foto: Publicitātes foto
Zema cena nenozīmē izdevīgumu – kā pareizi piemeklēt auto riepas, lai nenāktos piedzīvot vilšanos?
Noderīgs speciālista padoms tiem, kuri, tuvojoties vasaras sezonai, ieplānojuši jaunu riepu iegādi.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 8. aprīlis, 06:00

Zema cena nenozīmē izdevīgumu – kā pareizi piemeklēt auto riepas, lai nenāktos piedzīvot vilšanos?

Jauns.lv

Beidzoties ziemai vairumam autovadītāju aktuāls var kļūst jaunu riepu iegādes jautājums. Mūslaikos riepas ir itin ērti pirkt arī internetā, taču – ar nosacījumu, ka ir stabilas pamatzināšanas par to, kas tad īsti tiek meklēts un kas ir nepieciešams.

Auto rezerves daļu un aksesuāru interneta veikala IC24.LV riepu tirdzniecības vadītājs Gundars Liekne norāda, ka riepu iegādāšanās paradumi ir atkarīgi no auto īpašnieku iepriekšējās pieredzes ar šo procesu.

“Ir klienti, kuri ir pilnībā apraduši ar iepirkšanos internetā, taču netrūkst arī tādu, kuri izvēlas doties uz tirdzniecības vietām, komunicēt ar speciālistiem un tad iegādāties. Ar riepām jau ir tāpat, taču šajā gadījumā, lai droši iepirktos internetā, ir tomēr nepieciešams būt pietiekami informētam par to, kā riepas tiek iedalītas, ko nozīmē uz tās rakstītā informācija,” norāda speciālists.

IC24.LV pārstāvis arī piebilst, ka ne mazāk svarīgi ir skaidri zināt pašam savas vēlmes attiecībā uz auto riepām.

“Nereti cilvēks, internetā meklējot jaunas riepas, beigās vienkārši izvēlas lētāko piedāvājumu, neiedziļinoties ražotājos un citās niansēs. Tas var beigties ar vilšanos, saprotot, ka braukšana nebūt nav tāda, pie kādas pierasts. Ir autovadītāji, kuri brauc tikai pa Latviju, ir autovadītāji, kurus ceļi nereti aizved arī ārpus valsts, piemēram, uz Eiropu un dažādos ceļu apstākļos. Katriem apstākļiem svarīgi ir dažādi parametri, un ir nepieciešams iedziļināties konkrētu riepu piemērotībā konkrētam auto un braukšanas apstākļiem, kas ietekmē veiktspēju” pamāca speciālists.

Turklāt, iepērkoties internetā, šīm niansēm jāpievērš īpaši stingra uzmanība.

IC24.LV pārstāvis atklāj, ka nereti klientiem nākas saprast, ka nepieciešamais riepu izmērs patiesībā nav līdz galam precīzi noskaidrots pirms iegādes.

“Cilvēks it kā zina, ka viņam nepieciešams 205/55 R16 izmērs, taču beigās izrādās, ka faktiski nepieciešams 215/55 R16 izmērs. Tā jau ir cita cena, var būt arī cits piedāvājums,” piebilst speciālists.

Kur sākt?

Vidējais Latvijas autovadītājs gan ir pietiekami labi informēts par pamatlietām, secina IC24.LV pārstāvis.

“Tā biežākā kļūda pie mums Latvijā drīzāk ir tendence izvēlēties riepas tikai pēc cenas un izskata. Nereti šādi iegādātās riepas neatbilst to lietotāja parametriem un seko vilšanās. Vienkāršs piemērs būs – uz riepas ir apzīmējumi, kas norāda, pirmkārt, rites pretestību, jeb – cik ekonomiska būs riepa, otrkārt, spēju apstāties uz slapja ceļa seguma, un treškārt – skaņas līmeni. Ja mēs vēlamies braukt maksimālajā komfortā, konkrēti pa asfalta segumu, tad šie parametri jāņem vērā un attiecīgi jāpiemeklē riepas. Vienlaikus šādas riepas var nebūt labākās braukšanai pa B vai C kategorijas ceļiem, kur ir daudz ielāpu, daudz gružu, smilšu. Šādas riepas veiktspēja uz tādiem ceļiem būtiski mainīsies. Lietotāji šo mēdz neņemt vērā, bet tieši tik niansēta ir riepu pasaule,” skaidro tirgotāja pārstāvis.

Izšķiroties par riepu pirkšanu internetā, vispirms jāsaprot, kādas īsti riepas ir vajadzīgas – vasaras, vissezonas vai ziemas riepas.

Jāturpina ar parametru noskaidrošanu – tas ir platums, augstums, diametrs.

