foto: VIA REUTERS
Kāpēc Makrona vizītes laikā franču uzņēmēji izvairījās no Rīgas, bet pabija Viļņā
Lithuanian Foreign Minister Linas Linkevicius welcomes French President Emmanuel Macron and Foreign Affairs Minister Jean-Yves Le Drian upon their arrival in Vilnius, Lithuania September 28, 2020. J. Azanovas/URM/Lithuanian Foreign Affairs Ministry/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT
Bizness un ekonomika
2020. gada 7. oktobris, 07:02

Kāpēc Makrona vizītes laikā franču uzņēmēji izvairījās no Rīgas, bet pabija Viļņā

Jauns.lv

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirms vizītes Latvijā pabija Lietuvā, kur viņam Viļņā pievienojās iespaidīga 30 franču biznesmeņu delegācija, kas tur piedalījās plašā Francijas-Lietuvas biznesa forumā. Skaidrojam, kāpēc šāda sanāksme nenotika starp franču-latviešu uzņēmējiem, kas būtu daudz lietderīga par apmainīšanos diplomātiskām laipnībām vai ekskursijām vecpilsētā.

Lietuvas Ekonomikas un investīciju ministrijas aģentūra „Versli Lietuva” vēsta, ka 30 Francijas biznesmeņi Makrona vizītes laikā Viļņā kopā ar 70 lietuviešu uzņēmējiem piedalījās gan Lietuvas, gan Francijas puses iniciētā biznesa forumā un divpusējās sanāksmēs, kurās vienojās par abu valstu sadarbību biznesa jomās.

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon
81

Kāpēc šāds biznesa forums nenotika arī Rīgā, un vai franču uzņēmējiem par Latviju nav intereses, Jauns.lv skaidro Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Filips Tālbergs:

„Vizīti organizēja Valsts prezidenta kanceleja, un LIAA uzdevums bija sagatavot 30 minūšu prezentāciju par Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu piedāvājumu. Jāuzsver, ka vizītē uz Latviju Francijas prezidentu Emanuelu Makronu nepavadīja uzņēmēju delegācija, tādēļ uzņēmēju forumu nebija paredzēts organizēt. Ar LIAA sagatavoto prezentāciju Latvijas Nacionālajā bibliotēkā iepazinās Francijas Eiropas lietu valsts ministrs Klemens Bona un viņu pavadošā delegācija. Vairāki Latvijas uzņēmumi jau šobrīd sadarbojas ar Franciju. Viens no uzskatāmākajiem piemēriem ir uzņēmums “Groglass”, kurš ar saviem īpašajiem stikla pārklājumiem apgādājis slaveno Luvras muzeju Parīzē, kā arī izteicis piedāvājumu piedalīties Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanas darbos. Latvijas uzņēmumu prezentācijā Francijas Eiropas lietu valsts ministram un viņu pavadošajai delegācijai piedalījās tādi uzņēmumi kā “Tilde”, “UAV Factory”, “LightSpace Technologies” un “Groglass”.

Francijas delegācijas pārstāvji bija patīkami pārsteigti par Latvijas uzņēmumu piedāvājumu inovāciju jomā, īpašu ieinteresētību izrādot par uzņēmuma “Tilde” prezentēto virtuālo asistentu. Šādus risinājumus efektīvai darba organizācijai Francija plānojot ieviest savā 2022. gada Eiropas Savienības prezidentūras periodā. Vizītes noslēgumā tika pārrunātas arī turpmākās divpusējās sadarbības iespējas ar Franciju uzņēmējdarbības jomā”.

Savukārt „Versli Lietuva” ģenerāldirektore Daina Klepone par Lietuvas-Francijas biznesa forumu izteicās: „Lai arī tirdzniecības apjomi starp valstīm ļoti atšķiras, Francijas tirdzniecības kapacitāte Lietuvai paver lielu potenciālu. Mēs jau redzam, ka mūsu biznesa sadarbība dod ievērojamu ieguldījumu mūsu ekonomikā, un uzņēmumi, kas piedalījās sanāksmē, var dot ekonomikas pieaugumā. Francija ir viens no prioritārajiem Lietuvas eksporta tirgiem, kur Lietuvas mēbeļu, tradicionālo un augsto tehnoloģiju inženierijas nozarēm ir liels potenciāls. Mēs pievēršam lielu uzmanību šo nozaru eksporta attīstībai uz Franciju”.

Krišjāņa Kariņa un Francijas prezidenta Makrona preses konference

Francijas prezidents Emanuels Makrons kopīgās ar Ministru prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

gallery icon
47