foto: Jauns.lv
Testējam – vai “SteelSeries” austiņas “Arctis Prime” ir geimeru uzmanības vērtas?
Izvērtējam dāņu ražotāja "SteelSeries" piedāvājumu "geimeriem".
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 3. janvāris, 05:57

Testējam – vai “SteelSeries” austiņas “Arctis Prime” ir geimeru uzmanības vērtas?

Jauns.lv

Tie, kuri ar datorspēļu pasauli nav uz “jūs”, noteikti zinās, cik liela nozīme, startējot kārtējā “geiminga” maratonā, ir austiņām – to ergonomikai un skaņas kvalitātei. Jauns.lv testē un pēta pasaulslavenā spēļu perifērijas ierīču ražotāja “SteelSeries” piedāvātā “Arctis” klāsta austiņas, kuras tapušas sadarbībā ar pasaules vadošajiem e-sporta pārstāvjiem.

Lai saprastu, kas ir svarīgi, jāapzinās atšķirība starp austiņām, kuras lietojam, periodiski klausoties mūziku, vai piedaloties “Zoom” sapulcēs, un austiņām, kuras izmanto “geimeri”.

Mūslaikos arī prasības mūzikas baudīšanai izvēlētajām austiņām ir manāmi augušas un, raupji sakot, patērētāji vairs nebūt nav gatavi bāzt ausīs kuru katru puļķi, ko piedāvā tuvākais elektropreču veikals.

Taču mūzikas klausīšanās, lai arī varētu šķist pretēji, nebūt nav nodarbe, kurai vidējais cilvēks atvēl nosacīti daudz laika, turot uz galvas uzliktas “over-ear” vai ausu gliemežnīcās iestiprinātas “in-ear” austiņas.

Pašlaik jau otro gadu aktuālā prakse – ikdienā komunicēt attālināti, izmantojot saziņas aplikāciju klāstu, paredz nepieciešamību ne vien dzirdēt, bet arī vajadzības gadījumā runāt.

Tas nozīmē, ka ierīcei, kuru izmantojam, ir jābūt ne vien skandām, bet arī mikrofonam. Taču skaņas kvalitātei, ņemot vērā, kādu to piedāvā “Zoom” un līdzīgi rīki, šajā gadījumā atkal nav tik būtiska nozīme.

Daudz sarežģītāk ir ar datorspēļu spēlēšanai izmantojamajām austiņām.

Nav noslēpums, ka gan entuziasti, gan profesionāļi šai nodarbei vienā piegājienā, iespējams, ļoti regulāri atvēl daudzas stundas. Šeit būtisks tātad ir austiņu dizains – to ergonomika.

Mūsdienu datorspēļu tehniskie parametri turklāt paredz, ka šāda spēle ir ne vien interaktīvs, vizuāls, bet arī audiovizuāls baudījums, un tā to pasniedz arī attiecīgais tirgus.

Mūslaikos datorspēļu izstrādātāji iegulda patiesi lielu naudu arī skanējumā un mūzikā, ko līdz galam neizdosies uztvert ar zemas kvalitātes austiņām, lai arī cik ērtas tās šķistu.

Visbeidzot pēdējā desmitgadē datorspēļu tirgū un kultūrā arvien būtiskākais “multiplayer” aspekts, kas paredz iespēju spēlēt vienam ar otru, distancēti, diktē, ka svarīga šādu austiņu funkcionalitātē ir arī saziņas spēja jeb mikrofons.

Par tehniskajiem aspektiem:

Datorspēļu baudīšanai vai profesionālajam e-sportam paredzētu austiņu ražošanu jau ilgu laiku veic lērums firmu, starp kurām ar ko patiesi vērā ņemamu izceļas vien dažas.

Starp tām dažām ir dāņu ražotājs “SteelSteries”, kurš plašākus komentārus “geimeru” aprindās neprasa.

Lai tur vai kā, jebkuru nākamo respektētas firmas produktu uzreiz atzīt par labu esam, protams, būtu bezatbildīgi, tāpēc turpinājumā – nedaudz plašāk par “SteelSeries” sērijas “Arctis” austiņām “Arctis Prime”.

“Artcis Prime” ir pilnībā aizsedzošās, 10-40000Hz, 32 Omu (92dB jutība) austiņas ar trokšņu izolēšanas funkciju.