“Parasti šī informācija ir atrodama divās vietās – vai nu atverot vadītāja durvis, uz “B statnes”, vai nu uz degvielas bākas vāciņa. Izmērs, slodzes un ātruma indeksi - tie ir riepu parametri, kurus pieļauj auto ražotājs” pamāca speciālists.

“Tie būtu starta parametri. Tad jāizvēlas, kādu zīmolu, kādas īpašības un veiktspēju no riepas mēs vēlamies iegūt. Šo informāciju var iegūt gan interneta veikalos, gan pie konkrētajiem ražotājiem. Ir arī Eiropā veiktie testi, kuros tiek salīdzināts liels daudzums riepu un iegūta uzticama informācija par reālo veiktspēju. Jāapzinās, ka ne vienmēr lētākā riepa būs tā īstā. Piegādes brīdī var nākties samaksāt vairāk naudas, taču rezultātā nobrauksiet daudz vairāk, ar mazāku degvielas patēriņu un nevajadzēs tik drīz maksāt par nākamo riepu piegādi,” informē veikala pārstāvis.

Vai “Ķīnas riepām” var uzticēties?

Jau labu laiku auto īpašnieku uzmanību notur Ķīnā ražotās riepas, kuru sākotnējā pievilcība bija tieši zemā cena.

Tiek arī runāts, ka tā dēvētās “ķīniešu riepas” patiesībā esot cienījama alternatīva klasiskajiem, tradicionālajiem zīmoliem. Taču ko saka eksperti?

“Šobrīd gan ir jāņem vērā, ka Ķīnas ražojumi vairs nebūt nav tik lēti. Tas ietaupījums vairs nebūs tāds, ar kuru kādreiz varēja rēķināties, ja salīdzināja ar lielo Eiropas ražotāju budžeta zīmoliem. Es negribu apgalvot, ka visas Ķīnas riepas būs ievērojami sliktākas, nekā Eiropas budžeta zīmolu ražojumi – pavisam noteikti arī no tās valsts tirgū nonāk gan labākas, gan sliktākas kvalitātes riepas. Ir arī zīmoli, kuriem tirgus cena ir sadārdzināta pieejamības, mārketinga dēļ,” norāda IC24.LV pārstāvis.

Ņemot visu vērā, prātīgāk šobrīd būtu pieturēties tieši pie Eiropas ražotāju budžeta zīmoliem: “Ieteiktu šādi rīkoties vairāku faktoru dēļ, tostarp, riepu pieejamības un skaidrākiem kvalitātes standartiem. Ja mēs skatāmies uz lielākajiem ražotājiem, tad, piemēram, “Michelin” grupā ir budžeta zīmols “Kormoran”. “Continental” grupā ir attiecīga līmeņa zīmols “Barum”, savukārt “Hankook” grupā ir budžeta zīmols “Laufenn” – šie visi ir zināmākie un pieminēšanas, intereses vērti.”

Padziļināti skatoties, budžeta zīmolu riepām nebūs tik daudz komponentu kā “dārgā gala” produktiem, taču tehnoloģiski ar šīm riepām viss ir kārtībā, pārliecība par šo produktu veiktspēju, drošību ir iegūta testos un riepu ražotšanas tehnoloģijas ir mantotas no premium ražotāju vecākiem riepu modeļiem, skaidro eksperts.

IC24.LV norāda, ka kvalitātes/cenas ziņā šobrīd no budžeta riepām vispievilcīgākais ir tieši “Kormoran” un “Laufen” piedāvājums, savukārt no vidus segmenta – “Hankook” un “Kleber” zīmoli, premium segmentā “Goodyear” un “Michelin”.

Ieteikumi gaidāmajai vasaras sezonai:

No nosauktajiem zīmoliem IC24.LV, konkrēti noliktavā, ne vien mājaslapā, ir pieejami visi – kopumā ap 2 miljoniem riepu.

Tiem, kuri, sākoties vasaras sezonai, lūko pēc jaunām auto riepām savam personīgajam automobilim, speciālisti ieteiktu izskatīt sekojošos zīmolus, modeļus:

Degvielas patēriņa efektivitāte - C; saķere ar slapju ceļu - A; ārējā rites trokšņa līmenis - 69 dB

Degvielas patēriņa efektivitāte - C; saķere ar slapju ceļu - C; ārējā rites trokšņa līmenis - 72 dB

Degvielas patēriņa efektivitāte - C; saķere ar slapju ceļu - A; ārējā rites trokšņa līmenis - 72 dB

Degvielas patēriņa efektivitāte - C; saķere ar slapju ceļu - B; ārējā rites trokšņa līmenis - 72 dB

Raksts tapis sadarbībā ar IC24.LV.