foto: imago images / photo2000
Pētījums: cilvēki nekrāj, pat ja finansiāli to var atļauties
Sabiedrības daļa, kas varētu atļauties uzkrāt nākotnei vai neparedzētiem gadījumiem, to izvēlas nedarīt.
Bizness un ekonomika
2020. gada 6. februāris, 14:05

Pētījums: cilvēki nekrāj, pat ja finansiāli to var atļauties

Jauns.lv

Kaut arī aptuveni 60% algotu darbinieku pēc tēriņiem paliek vairāk nekā 20% no ikmēneša ienākumiem, vidēji puse nav sakrājusi sev drošības spilvenu trīs mēneša izdevumu apmērā, secināts Finoterapijas - bezmaksas automatizētajā konsultācijā interneta vidē - pētījumā, analizējot 2300 respondentu atbildes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Spriežot pēc Finoterapijas datiem, no tiem algotiem darbiniekiem, kuriem ir finansiālās iespējas uzkrāt drošības spilvenu trīs mēnešu izdevumu apmērā, bet kuri to vēl nav izdarījuši, pusei tas aizņemtu vidēji līdz 6 mēnešiem, ja visi brīvie līdzekļi tiktu novirzīti uzkrājumiem. Savukārt, novirzot uzkrājumiem 100 eiro katru mēnesī, uzkrāt sev drošības spilvenu algotam darbiniekam vidēji aizņemtu pusotru gadu.

"Veicot pētījumu, bijām sagaidījuši datus, ka uzkrājumus neveido iedzīvotāji, kuriem pēc ikmēneša izdevumiem nepaliek brīvu līdzekļu. Bijām pārsteigti, ka tieši tā sabiedrības daļa, kas varētu atļauties uzkrāt nākotnei vai neparedzētiem gadījumiem, to izvēlas nedarīt. Kopumā tikai katrs trešais no Finoterapiju izgājušiem algotiem darbiniekiem ir uzkrājis drošības spilvenu vismaz trīs mēnešu izdevumu apmērā," skaidro Citadeles ekonomiste Simona Striževska.

"Šeit mēs nerunājam par sabiedrības daļu, kura neuzkrāj, jo pēc rēķinu apmaksas nepaliek pāri brīvi līdzekļi, bet gan par pelnošās sabiedrības daļas nesabalansētiem ienākumiem un izdevumiem. Kaut arī ienākumi ir salīdzinoši lieli, atlikusī summa tiek iztērēta un daļa pat dzīvo pāri saviem ienākumiem. Šajā gadījumā ienākumu zaudēšana būs īpaši traģiska, jo, iespējams, ikmēneša maksājumiem klāt jau uzkrāti arī parādi," turpina Simona Striževska

Problēmas ar uzkrājumu veikšanu nav tikai Latvijā. Pētījums par ASV iedzīvotāju uzkrāšanas paradumiem (GoBankingRates) rāda, ka ASV uzkrājumu nav 45% no respondentiem un vēl 24% nepārsniedz 1000 USD. Salīdzinājumam no visiem Finoterapiju izgājušiem, 27% vispār nav uzkrājumu un vēl vidēji 25 % uzkrājums naudā vai norēķinu kontā nepārsniedz 1000 EUR.

Ieejot interaktīvajā platformā www.finoterapija.lv un sniedzot atbildes uz konkrētiem jautājumiem, finoterapijas apmeklētāji var noteikt pašreizējo finansiālo situāciju, kā arī saņemt ieteikumus uzkrājumu veidošanai.

Par Finoterapijas pētījumu

Izmantojot mūsdienu tehnoloģiskās iespējas un bankas izstrādātus algoritmus, apvienojot tos ar ilggadēju un profesionālu finanšu ekspertīzi, Citadele ir radījusi Finoterapiju - bezmaksas automatizētu konsultāciju interneta vidē. Pētījuma ietvaros tika analizēts 2300 anonīmu respondentu datu kopums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās