Bizness un ekonomika
2020. gada 15. decembris, 18:15

Vitenbergs: "Zaļais koridors" būs administratīvais atbalsta instruments stratēģiskajiem investīciju projektiem

Jauns.lv / LETA

Vietējo un ārvalstu investoru efektīvai piesaistei veidotais "zaļais koridors" būs administratīvais atbalsta instruments stratēģiskajiem investīciju projektiem, atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Ekonomikas ministrijā norādīja, ka vietējo un ārvalstu investoru efektīvai piesaistei tiks radīts "zaļais koridors" birokrātijas un administratīvo procesu mazināšanai. Otrdien Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē tika akceptēti grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas precizē investīciju piesaistes stratēģiju augstas pievienotās vērtības investīciju projektiem.

Vitenbergs klāstīja, ka pasaulē valstis cīnās ar Covid-19 pandēmijas izraisītajām sekām, vienlaicīgi pārdzīvojot vīrusa otro izplatības vilni, tāpēc ir stratēģiski svarīgi domāt par valsts ekonomikas ilgtermiņa attīstības perspektīvām.

"Mums ir jāizmanto brīdis, kad globālās pandēmijas izraisītie izaicinājumi liek uzņēmumiem mainīt biznesa modeļus un pārskatīt savus investīciju plānus, lai varētu piedāvāt labāko un drošāko uzņēmējdarbības vidi uzņēmumu attīstībai. Būtiski uzlabojot Latvijas piedāvājumu stratēģiskajiem investoriem un atvieglojot šobrīd spēkā esošās administratīvās barjeras, tuvāko gadu laikā mēs varam panākt vairāk kā 500 miljonu eiro investīcijas mūsu tautsaimniecībā un nodrošināt darba vietas gandrīz 4000 iedzīvotāju," norādīja ekonomikas ministrs.

"Zaļā koridora" koncepts paredz radīt administratīvos atvieglojumus un ātrāku lēmumu pieņemšanu tādiem investīciju projektiem, kuri atbilst Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēs definētajām prioritārajām nozarēm, kuru investīciju kopsumma ir vismaz 15 miljoni eiro un jaunradīto darba vietu skaits trīs gadu periodā - vismaz 150. Šim atbalstam varēs pieteikties gan ārvalstu, gan vietējie uzņēmēji, kuri plāno attīstīties un veikt investīcijas definētajās nozarēs.

Ekonomikas ministrija patlaban gatavo Ministru kabineta notikumus, lai šo konceptu varētu praktiski īstenot, savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kura koordinēs darbu ar investoriem, strādā pie piedāvājuma sagatavošanas, lai ar grozījumiem normatīvajos aktos noņemtu patlaban spēkā esošās administratīvās barjeras stratēģiski nozīmīgu investīciju projektu ieviešanā.

Iniciatīvu par "zaļā koridora" ieviešanu pēc LIAA un Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem Saeimā iesniedza deputātu grupa - Atis Zakatistovs, Ralfs Nemiro (KPV LV), Gatis Eglītis (JKP), Reinis Znotiņš (JKP), Daniels Pavļuts (AP).