Bizness un ekonomika
2022. gada 25. jūlijs, 06:43

Krievijas zvaigžņu koncertu rīkotāji izsludina maksātnespēju

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Uzņēmumu reģistra maksātnespējas reģistrā parādījies ieraksts, ka 14. jūlijā reģistrēts paziņojums par SIA "Bravo Events" maksātnespējas procesa uzsākšanu. Šis uzņēmums organizēja Krievijas estrādes zvaigžņu koncertus Baltijas valstīs, un robu biznesā, visticamāk, iecirtusi gan pandēmija, gan daudzu šo šovmeņu iekļaušana melnajos sarakstos.

Bizness ar Putina estrādes galmu

Aplūkojot Uzņēmumu reģistra datus par pēdējiem gadiem, redzams, ka vēl 2020. gadā "Bravo Events" valstij samaksājis nodokļos gandrīz 130 000 eiro, taču pērn vērojams būtisks samazinājums – nedaudz virs 5000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir trīs Lietuvas pilsoņi.

Firmas mājaslapā teikts, ka tā ir viena no lielākajām koncertaģentūrām Baltijā, ar pieredzi arī Polijā un Baltkrievijā, kur kopumā sarīkoti gandrīz 500 pasākumu. Izpildītāju sarakstā var atrast gan pasaules līmeņa zvaigznes, gan arī vairākus pārstāvjus no Putina estrādes gvardes, piemēram, Grigoriju Ļepsu un Nikolaju Baskovu.

21. martā "Bravo Events" mājaslapā jau bija ievietota informācija, ka “pašreizējās politiskās situācijas dēļ” līdz turpmākam paziņojumam apturēta biļešu tirdzniecība uz tuvākajiem pasākumiem – 26. martā ukraiņu mūziķa Monatik koncertu "Arēnā Rīga, Artūru Pirožkovu 13. aprīlī Valmierā, Filipu Kirkorovu 25. maijā "Arēnā Rīga".

Visus ar biļešu īpašniekiem saistītos jautājumus solīts risināt pēc informācijas precizēšanas. Vēl iepriekš kovida dēļ bija pārcelti Ivana Dorna, "X Ambasadors" un vairāku citu grupu koncerti. Uzņēmuma mājaslapā gan joprojām atrodama informācija par Dzintaru koncertzālē 4. augustā paredzēto Maksima Galkina šovu.

Ar iesniegumu pie administratora

Pēc "Kas Jauns Avīzes" rīcībā esošās informācijas, "Bravo Events" savu pasākumu biļetes pārsvarā izplatījis ar "Biļešu servisa" starpniecību, un klientiem var rasties maldinošs priekšstats, ka naudu par nenotikušajiem koncertiem varētu prasīt atmaksāt no šī uzņēmuma.

Par maksātnespējas administratori ar tiesas lēmumu iecelta zvērināta advokāte Gundega Miķelsone, ar kuru gan slimības dēļ sazināties neizdevās, taču ir skaidrs – lai apzinātu, kādi finanšu līdzekļi vai citi aktīvi ir "Bravo Events" rīcībā, būs nepieciešams laiks.

Konsultējoties ar maksātnespējas ekspertiem, "Kas Jauns Avīze" noskaidroja, ka pēc tās ierosināšanas visas izmaksas var veikt tikai administrators. Tas nozīmē, ka katram neizmantoto biļešu īpašniekam būs jāvēršas ar iesniegumu par naudas atlīdzināšanu tieši pie administratora. Prakse gan rāda, ka šāda veida uzņēmumos uz reāliem aktīviem īpaši nav ko cerēt.

Par naudas atgūšanu jārūpējas pašiem

Jāatzīmē, ka "Bravo Events" arī iepriekš gadījušies nenotikuši koncerti un publiskajā telpā atrodamas sūdzības par grūtībām ar naudas atgūšanu.

Kāds informācijas avots no savas prakses stāsta, ka teju divus gadus centies atgūt aptuveni 500 eiro par deviņām biļetēm uz nenotikušu Kirkorova koncertu, ko bija iegādājies saviem sadarbības partneriem. Sākotnēji uzņēmums komunikāciju ignorējis, un nauda atdota tikai pēc nepārprotama solījuma iesniegt maksātnespējas pieteikumu.

Biļešu servisā atklāj, ka šis maksātnespējas process skar desmit pasākumus. Par to, cik daudzi varētu pretendēt uz naudas atgūšanu par biļetēm, "Biļešu serviss", aizbildinoties ar komercinformāciju, gan neatbild. Ņemot vērā šādu koncertu vidējo apmeklētību, var prognozēt, ka tie varētu būt vairāki tūkstoši cilvēku.

Biļešu serviss arī apstiprina, ka šādā situācijā uzņēmumam nav jāuzņemas atbildība par naudas atgriešanu, taču visiem klientiem noteikti tiks sagatavota un nosūtīta sīka informācija, kur un kā viņiem jāvēršas.