Krīzes laikā atdzimst Sēlijas ziepnīca
Bizness un ekonomika
2020. gada 8. aprīlis, 10:24

Krīzes laikā atdzimst Sēlijas ziepnīca

Jauns.lv

Jauns.lv

Romanovsku ģimenes bizness līdz šim bija saistītas ar fotogrāfiju - sava studija, kuras darbību tagad apturējusi globālā pandēmija. Tomēr uzņēmīgiem cilvēkiem allaž atrodas kāda ideja, tāpēc atdzimusi ģimenes ražotne - Sēlijas ziepnīca.

Vēl pirms pāris mēnešiem mēs plānojām dažādas Lieldienu svētku aktivitātes ar 1000 fonu studijas (mobila fotostudija ar zaļo ekrānu un digitāliem foniem) dalību un gatavojāmies savam karstākajam darba laikam – vasaras sezonai. Kā jau jaunam uzņēmumam, bija daudz plānu un ideju, kā arī cerība šogad atmaksāt uzņēmuma kredītu, kas tika ņemts biznesa uzsākšanai, jo atlicis bija pats mazumiņš.

Tagad tam visam ir pārvilkta pāri trekna COVID-19 svītra. Ir izsludināta ārkārtas situācija, aizliegti ir jebkādi publiskie pasākumi un cilvēku pulcēšanās, attiecīgi – pilnībā apstājies ir arī mūsu fotogrāfijas bizness. Taču savukārt augšāmcēlusies ir Sēlijas ziepnīca.

Tas varbūt izklausās ironiski, bet Sēlijas ziepnīca radās 2008.gada krīzes iespaidā, kad arī vērās ciet ļoti daudzi uzņēmumi un gana daudzi tautieši izvēlējās pārcelties uz citām valstīm. Sēlijas ziepnīca bija ģimenes uzņēmums, kurš popularizēja tradicionālo kultūras mantojumu – ziepju vārīšanas prasmes kā senos laikos, jo agrāk ļoti daudzās viensētās saimnieces prata vārīt un arī vārīja ziepes. Ar laiku izveidojās demonstrāciju vieta, kur interesenti grupās varēja iepazīties ar ziepju tapšanas gaitu, kā arī iegādāties savārīto.

Dažādu apstākļu dēļ uz laiku ziepnīcas darbība tika gandrīz apstādināta, taču ik pa brīdim, atbildot uz cilvēku jautājumiem par ziepēm un tūrisma uzņēmēju jautājumiem par ekskursijām darbnīcā, pavīdēja jautājums – varbūt visu šo vajadzētu atjaunot? Izlēmām, ka varam to mēģināt darīt rudenī, kad beigsies intensīvā darba sezona fotogrāfijā. Un pēkšņi – divu nedēļu laikā visa pasaule apgriezās kājām gaisā un prasme vārīt ziepes izrādījās ļoti būtiska priekšrocība brīdī, kad dezinfekcijas līdzekļu cenas uzskrēja debesīs jeb tie bija pilnīgi nenopērkami. Ziepes vāram “karstajā procesā”, izmantojam vienkāršas un kvalitatīvas sastāvdaļas. Tādēļ ziepes saudzē un nesausina ādu!

Viss sanāca strauji un pilnīgi negaidīti. Sēlijas ziepnīca nu atkal ir atdzimusi un šobrīd piedāvā gudro vecāku ziepes, darvas ziepes un ziepes ar kampara un rozmarīna ēteriskajām eļļām, kuras jau nodēvētas par “Antikroņa” ziepēm, jo lai gan tās, protams, no vīrusa nepasargā, abas ziepēs iekļautās ēteriskās eļļas ir labi zināmi antiseptiķi.

Kur par mums var uzzināt?

Šobrīd pa šīm divām nedēļām esam izveidojuši lapu: Facebook.
Izstrādes stadijā ir arī ziepnīcas mājas lapa, kura būs tautās laižama jau nākošnedēļ.

Visiem, kam bizness ir pilnībā apstājies, novēlam izturību, radošu garu, neatlaidību un optimismu. Smelieties dzīvības prieku no dabas, nodarbiniet sevi, mēģiniet atrast garīgo spēku koncentrēties uz kaut sīkām, bet pozitīvām lietām, jo tas iespējams var kalpot par atspēriena punktu.

Ja arī tev ir savs stāsts par krīzē dzimušu ideju, kas palīdz turpināt biznesu, vai arī ir var būt noderīga citiem, dalies ar to: daritajiem@rigasvilni.lv

Informāciju par iespēju bez maksas ievietot informāciju lasi šeit.