foto: Gunita Kļava/LETA
Ziemassvētku eglīte pēdējo 30 gadu laikā katastrofāli devalvējusies. Cenu salīdzinājums
Preses vērtība gan ir pieaugusi, ja pirms 30 gadiem par vienas vidējas eglītes cenu varēja nopirkt 100 Rēzeknes laikraksta numurus, tad tagad tikai 12,5.
Bizness un ekonomika
2021. gada 24. decembris, 07:13

Ziemassvētku eglīte pēdējo 30 gadu laikā katastrofāli devalvējusies. Cenu salīdzinājums

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms 30 gadiem – 1991. gada Ziemassvētkos par minimālo algu varēja nopirkt 28 apmēram metru garas svētku eglītes, bet šogad jau 50. Ja salīdzinām cenas Ziemassvētku eglīšu ekvivalentā, tad pēdējās trīs desmitgadēs esam piedzīvojuši prātam neaptveramas pārvērtības. Piemēram, ja 1991. gada nogalē par vienu eglītes cenu varēja nopirkt tikai pustoru “Prozit” liķiera konfekti (toreiz tās pārdeva ne tikai kārbās, bet arī atsevišķi pa vienai), tad šobrīd jau desmit reizes vairāk - 15.

Jauns.lv savā “eglīšu cenas” aprēķinā ņēma vērā vidējo Latvijas “parastās”, apmēram metru garas eglītes cenu, kas šobrīd ir ap 10 eiro, bet pirms 30 gadiem bija desmit tolaik vēl apgrozībā esošo PSRS rubļu vērtībā. Protams, gan tagad, gan toreiz varēja nopirkt gan lētākas, gan dārgākas eglītes.

foto: periodika.lv
Preses vērtība gan ir pieaugusi, ja pirms 30 gadiem par vienas vidējas eglītes cenu varēja nopirkt 100 Rēzeknes laikraksta numurus, tad tagad tikai 12,5.

Rīgas laikraksti 1991. gada decembra otrajā pusē vēstīja, ka Meža ministrija kopā ar Rīgas izpildkomitejām rīdziniekiem sagādājusi ap 100 000 eglīšu, kuras metrā maksāja 10 rubļu. Tomēr brīvais tirgus jau bija vaļā, un kāds komerctirgotājs vēl pirms “valsts eglīšu” izmešanas placī pie “Bērnu pasaules” jau andalēja savus cirstos kociņus par 30 rubļiem gabalā.

Savukārt Daugavpils laikraksts “Avangards” pilsētniekiem vēstīja, ka Latvijas otrās lielākās pilsētas mežrūpnieki daugavpiliešiem piedāvā eglītes līdz divu metru garumam tikai par septiņiem rubļiem gabalā. Valdīja brīvais tirgus tāpat kā tagad, kad metru garu eglīti varam nopirkt gan par septiņiem, gan par 30 eiro metrā. Tikai eglītes vērtība, salīdzinot ar citām precēm, šobrīd ir krietni kritusies, lai arī minimālā alga ievērojami cēlusies – no 280 PSRS rubļiem līdz 500 eiro.

foto: periodika.lv
1991. gada 19. decembra laikrakstā “Latvijas Jaunatne” vēstīts par Ziemassvētku eglīšu neticamajām cenām.

Pirms 30 gadiem pirmās svētku eglītes Latvijas galvaspilsētā esot parādījušās Āgenskalna tirgū un maksājušas 15 rubļus gabalā, tikpat, cik kilograms skābētu gurķu (tagad par vienas eglītes cenu var nopirkt piecus kilogramus skābētu gurķu).

Ielūkojoties Rīgas Centrāltirgus cenu listē, ko 1991. gada nogalē publicēja “Lauku Avīze”, un šodienas tirgotavu cenrāžos (ne tais dārgākajos), nākas secināt, ka eglītes cena ir katastrofāli devalvējusies.

Jauns.lv izrēķināja, cik par vienu eglītes cenu attiecīgo produktu varēja nopirkt toreiz un cik tagad:

* auksti kūpinātā skumbrijas “Rojas delikatese”: toreiz – 328 gr, tagad – 1,2 kg;

* kūpinātas reņģes: toreiz – 1,9 kg, tagad – 2,5 kg;

* kartupeļi: toreiz – 2,5 kg, tagad – 21 kg;

* kāposti: toreiz – 3,5 kg, tagad – 20 kg;

* āboli: toreiz – 800 gr, tagad – 10 kg;

* mandarīni: toreiz – 0,5 kg, tagad – 7 kg;

* piens: toreiz – 1 litrs, tagad – 10 litri;

* biezpiens: toreiz – 330 gr, tagad – 2 kg;

* mandarīni: toreiz – 0,5 kg, tagad – 7 kg;

* cūkgaļa: toreiz – 250 gr, tagad – 2,5 kg;

* speķis: toreiz – 200 gr, tagad – 2 kg;

* olas: toreiz – 5 gab., tagad – 33 gab.;

* sviests: toreiz – 750 gr, tagad – 1 kg;

* veļas ziepes: toreiz - 5 gab., tagad – 33 gab.

Par vienas eglītes cenu nopērkamais konkrētā produkta daudzums, protams, var svārstīties, ņemot vērā gan veikalu akcijas, gan preces kvalitāti, tomēr nenoliedzams ir fakts, ka pirms 30 gadiem – 1991. gada Ziemassvētkos eglīte bija daudz vērtīgāka nekā šobrīd. Bet tai pašā laikā viss ir relatīvi, jo 1991. gada decembrī mēs piedzīvojām superinflāciju, kad, piemēram, īsā laika sprīdī ceptu nēģu konservkārbas cenu zīmē ciparu “5” nomainīja “250”.

Sācies lielais Ziemassvētku eglīšu tirdzniecības laiks

Lai arī svētku eglītes dažviet varēja iegādāties jau no novembra beigām, lielā rosība eglīšu tirgū sākusies tikai decembra vidū. Cenu ...

gallery icon
22

Latvijas pilsētu centrālajos laukumos uzstādītas Ziemassvētku eglītes

28. novembrī ir pirmā Advente. Tas nozīmē, ka sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks un Adventes vainagā jāiededz pirmā svecīte. Svētku sajūta ...

gallery icon
26

Skaistākās Ziemassvētku egles pasaulē

gallery icon
15

No atkritumiem izveidotā Ziemassvētku egle Līvu laukumā

gallery icon
9