Auto un tehnoloģijas
2021. gada 22. oktobris, 06:57

Auto ziņas: kā pareizi nolasīt ziemas riepu marķējumu

Auto ziņas

Jauns.lv

Ziemas sezonai automašīnai vajag jaunas riepas! Ko izvēlēties?

Piemēram, Kleber, kas ir viens no senākajiem riepu zīmoliem, kas dibināts 1910. gadā un kopš 1980. gada pieder Michelin. Gundars Liekne, InterCars riepu tirdzniecības nodaļas vecākais speciālists: “Kleber kā zīmols audzis Michelin paspārnē ar Michelin tehnoloģijām. Riepu cenas ceļas. Kleber saglabājis pieticīgo cenu.”

Kleber Krisalp ražo plašā izmēru diapazonā no 14 līdz pat 18 collām, pieķerot pat ejošākos 19 un 20 collu izmērus.

“No šī gada maija Eiropas Savienībā ieviests jauns marķējums. Ja kādreiz šajās sadaļās bija 7 iedalījumi, tad tagad tas samazināts līdz pieciem. Skaļums pašreiz norādīts ar burtiem ABC.”

Jaunais marķējums beidzot nodalīs vasaras un ziemas riepas.

“Ziemas riepām ir papildu simbols, kas norāda, ka riepa testēta ziemas apstākļiem. Ja tā ir Centrāleiropas riepa, tad nāk virsū sniegpārsliņa. Skandināvija tipa riepām nāk virsū kalniņš ar ledu iekšā.”

Ja mums ir darīšana ar kārtīgu ziemas riepu, sniegpārsliņas simbolam jābūt arī uz pašas riepas. Ja tomēr rodas šaubas, palīdzēs vēl viens jaunums - QR kods.

“Sameklējiet uz riepas uzlīmi! Noskenējiet QR kodu! Telefonā parādīsies detalizēts apraksts.”

Jaunais marķējums arī mazinās pircēju apsēstību ar pēc iespējas augstākiem burtiem.

“Jo tas būs augstāks, jo riepa mazāk piemērota ziemai. Ja gribam mīkstu gumiju, lai strādā un ir saķere, tad cipariņiem jāiet uz leju. Ja riepa būs AA, tad viņa ir ideāla gludam asfaltam.”

“Man kā klasisku vērtību cienītājam imponē Kleber atgriešanās. Noskaidrojām, ka riepu trūkums te nedraud. Un vēl - kad pirksiet jaunas ziemas riepas, paskatieties vai virsū ir sniegpārsliņas simbols, jo M+S tās vēl nav ziemas riepas,” rezumē Normunds Avotiņš.