foto: EPA/Scanpix
Vācija glābj krievu miljardiera biznesu
"TUI Group" ieņēmumi laikā no aprīļa līdz jūnijam samazinājušies par 98 procentiem. Spānija nesen tūrismam atvērto Maljorku atkal ir slēgusi.
Tūrisms
2020. gada 23. augusts, 05:09

Vācija glābj krievu miljardiera biznesu

Kas Jauns Avīze

Valsts atbalsts pandēmijas laikā brūkošām biznesa nozarēm maksā ļoti dārgi uz pārējo rēķina un brīžiem izvēršas absurdā. Vācijas valdība, glābjot tūrismu, nodokļu maksātāju naudu izšķiež Krievijas miljardiera labā.

Vācija ir teju divkāršojusi valsts palīdzību pasaules tūrisma tirgus līderim TUI Group. Šīs kompānijas lielākais akcionārs ir Krievijas uzņēmējs, Severstaļ īpašnieks Aleksejs Mordašovs.

TUI zaudējumi ir milzīgi, laikā no aprīļa līdz jūnijam ieņēmumi samazinājušies par 98 procentiem, koncerna 150 lidmašīnas palikušas uz zemes, viesnīcas tukšas. Kopš pandēmijas sākuma akciju cena nokritusies no 11 eiro zem četriem.

Valdība nolēmusi šos zaudējumus un turpmāko biznesa risku pārlikt uz nodokļu maksātāju pleciem – jau aprīļa sākumā kompānija no valsts bankas KfW saņēma 1,8 miljardus eiro lielu kredītu, tagad piešķirti vēl 1,05 miljardi. Papildus tam TUI izlaidīs obligācijas, kuras par 150 miljoniem eiro iegādāsies jau martā izveidotais valsts Ekonomikas stabilizācijas fonds.

Noteiktos apstākļos obligāciju turētājs drīkst tās apmainīt pret akcijām ar balsstiesībām. Šis darījums nozīmē daļēju uzņēmuma nacionalizāciju, valsts daļa varētu sasniegt 9%, cenšoties glābt TUI no bankrota.

Koncerns apgalvo, ka tagad pietiks naudas, lai pārlaistu nākamo ziemu un tiktu galā ar pandēmijas radītajām grūtībām. No dividendēm, kamēr nebūs dzēsts kredīts, akcionāriem gan jāatsakās. Kopumā pasaulē TUI ir 70 000 darbinieku, un koncerns atzīst, ka apmēram 8000 tomēr atlaidīs, galvenokārt ārpus Vācijas.

Ieguvēji ir arī akcionāri, lielākais ir metalurģijas kompānijas Severstaļ īpašnieks, Severgrupp ģenerāldirektors Aleksejs Mordašovs. Teju ceturtdaļa, 24,95%, TUI akciju pieder Kiprā reģistrētajai Unifirm Limited, ko kontrolē Mordašova ģimene.

Viņš jau 2008. gadā sāka uzpirkt TUI akcijas ar mērķi kļūt par stratēģisko investoru, pēc gada izveidoja firmu TUI Rossija, par tās galvenajiem akcionāriem kļuva TUI Group un Severgrupp. Mordašovs un viņa padomnieks Severgrupp Vladimirs Lukins ieguvuši vietas TUI Group novērošanas padomē, kas apstiprina visus galvenos kadru un investīciju lēmumus.