foto: LETA
LTA: tirgotāji cer uz tiesu vai tiesiskumu
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.
Bizness un ekonomika
2021. gada 12. marts, 19:15

LTA: tirgotāji cer uz tiesu vai tiesiskumu

Jauns.lv

Latvijas tirgotāju kopiena (LTK) gaida nozares darbības un atbalsta sakārtošanu atbilstoši drošas tirdzniecības prasībām un godīgas konkurences principiem. Jau trešo mēnesi Latvijas iedzīvotājiem nav pieejamas klātienē nepārtikas preces un mazie specializētie tirgotāji cieš būtiskus zaudējumus, kas tos tuvina maksātnespējai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LTK norāda, ka šonedēļ Saeimas Aizsardzības komisijā tika pārrunāti tirdzniecības ierobežošanas jautājumi, kuru sakārtošana ir būtiski svarīga arī valsts iekšējai drošībai. Komisijas sēdē Oparetīvās vadības grupas pārstāvis Kaspars Druvaskalns apstiprināja, ka preču grupu ierobežojumi bija paredzēti laika periodam līdz 3 nedēļām.

LTK uzsver, ka tie bija paredzēti pēc būtības, neloģisko risinājumu par preču šķirošanu pa muitas kodiem, kas novedis pie nesaprotamiem dalījumiem atļautās un neatļautās higiēnas vai pirmās nepieciešamības precēs, ieviesa Ekonomikas ministrijas ierēdņi.

"Vairākkārt esam aicinājuši sakārtot šos sarakstus atbilstoši tirgvedības zinātnes klasifikācijai. Diemžēl pagaidu risinājums, kā bieži gadās, kļuva par pastāvīgu un valdība ne tikai nenovērsa šo nepilnību, bet pēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšlikuma pasliktināja nepārtikas preču tirgotāju stāvokli, atļaujot nepārtikas preces bez ierobežojumiem tirgot pārtikas tirgotājiem, galvenokārt, dižveikalos un lielveikalos. Uz šāda risinājumu nelikumību norādīja gan Konkurences padome, gan Tiesībsargs," informē LTK. 

Tā kā speciālistu atzinums līdz šim neesot ņemts vērā, tad šodien LTA prezidents uzrunājis Eiropas Komisijas izpilddirektora vietnieci, Konkurences komisāri Margreti Vestageri ar aicinājumu dot savu rekomendāciju godīgas konkurences ieviešanai Latvijā.

Vestageres kundze norādījusi, ka valdībām ir jāsniedz atbalsts vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem digitalizācijā, lai nodrošinātu nozares uzņēmumu konkurētspēju.

Kā atzīst LTA prezidents un EK padomnieks tirdzniecības jautājumos Henriks Danusēvičs, tad lielo uzņēmumu dominācija attālinātajā tirdzniecībā ir ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības problēma.

Latvijā to jūt vietējie tirgotāji un ražotāji, jo lielākā daļa internetveikalu atrodas aiz valsts robežām vai operē ārvalstu tirgotāji. Savukārt Eiropas līmenī problēma ir ar "Amazon", kas jau pārņēmusi 68% tirgus. Francijas valdības mēģinājumi atrast instrumentus ASV tirgotāja ierobežošanai nenoslēdzās ar panākumiem, izpētes procedūru par konkurences noteikumu pārkāpšanu uzsākusi Eiropas Komisija.

Šodien LTA prezidents apsprieda ar SPKC ekspertu - galveno Latvijas epidemiologu Juriju Perevozčikovu epidemioloģiskos riskus, kas varētu ietekmēt saslimstību valstī.

"Diskusijas rezultātā uzskatām par iespējamu atļaut strādāt nepārtikas veikaliem, kur ir viena darbinieku maiņa un kolektīvs nepārsniedz piecus strādājošos veikalā. Danusēvičs uzskata par nepamatotu apmeklētāju skaita regulējumu saistībā ar veikala platību vai ieejas durvju atrašanos, bet gan nosakāms maksimālais pircēju skaits pie drošas tirdzniecības noteikumu ievērošanas un tas būtu 20. Savukārt, attiecībā uz ēdināšanu – eksperti vienojās, ka ārtelpās būtu pieļaujama ēdienu patērēšana, ievērojot vienas mājsaimniecības principu un iespējams precizējot distancēšanos un atļauto darba laiku," norāda LTK. 

"Uzskatu, ka valdība iet pareizo ceļu, paplašinot komunikāciju ekspertu starpā un salāgojot veselības un ekonomikas glābšanas nepieciešamību", atzīst Henriks Danusēvičs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Mēs piedāvāsim nākamnedēļ gan lemt par godīgas konkurences nodrošināšanu, gan par pietiekošu atbalstu mazajiem uzņēmējiem. Nevajadzētu iet ceļu uz tiesu, bet uz tiesisku ministru lēmumu. "