foto: Publicitātes foto
Kā nopirkt auto droši un lieki neriskēt
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 23. oktobris, 06:30

Kā nopirkt auto droši un lieki neriskēt

Jauns.lv

Automašīnas iegāde ir viens no lielākajiem pirkumiem, ko dzīves laikā varat veikt, tādēļ tam jābūt pārdomātam. 

Ņemot vērā, ka vairumā gadījumu automašīnas iegāde ir ilgtermiņa ieguldījums, Ir svarīgi ne vien izvērtēt savas vajadzības, lai izvēlētos auto, kas kalpos ilgi un labi, bet arī pirkšanas laikā pievērst uzmanību dažām niansēm, lai prieku par jauno braucamo neaizēnotu drīza vilšanās. Turpinājumā vairāk par to,  kā nopirkt auto droši un lieki neriskēt.

Jaunas automašīnas iegāde

Ja plānots iegādāties jaunu auto, iespējamie riski ir mazāki. Pirmkārt, jauna automašīna sākotnēji būs teicamā darba kārtībā. Otrkārt - tai pieejama garantija, kas atvieglos remontdarbu organizēšanas procesu, pat ja tomēr tas kādā brīdī būs aktuāli. Protams, vienmēr ir svarīgi iepazīties ar garantijas nosacījumiem, lai saprastu, ko tā ietver. Ja sākotnēji tas var šķist nebūtiski, jo galu galā - iegādātais auto ir tikko no rūpnīcas, un nekādām problēmām nevajadzētu rasties, tomēr nekad nevar zināt, vai spēkrats  nepievils, un garantijas noteikumi būs pat ļoti aktuāli.

Svarīgs faktors, kam pievērst uzmanību, ir automašīnas cena - tā jauna auto gadījumā nebūs no tām zemākajām. Ieteicams izvērtēt vairākas iespējas, jo dažādiem auto modeļiem cenas var pat ļoti atšķirties. Protams, jāņem vērā savas vajadzības, bet jāpatur prātā, ka tām, visticamāk, atbilst vairāki auto modeļi, tādēļ ir visas iespējas atrast to, kas būs piemērots arī izmaksu ziņā.

Ja aktuāls auto kredīts, arī tas jāizvēlas rūpīgi, jo šobrīd iespēju aizņemties ir gana daudz. Salīdzinot vairākus piedāvājumus, varēsi izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko.

Lietota auto iegāde

Lietota auto iegāde paredz zemākas sākotnējās izmaksas - tas arī ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ daudzi autovadītāji izvēlas par labu lietotam spēkratam.

Lai arī lietoto auto tirgus padara transportlīdzekļus pieejamākus plašākam cilvēku lokam, tomēr šis pirkums ietver vairākus riskus. Lietota auto iegāde vienmēr ir tāda kā laimes spēle, jo pircējs nekad līdz galam nevar būt īsti drošs, ko saņems - uzticamu sabiedroto vai braucamo, kas vairāk laika pavadīs servisā, nevis uz ceļa.

Lai mazinātu riskus, automašīna jāizvēlas gudri, pievēršot uzmanību vairākām niansēm.

Iegādes vieta

Lietotu automašīnu var iegādāties no privātpersonas, pie auto dīlera vai tā saucamajos auto plačos. Galvenā atšķirība starp šiem tirgotājiem ir sagatavošanās līmenis (automašīnas stāvoklis, dokumenti, pārdevēja zināšanas)  un atbalsts pēc pārdošanas. Tāpat atšķiras arī maksa, kas tiek prasīta gan par auto, gan dažādiem papildu pakalpojumiem. Jo lielāks bizness (piemēram, auto plača gadījumā), jo lielākas iespējas var piedāvāt saviem klientiem - un tas ietekmē arī cenas.

Ja runājam par drošību, nereti tiek uzskatīts, ka auto iegāde uzticamā auto placī vai no pārbaudīta dīlera būs drošāka, nekā no privātpersonas, kas pārdod pats savu auto. Tomēr jebkurā gadījumā svarīgi iepazīties ar atsauksmēm par pārdevēju un, izvēloties savu nākamo auto, pievērst uzmanību vēl arī daudzām citām niansēm.

Automašīnas apskate

Neatkarīgi no tā, ko stāsta pārdevējs, vai kas rakstīts sludinājumā, vienmēr veic rūpīgu automašīnas apskati klātienē. Vislabāk to darīt diennakts gaišajā laikā, kad vieglāk pamanīt skrambas un citus defektus.

Ja iespējams, uz apskati nedodies viens. Vislabāk ņemt līdzi kādu, kurš labi pārzina automašīnas un varēs norādīt uz iespējamām problēmām.

Auto apskati veic rūpīgi, nesteidzoties. Ja auto pārdevējs ir nervozs vai steidzina, tas var norādīt, ka viņam ir kas slēpjams.

Svarīgākās detaļas, kam pievērst uzmanību:

  • Riepas - pārbaudi, kāds ir riepu protektors un kopējais stāvoklis. Ja riepas ir sliktā stāvoklī, jārēķinās ar papildu izmaksām;
  • Automašīnas virsbūve - pārbaudi, vai uz automašīnas virsbūves nav nozīmīgas buktes un skrāpējumi;
  • Paneļu atstarpes - aplūkojot virsbūvi, pārbaudi atstarpes starp paneļiem. Uzkrītoši lielas atstarpes var norādīt uz nekvalitatīvu remontu pēc avārijas;
  • Šķidrumu līmenis - atver motora pārsegu un pārbaudi visu šķidrumu līmeņus - sākot ar motoreļļu, beidzot ar bremžu šķidrumu. Ja to līmenis ir zems, tas var norādīt, ka automašīna nav labi uzturēta;
  • Elektronika - izmēģini pilnīgi visu. Gan atvērt logus un bagāžas nodalījumu, gan ieslēgt radio, kondicionieri un vējstikla slotiņas;
  • Stikls - vai automašīnas stiklojumā ir mikroplaisas? Laika gaitā tās var pārvērsties lielās plaisās, kas nozīmē - stikls būs jāmaina.

Lai būtu pavisam drošs, ka iegādājies labu automašīnu, informē pārdevēju, ka vēlies transportlīdzekli pārbaudīt neatkarīgā autoservisā. Ja pārdevējs ir godprātīgs, viņš tam piekritīs.

Laikus jāpadomā arī par finansējumu. Ja papildus jau esošajām kredītsaistībām plāno noformēt arī auto kredītu, viens no variantiem, kā samazināt kredītmaksājumu apmēru, ir kredītu apvienošana. Tas nozīmē vairāku kredītu apvienošanu vienā - ar vienotu procentu likmi un vienu ikmēneša maksājumu.

Šādu iespēju piedāvā vairākas kredītkompānijas, tādēļ vienmēr pirms tam jāizvērtē, kurš no variantiem būs izdevīgākais konkrētajā situācijā.

Reklāmas raksts publicēts sadarbībā ar Ferratum.lv