Bizness un ekonomika
2022. gada 9. janvāris, 06:05

Kam vislabāk izīrēt savu dzīvokli

Kas Jauns Avīze

Aizvadītā gada Īrnieku uzticamības reitings, ko sagatavojis viens no lielākajiem Rīgas namīpašumu izīrētājiem, uzņēmumu grupa KA Invest Group, liecina, ka stabilākie un uzticamākie dzīvokļu īrnieki ir ģimenes vai neprecēti pāri vecumā virs 50 gadiem.

Vidējais dzīvokļu īres termiņš šiem klientiem bija divarpus reizes ilgāks nekā visā KA Invest Group portfelī – 62 mēneši. Salīdzinājumam – vidējais dzīvokļu īres termiņš pārējās īrnieku grupās bija 29 mēneši.

Uzticamas īrnieces arī dāmas virs 50

Īrnieku uzticamības reitings veidots, pamatojoties uz ekspertu novērojumiem 2020.–2021. gadā un statistikas analīzi divās kategorijās – īres termiņš un maksājumu disciplīna, izanalizējot vairāk nekā 500 līgumu.

Otrajā vietā ar minimālu atrāvienu seko sievietes vecumā virs piecdesmit, kas dzīvo vienas. Īres termiņa ilguma ziņā viņas atpalika tikai par pieciem procentiem. Tomēr maksājumu disciplīnas ziņā atšķirība izrādījās būtiskāka – gandrīz par 10% sliktāka nekā līderu vidū. Turklāt analīze par 2020. un 2021. gadu skaidri parāda, ka pandēmija bija iemesls vēl nopietnākai atpalikšanai no reitinga vadošās grupas.

“Tam ir acīmredzams pamatojums,” komentē KA Invest Group īpašnieks un vadītājs Aleksejs Kaškarovs. “Divatā ir vieglāk samaksāt par mājokli, pat sarežģītā ekonomiskajā situācijā valstī, kad vienam ir samazinājušies ienākumi. Tas attiecas arī uz ģimenēm ar bērniem – arī viņi atbildīgi attiecas pret savlaicīgu komunālo maksājumu un īres maksas nomaksu.”

Visvieglāk pārceļas jaunas sievietes

Vientuļi vīrieši, vecāki par 50 gadiem, ir trešajā vietā Īrnieku uzticamības reitingā ilgtermiņa ziņā. Tomēr kopumā viņi būtiski atpalika no divām vadošajām grupām gan īres līgumu termiņu, gan maksājumu disciplīnas ziņā.

Visnestabilāko īrnieku grupa termiņa ziņā ir sievietes vecumā no 18 līdz 35 gadiem. “Jaunas sievietes, kas dzīvo vienas, viegli pārceļas uz citu vietu, laužot īres līgumu pirms termiņa un steidzoties pārvākties pie sava puiša vai vecākiem. Tajā pašā laikā jaunām īrniecēm ir vismaz divas būtiskas priekšrocības. Parasti viņas savu īrēto dzīvokli uztur lieliskā stāvoklī, kā arī viņām ir labāka maksāšanas disciplīna nekā gados jauniem vīriešiem,” stāsta Kaškarovs.

Pērn rudenī izsludinātā mājsēde nedaudz samazināja pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem Rīgas tuvākajā un tālākajā centrā. Tomēr situācija būtiski uzlabojusies, salīdzinot ar 2020. gada pavasari un vēlo rudeni, kad maksimāli stingro ierobežojumu laikā daļa īrnieku pameta īres dzīvokļus un pārcēlās uz savu īpašumu vai pie radiem laukos. Turpretim pērn oktobrī un novembrī KA Invest Group nav notikusi neviena neplānota īres līguma laušana.