foto: Evija Trifanova/LETA
Jelgavā un Kalkūnē šuj medicīniskās sejas aizsargmaskas
Ar maskām no Ķīnas Latvijas uzņēmumiem ir grūti konkurēt.
Bizness un ekonomika
2020. gada 7. jūnijs, 04:11

Jelgavā un Kalkūnē šuj medicīniskās sejas aizsargmaskas

Kas Jauns Avīze

SIA "JUF" Jelgavas Biznesa parkā un "Lattex D" Daugavpils novadā sākušas ražot medicīniskās aizsargmaskas.

Līdz šim "JUF" piedāvāja ūdens filtrus un bija plānojusi sākt ražot karkasa mājas. Sākoties pandēmijai, sagādāt materiālus no Ķīnas to ražošanai vairs nav bijis iespējams, un pēc Ķīnas partneru piedāvājuma firmas vadība nolēma pievērsties maskām, stāsta uzņēmuma izpilddirektors Gunārs Davidčuks.

Ir iegādāts aprīkojums, un notiek rezervju ražošana. Pašlaik jauda ir pieci miljoni masku mēnesī, to plānots kāpināt, un rit darbs pie prototipiem maskām ar augstāku aizsardzības līmeni.

"JUF" vēl gaida sertifikācijas rezultātus no Itālijas, lai savu preci varētu nogādāt klientiem. Davidčuks atzīst, ka sertifikācija jebkurā gadījumā ir neziņas periods, taču paļaujas, ka saņemtie izejmateriāli atbilst visām prasībām.

Pašlaik līgums ar Latvijas valsts iestādēm par masku piegādi vēl nav noslēgts, jo tas būs iespējams pēc sertifikāta saņemšanas. Toties ir līgums ar partneriem no Itālijas, kas mēnesī gatavi iepirkt ievērojami vairāk masku, nekā pašlaik saražots.

Davidčuks teic, ka konkurēt ar Ķīnas ražojumiem uzņēmumam gan ir grūti, jo tiek nodrošināta dubultkontrole – gan uzskaitei, gan kvalitātei.

Darbinieku trūkumu ražotnē neizjūt, lielākoties personāls nepieciešams tieši pakošanai. Ja būs nepieciešami jauni darbinieki, Davidčuks pieļauj, ka esošā situācija ļaus tos ātri atrast. Uzņēmuma īpašniece ir Baiba Podāne.

Arī šūšanas uzņēmums "Lattex D" Daugavpils novadā ražo aizsargmaskas, turklāt saņemts pirmais pasūtījums no Somijas. Cehs atrodas Kalkūnes pagasta Randenes ciemā, kur pašvaldība, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu uzņēmējdarbības attīstīšanai, izveidojusi vieglās rūpniecības ražošanas teritoriju.

"Lattex D" šeit ražo arī bērnu virsjakas. Uzņēmuma jauda spēj nodrošināt līdz 7000 divu veidu masku dienā, tās var mazgāt un izmantot daudzas reizes. Galvenokārt ražotnē Randenē strādā vietējie, bet ir arī darbinieki, kas mēro ceļu no Ilūkstes. Potenciālajiem jauniem darbiniekiem nepieciešamības gadījumā uzņēmums ir gatavs izpalīdzēt ar dzīvokļu jautājuma atrisināšanu, jo ciemā esot pietiekami daudz brīvu mājokļu.