foto: unsplash.com
Vai esi jau nolēmis rezervēt lidojuma biļeti? Epidemiologu ieteikumi, ko vērts ņemt vērā
Tūrisms
2020. gada 3. jūnijs, 05:06

Vai esi jau nolēmis rezervēt lidojuma biļeti? Epidemiologu ieteikumi, ko vērts ņemt vērā

Jauns.lv

Laikā, kad daudzviet tiek mīkstināti ceļošanas ierobežojumi un aviokompānijas atsāk lidojumus, vērts apdomāt, vai biļešu iegāde nav pāragra. Ja tomēr nolemts doties ceļā, theconversation.com apkopojis epidemiologu ieteikumus, ko vērts ņemt vērā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ir svarīgi atcerēties, ka jo ilgāk uzturaties vienā telpā ar slimu cilvēku, jo vairāk palielinās risks inficēties. Ja tomēr nolemjat ceļot, labāk izvēlēties īsākas distances lidojumu.

Nenoliedzami, inficēties var jau 15 - 20 minūšu laikā, tomēr, lidojot garāku distanci, risks inficēties palielinās, jo vienlaikus palielinās arī iespēja saskarties ar virsmu, kur atrodas vīruss. Ja stundas vai divu stundu gara lidojuma laikā, iespējams, pat nebūs nepieciešamības apmeklēt labierīcības, tad garākā lidojumā bez tā neiztikt. Pieskaroties tualetes rokturim, uz kura atrodas vīruss, un pēc tam aiztiekot seju, pasažieris sevi pakļauj inficēšanās riskam.

foto: PantherMedia / Sergio Monti

Tiesa, vairākas aviokompānijas izziņojušas, ka veiks papildu dezinfekcijas pasākumus, diemžēl tas neizslēdz iespēju inficēties lidojuma laikā, ja konkrētajā reisā atrodas slims cilvēks. Joprojām netiek izslēgta iespēja, ka cilvēks, iespējams, var būt infekciozs vēl pirms viņam parādījušies simptomi. 

Epidemiologi aicina izvērtēt, kādēļ esat nolēmis lidot. Ja iemesls ir draugu vai radinieku apciemošana, kuri ietilpst riska grupā, tad jo vairāk vajadzētu pārdomāt lidojuma nepieciešamību, īpaši ievērot visus papildu piesardzības pasākumus. Brauciena laikā ieteicams līdzi nēsāt dezinfekcijas līdzekli un mitrās salvetes. Protams, mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni ir visefektīvāk, tomēr ne visur tas būs iespējams.

Maksimāli centies nepieskarties virsmām, jo īpaši roku balstiem. Novērots, ka daļai cilvēku atspiesties un pieturēties pie kaut kā - ir kā ieradums, nereti tas tiek izdarīts neapzināti. Lai samazinātu risku inficēties, ceļojuma laikā jācenšas koncentrēties.

Ja iespējams, tad rezervē vietu pie loga. Samazināsi iespējamo kontaktu ar citiem, kuri staigās, piemēram, uz labierīcībām.

foto: unsplash.com

Lai arī šķietami visas aviokompānijas ieviesušas papildu drošības pasākumus, pirms pērc biļeti – pārbaudi. Vairākas aviokompānijas kā obligātu pasākumu ieviesušas sejas masku lietošanu lidojuma laikā, tostarp dažu aviokompāniju darbinieki pirms lidojuma pasažieriem maskas izdala. Iepazīsties ar jaunajiem noteikumiem! 

Ilgstoši atrasties ar uzvilktu sejas masku nav komfortabli, turklāt var pat kaitēt cilvēkiem ar elpošanas traucējumiem. Pirms lidojuma izvērtē savu veselības stāvokli. Epidemiologi arī neiesaka maskas lietot bērniem, kuri ir jaunāki par diviem gadiem. Šis ir vēl viens iemesls, kādēļ izvēlēties īsākas distances lidojumu.

Visbeidzot, izvērtē, protams, Covid-19 izplatību izvēlētajā galamērķī. 

Par drošākajām valstīm šobrīd atzītas: Lihtenšteina, Slovēnija, Horvātija, Slovākija, Islande, Grieķija, Kipra. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās