foto: LETA
Pirmie "Latvijas gāzes" klienti atbalstu varētu saņemt jau augustā
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Bizness un ekonomika
2022. gada 1. augusts, 21:52

Pirmie "Latvijas gāzes" klienti atbalstu varētu saņemt jau augustā

Jauns.lv / LETA

AS "Latvijas gāze" klienti, kas norēķiniem izmanto izlīdzināto maksājuma metodi, atbalstu cenu sadārdzinājuma dēļ varētu saņemt jau augustā, vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).

Šādu priekšlikumu uz nākamo valdības sēdi, kas gaidāma 9.augustā, gatavos Ekonomikas ministrija (EM).

Vienlaikus Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) intervijā LTV atgādināja, ka nevar paļauties tikai uz valdību, jo tā nespēs 100% apmērā kompensēt visu. Tādēļ arī katram sabiedrības loceklim ir jāmeklē iespējas individuāli rast risinājumus, kā saprātīgi apieties ar pieejamiem energoresursiem, katram pašam arī pietaupot.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) uzskata, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) nevajadzētu apstiprināt jaunos "Latvijas gāzes" tarifus. Tie gan saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām jau stājušies spēkā no 1.jūlija - "Latvijas gāze" šī veida tarifus maina divas reizes gadā, tos publicējot 10.jūnijā un 10.decembrī.

Tāpat labklājības ministrs uzskata, ka valstij ir jāsamazina Kremļa ietekme uz "Latvijas gāzi" un "Gaso" caur akcionāru sastāvu. Par šo tematu jau esot diskutēts koalīcijā, un Eglītis arī neizslēdza iespēju virzīties uz uzņēmuma nacionalizāciju.

"Tas ir kā virziens. Nu, mums ir jārisina problēma. Mums ir jārisina problēma, ka mūsu gāzes sektoru, gāzes saimniecību joprojām pārvalda de facto akcionāri, kuri ir no Krievijas," sacīja labklājības ministrs.

Kā ziņots, valdība 19.jūnijā pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) informatīvo ziņojumu "Par atbalsta pasākumiem energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām", tādējādi vienojoties par atbalsta pasākumiem šajā apkures sezonā - no šā gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim - indikatīvi 350,2 miljonu eiro apmērā.

Pēc valdības sēdes labklājības ministrs žurnālistiem norādīja, ka pašlaik minētie 350,2 miljoni ir tikai aptuvenais finansējums, kas potenciāli varētu mainīties, nākot tuvāk apkures sezonai, ņemot vērā, ka mainās, piemēram, tarifi par centralizēto siltumenerģiju.

Lielākais atbalsts paredzēts mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām - personām ar zemiem ienākumiem, kā arī senioriem, cilvēkiem ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušajiem un ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti. Plānota mājokļa pabalsta pieejamības paplašināšana, valsts sociālo pabalstu piešķiršana noteiktām sociālajām grupām un kompensācija mājsaimniecībām par energoresursiem.