“Arctis Prime” austiņās, saskaņā ar ražotāju, tiek izmantoti tie paši augstas kvalitātes audio draiveri, kurus ražotājs izmanto “Arctis Pro” austiņās.

“Arctis Prime” konstruēšanā izmantotie materiāli ir alumīnija sakausējums un tērauds.

foto: Jauns.lv
"Arctis Prime" kreisajā skandā iebūvēts mikrofona slēdzis, izvelkams mikrofons un skaļuma poga.

Austiņām ir iebūvēts, no kreisās skandas izvelkams “ClearCast” mikrofons (100-10000 Hz, -38dBV/Pa, 2200 Omi) un atvienojams 3,5mm kabelis, kurš ļauj tās savienot ar jebkuru spēļu sistēmu, tostarp, PC, “Xbox”, “PlayStation”, “Switch”.

Austiņu kreisajā skandā iebūvēts arī mikrofona ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzis un skaļuma poga.

Sajūtas un skanējums

Laikam jāsāk ar austiņu ergonomiku un dizainu, bet šeit, kā reiz, ir grūti kaut kam piekasīties.

“Arctis Prime” dizains ir ļoti vienkāršs – metāla korpusu no galvas atdala elastīga gumija, kuras garumu nepieciešamības gadījumā var pieregulēt, atlipinot un aizlipinot.

Taču jāteic, ka vienkāršība šajā gadījumā nostrādā, kopā ar ļoti mīksto skandu ādas apšuvi, kas, gādājot par ērtībām, vienlaikus arī izolē skaņu no vides trokšņiem.

Jābilst, ka pierast pie “Arctis Prime” austiņām varētu būt pagrūti tiem, kuri pieraduši pie stingrāka dizaina, piemēram, lietojot ierakstu studijām paredzētos “over-ear” audio monitorus-austiņas.

foto: Jauns.lv
Austiņu dizains ir ļoti vienkāršs - nēsātāja galvai tās ir pielāgojamas ar elastīgu gumiju ar "Velcro" tipa savilcēju.

“Arctis Prime” austiņas izdevās testēt uz dažāda veida un laika periodu spēlēm, tomēr īpaši koncentrējoties uz nesenākiem datorspēļu radītāju veikumiem, tostarp lielbudžeta, asa sižeta, notikumu un spriedzes pārlādētajām “Call of Duty” un “Battlefield” franšīzēm.

Verdikts šeit veidojās pietiekami ātri. Tie, kuri ir pieraduši pie ne-optimālākās kvalitātes austiņām, ikdienā nododoties spēlēm, atklās jaunu, līdz šim nepieredzētu dimensiju.

Savukārt tie, kuri pieraduši “geimingā” izmantot jau pieminētā ierakstu studijās lietotā “over-ear” tipa audio monitorus, pavisam noteikti sajutīs skaņas “krāsojumu”, kas piemīt “komerciālajām” ne-ierakstu studijas vajadzībām lietotajām austiņām.

Skaņa, ko piedāvā “Artcis Prime” ir ievērojami “basīgāka” un savā ziņā attiecīgi “grandiozāka”. Datorspēļu baudīšanas kontekstā tas gan ir tieši tas, ko vajag.
Taču tiem, kuri pieraduši pie salīdzinoši vienmērīgāka skanējuma, sākumā varētu būt nepieciešams laiks aprašanai ar jauno situāciju.

Skaņas dzidrums, kas īpaši varētu interesēt nopietnākus FPS žanra censoņus, kuriem ir būtiski sadzirdēt pretinieka soļus un darbības, gan nav problēma.

Visā visumā, paturot prātā “SteelSeries” austiņu “Arctis Prime” tirgus cenu (ap 120 eiro), šī ierīce pavisam noteikti ir uzmanības un tēriņu vērta.

Iegādājoties “geimeru” austiņas, ir ļoti būtiski primāri domāt par skaņas kvalitāti, mikrofona funkcionalitāti un ergonomiku, nevis skandu malās iebūvētām gaismām un spridzīgiem nosaukumiem, kurus sagudrojis zīmols.

“SteelSeries” savu reputāciju kaldina jau kopš 2021. gada un šis konkrētais produkts pavisam noteikti ir “geimeru” iecienītā zīmola vērts.