foto: Getty Images/iStockphoto
1a.lv: Pārsteigumi un tehnoloģiju jaunumi 2020.gadā Latvijā
Bizness un ekonomika
2020. gada 6. februāris, 07:00

1a.lv: Pārsteigumi un tehnoloģiju jaunumi 2020.gadā Latvijā

Karlīna Timofejeva

Janvārī teju visi lielākie tehnoloģiju ražotāji ir prezentējuši šī gada jaunumus un iepazīstinājuši sabiedrību ar gaidāmajiem produktiem, tostarp, lielākajā plaša patēriņa elektronikas preču izstādē “Consumer electronics show”. Apkopojot izstādes aktualitātes un ražotāju sniegto informāciju, interneta veikals “1a.lv” piedāvā īsu apkopojumu par galvenajām tendencēm un prognozē, kuras no inovācijām visticamāk jau šogad sasniegs arī Latviju.

Mobilie telefoni – mazāki un ātrāki

Mobilie telefoni ir viena no tehnoloģijām, kas nemitīgi tiek uzlabota, papildināta ar jaunām funkcijām un dizaina risinājumiem. Šis gads nebūs izņēmums un pavisam noteikti mūs visus sagaida vairāki jaunumi un viena no inovācijām, kas kļūs par normu, ir salokāmie viedtālruņi, piedāvājot mazāka formāta telefonu vienlaikus nesamazinot ekrāna izmēru. Tas gan nebūt nenozīmē pēkšņu un plašu atpazīstamību vai lielu pieprasījumu šādiem telefoniem, tomēr jūs redzēsiet daudzus jaunus šādus telefonu modeļus, kaut arī pagaidām tikai daži spēs iegūt pat visskarbāko kritiķu simpātijas. Otrs virziens, ko attīstīs mobilo telefonu ražotāji, ir 5G, lai nodrošinātu vēl ātrāku datu pārraides nodrošināšanu un ierīču savstarpējās savienošanas iespējas.

Televizori – vēl dzidrāki

Televizoru ražotāji nemitīgi sacenšas divās galvenajās kategorijās – ekrāna izmērs un attēlu kvalitāte. Šī gada aktualitāte noteikti ir dzidri un kvalitatīvi attēli, ko spēj nodrošināt 8 tūkstošu pikseļu rezolūcija. Lai arī šis jaunums jau ir izpelnījies lielu interesi un atzinību – šobrīd vēl ir maz gatavu produktu, ko piedāvāt, tādēļ prognozējam, ka šī būs spēcīga niša tehnoloģiju nozarē visa 2020.gada laikā.

Datori – ar jaudīgiem akumulatoriem

Jau drīzumā vairāki ražotāji varētu prezentēt jaunus procesorus un mikroshēmas, kas klēpjdatorus padarīs vēl jaudīgākus, redzēsim dažas jaunas specifikācijas esošajos modeļos, kā arī pilnīgi jaunus dizainus, kuros tiks uzlabota enerģijas izmantošana un palielināts akumulatora kalpošanas ilgums.

Līdzīgi kā mobilo telefonu pilnveidošanā, arī datoru izstrādē, iespējams, šogad vairāk ieraudzīsim salokāmas vai pat divu ekrānu ierīces. Tāpat esam novērojuši, ka datorspēļu klēpjdatoru pieprasījums ir noturīgs – piemēram, pērn pirktākais dators un otra pirktākā elektronikas prece interneta veikalā “1a.lv” bija datorspēlēm īpaši veidotais “Lenovo Legion Y530”. Tirgū esošajiem modeļiem ir tehniski spēcīgi risinājumi, un vadošajiem ražotājiem šobrīd nav jaunu procesoru, kas virzītu uz priekšu šo lauciņu. Tas nozīmē, ka 2020. gads ir ideāls laiks, lai daži jauni un iespaidīgi eksperimenti formas vai dizaina jomā virzītu uz priekšu pat visjaudīgākos klēpjdatorus.

Austiņas – bez vadiem un trokšņiem

Ja skaņu slāpēšana līdz šim plašāk bija pieejama “lielajām” austiņām ar stīpu, tad šogad arī mazajām bezvadu austiņām šī funkcija ir neizbēgama. Šo vilni būtiski ir veicinājis “Apple”, pievienojot jauno tehnoloģiju savu “AirPods” austiņu pēdējai versijai. Protams, “Apple” nebija pirmie, kas izmantoja šo funkciju, bet kompānija iedvesmo to darīt arī citus un viņiem tas sanāk labāk par visiem. Pērn tieši produkts “Apple AirPods” bija vispārdotākā elektronikas prece interneta veikalā “1a.lv”, kas apliecina šī produkta aktualitāti arī Latvijā un ļauj mums paredzēt, ka šim vajadzētu kļūt par “īsto bezvadu austiņu” gadu. Otra inovācija, kas kļūst aizvien izplatītāka, ir atšķirīgu austiņu izmēru nodrošināšana, radot iespēju katram izvēlēties sev piemērotāko izmēru, tādējādi padarot lietošanu ērtāku nekā izmantojot ierasto “vienu izmēru visiem”. 

2020. gadā pavisam noteikti būs arī citi jaunumi, un tie būs sastopami visdažādākajās produktu kategorijās, tostarp, viedo māju risinājumiem, elektriskajiem velosipēdiem un motorolleriem, fotoaparātiem, viedpulksteņiem, kas populāri kļuva jau 2019. gadā ar tādiem zīmoliem kā “Samsung Galaxy watch”,”Apple watch”, “Xiaomi Mi Band”.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar 1a.