Bizness un ekonomika
2021. gada 3. jūlijs, 22:20

Satricināta visa nozare: būvmateriālu cenas "uzlēkušas debesīs"

TV3 ziņas

Pēdējā laikā novērojams, ka ievērojami pieaugušas būvmateriālu - īpaši kokmateriālu - cenas. Latvijas kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss TV3 ziņām norāda, ka šāda situācija šobrīd manāma ne vien Latvijā, bet arī citviet pasaulē.

Klauss skaidro, ka Eiropā cenas divkāršojušās, ASV vienu brīdi bija pat četrkāršojušās. Pie vainas esot gan Somijas nozares arodbiedrību streiki pērn, gan Covid-19 nenoteiktība, pavasarī pircējiem atsakoties ņemt pretim preci, attiecīgi rūpniekiem samazinot ražošanas apmērus.

"Piemēram, terases dēļi, žogi un viss pārējais, ko jūs varat paši kā privātpersonas mājās darīt, tiem pieprasījums uzlēca vienkārši debesīs, ko ražotāji nevarēja apmierināt un arī loģistika nespēja izvadāt pa pasauli. Ja privātpersona var šogad nebūvēt un nepirkt, tad es iesaku to nedarīt. Nākamgad būs daudz patīkamākas cenas," prognozē Klauss.

Daļai produktu pīķis, iespējams, pat vēl nav sasniegts. Klauss pieņem, ka tirgum vajadzētu sākt līdzsvaroties rudenī.

Tikmēr veikala "Depo" pārstāvji norāda, ka pieprasījums pēc kokmateriāliem nemaz nav būtiski piepaudzis, bet piekrīt, ka to vienkārši ir mazāk. Liels pieprasījums ārpus mūsu valsts, un ražotāji materiālus eksportē.

Normālā situācijā Latvijā kokmateriālu pieprasījumam būtu neliels ikgadējs pieaugums, bet šobrīd diemžēl ir kritums pārdotajos apjomos, jo ražotāji nevēlas nodrošināt Latvijas tirgus vajadzībām pat to apjomu, kas bija pērn.

Satricināta visa nozare, ko atzīst arī Jēkabpils novadā saimniekojoša koka palešu ražotāja "DLLA" vadītājs Armands Lībietis. Viņš situāciju ar cenām raksturo īsi – vienkārši haoss: "1990. gados krievu rublis, man tā liekas, ka devalvējās lēnāk nekā pašreizējā momentā ceļas kokmateriālu cenas," TV3 ziņām teic uzņēmējs.

Lībietis norāda, ka izmaiņu dinamika ir tik strauja, ka nav aprēķināmi pat ienākumi. "Pirms diviem mēnešiem nopirku zāģmateriālus. Saražoju savas paletes, it kā 100 eiro nopelnīju. Vakar saņēmu naudu. Šobrīd par to naudu es nevaru nopirkt izejvielas nākamajai kravai. Tad man jautājums – vai es esmu nopelnījis vai es neesmu nopelnījis."

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.