Auto un tehnoloģijas
2021. gada 2. decembris, 13:20

Auto ziņas: īstas amatieru autosacīkstes - Ziemas kauss

Auto ziņas

Jauns.lv

Ziema ir slēpošanas un slidošanas laiks, bet ne tikai. Puteņi un apledojums ir īstie apstākļi, kuros izmēģināt kā slīd jūsu automašīna, pie tam paveikt to drošos apstākļos, proti, trasē. Šādu iespēju ikvienam sniedz ne tikai populārās trases dienas, bet pavisam īstas amatieru autosacīkstes. Turklāt var gadīties, ka tādas notiek pavisam tuvu mājām!

“Šoziem būs veseli 4 ziemas autosprinta seriāli. Katrs var izvēlēties ērtāko vai interesantāko vai pamēģināt visos piedalīties,” stāsta Eduards Kalve, LAF standartautomobiļu komisijas padomes priekšsēdētājs.

Divi no tiem notiks Rīgā un Pierīgā, attiecīgi "Biķerniekos" un "Trijniekos".

“Un ir arī reģionālie kausi - Kurzemē un Vidzemē, tā kā ir 4 dažādi seriāli.”

Tikpat dažādas ir arī trases. Sporta kompleksos tās pilnībā vai daļēji iet pa ātrumapļiem, turpretim reģionālos ziemas kausu organizatoriem ir plašākas iespējas.

“Vidzemē, Kurzemē organizatori mēģina izstumt trases pļavā. Ja ir  ideāli apstākļi, Vidzemes pusē var uztaisīt sacensības ātrumposma formātā uz slēgta ceļa. Pieprasīts formāts no dalībniekiem.”

Ir padomāts arī par to, lai ziemas kausu posmi nepārklātos.

“Kalendāri atšķiras. Rīgas kausā ir 4 posmi, 333 kausā 5 posmi, Vidzemes kausā arī 5 posmi, Kurzemē 3 posmi.”

Bet kas un ar ko tad drīkst piedalīties ziemas kausā? Izrādās, ka ierobežojumu tikpat kā nav!

“Piedalīties var no 16 gadu vecuma, bet ziemu kā treniņu izmanto jaunie kartingisti. Sazinoties ar organizatoru var sarunāt ka 12 gadnieki nāk un brauc. Mācās braukt drošā vidē.”

Ziemas kauss var būt gan tramplīns lēcienam lielā autosporta okeānā, gan drošas braukšanas vingrinājums nepārliecinātiem braucējiem.

“Mums ir nākuši profesionāli drifteri ar savām mašīnām treniņu uztaisīt. Nāk pilnīgi iesācēji, dāmas, kam trīc rokas tiklīdz uzsnieg sniegs. Kā uzsnieg sniegs, saka, es nebraukšu. Vajag nākt mēģināt, tā ir lieliska iespēja…."

Lieliskā iespēja paburzīties ar autosportistiem arī nav dārga. Dalības maksā ir tikai 40 līdz 60 eiro par vienu posmu.

“Tātad - lai piedalītos sacensībās, nepieciešama automašīna, ķivere, cimdi. Automašīna var nebūt reģistrēta, ja varat to legāli nogādāt trasē.”

Vidzemes un Kurzemes ziemas kausos drīkst startēt ar radžotām riepām, dažkārt tas ir pat ieteicams.

“Savukārt 333 un Rīgas ziemas kausā, kur pamatā apakšā asfalts, tur nav atļauts braukt pat ar ielas radzēm.”

Īpaši iespringt uz riepu piemeklēšanu vismaz sākumā noteikti nav vērts.

“Nāciet ar riepām kādas jums ir. Sapratīsiet kāds ir tās riepas, kas notiek, kad no 50 km/h nobremzē grīdā vai ir ABS, stūri  var pagriezt vai nē. Visādas lietas var iemācīties, bremzēšanu ar ātrumiem, visiem iesaku nākt un pamēģināt droša vide un demokrātiskas sacensības.”

Tuvāku informāciju par ziemas kausu sacensībām atradīsit attiecīgo seriālu mājaslapās vai Facebook vietnēs.