foto: LETA
Nākamgad algas turpinās strauji pieaugt, lēš ekonomisti
Bizness un ekonomika
2019. gada 2. decembris, 17:19

Nākamgad algas turpinās strauji pieaugt, lēš ekonomisti

Jauns.lv / LETA

Nākamgad darba samaksas straujais kāpums saglabāsies, aģentūrai LETA prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norāda, ka šajā gadā vidējā bruto darba samaksa turpina strauji pieaugt, ko apliecina pirmdien publicētie Centrālās statistikas pārvaldes dati, proti, ka šogad trešajā ceturksnī darba samaksa bija 1091 eiro jeb par 8,3% lielāka nekā pirms gada. 

Darba samaksa trešajā ceturksnī pieauga līdzīgi gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā - attiecīgi par 8,4% un 8,5%. Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā 2019.gada trešajā ceturksnī bija par 4,3% lielāka, nekā privātajā sektorā, - attiecīgi 1124 eiro un 1078 eiro. 

Šnīdere norādīja, ka šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2018.gada atbilstošo periodu, vidējā neto darba samaksa pieauga par 7,7% un bija 801 eiro. Savukārt reālā neto darba samaksa pieauga par 4,7%, ko ietekmēja patēriņa cenu kāpums.

"Darba samaksa 2019.gadā turpina pieaugt praktiski visās tautsaimniecības pamatnozarēs. Straujākais atalgojuma pieaugums bija vērojams veselības aprūpē. Vidējās bruto algas pieaugums nozarē 2019.gada trešajā ceturksnī sasniedza 15,1%, tomēr kopumā atalgojums nozarē joprojām tikai nedaudz pārsniedz vidējo līmeni tautsaimniecībā," skaidro EM eksperte.

Tāpat viņa norādīja, ka gada laikā straujš darba samaksas pieaugums bija vērojams arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē - par 11,8%, būvniecībā - par 11%, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē - par 10,2%. Turpretī lēnākais algu pieaugums bija ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes nozarē un mākslas, izklaides un atpūtas nozarē. 

"Augstākais atalgojums šā gada trešajā ceturksnī joprojām bija finanšu pakalpojumos, kas bija gandrīz divas reizes lielāks nekā vidēji tautsaimniecībā, bet zemākais algu līmenis joprojām vērojams izmitināšanas un ēdināšanas nozarē," atzina Šnīdere.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē apstrādes rūpniecībā šogad trešajā ceturksnī darba samaksa pieauga par 8,6% un sasniedza 1062 eiro. 

Straujāk darba samaksa pieauga metālu ražošanā - par 22,7%, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 14,7%, un citu transportlīdzekļu ražošanā - par 11,6%. Nedaudz mērenāk darba samaksa pieauga iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, elektrisko iekārtu ražošanā, iekārtu, mēbeļu ražošanā un ķīmisko vielu ražošanā. 

EM pārstāve norādīja, ka situācija darba tirgū turpinās ietekmēt darbaspēka izmaksu pieaugumu, kas ir neizbēgams atvērta darba tirgus apstākļos. 

"Lai straujais izmaksu pieaugums nepasliktinātu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju, nepieciešams palielināt produktivitāti. Tas lielā mērā ir saistīts ar investīcijām jaunās tehnoloģijās un cilvēkkapitālā, inovāciju un citiem faktoriem. Prognozējams, ka 2020.gadā darba samaksas straujais kāpums saglabāsies," pauda Šnīdere.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās