Bizness un ekonomika
2019. gada 28. novembris, 05:30

Ķirsona plāni par Vācijas iekarošanu cieš sakāvi - slēgti "Lido" restorāni Berlīnē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tikai trīsarpus gadus – kopš 2016. maija - ilga Gunāra Ķirsona ēstuvju bizness Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Šī gada pēdējā diena būšot arī „Lido” restorāna pēdējā darba diena vēl atlikušajai Ķirsona ēstuvei tirdzniecības centrā „Alexa”, portālam Jauns.lv pavēstīja uzņēmumā strādājošie.

2016. gadā Ķirsons Berlīnē atklāja divus restorānus – Šarlotes ielā un tirdzniecības centrā „Alexa”, kā arī ražotni Vācijas galvaspilsētas pievārtē. Šarlotes ielas restorānu jau slēdza pagājušā gada oktobrī, nu kārta pienākusi arī iestādījumam centrā „Alexa”. Līdz ar to Ķirsona plāni par grandiozo Vācijas tirgus iekarošanu ir beigušies.

Ķirsona plāni par Vācijas iekarošanu izgāžas

foto: Ieva Leiniša/LETA
„Lido” impērijas īpašniekam Gunāram Ķirsonam pēdējos pāris gados lielas galvassāpes sagādājusi Berlīne – ar Vācijas galvaspilsētas tirgus iekarošanu nesokas tā kā iesākumā bija cerēts.

Pirms apmēriem trijm gadiem Ķirsons klāstīja, ka nolēmis iekarot Vācijas tirgu un tur atvērt ne vienu vien restorānu. Tomēr šī gada vasarā viņš jau sūkstījās, ka ar „Lido” biznesu Vācijā neveicas: “Sākumā domājām, ka Vācijā viss ir godīgi un visi maksā nodokļus. Taču no desmit cilvēkiem, kas atnāk pie mums strādāt, astoņi prasa samaksu “in cash” (skaidrā naudā), un tikai divi ir gatavi to saņemt oficiāli. Vācijā maksā lielus sociālos pabalstus, un cilvēki grib tos saņemt, paralēli piestrādājot kaut kur neoficiāli. Berlīnē ir sabraukuši cilvēki no visas pasaules, un daudzi, kas grib kaut ko darīt, vēlas saņemt skaidrā”.

Ķirsons šovasar paziņoja, ka “Lido” meklējot partnerus Vācijā: “Ir jābūt partnerattiecībām. Nevar viens pats ieiet citā valstī, ir jābūt partneriem”. Vācijā jaunas ēdināšanas iestādes vairs neesot iecerēts atvērt, jo esot pietiekami daudz, ko darīt Latvijā. Viņš pieļāva iespēju, ka varētu nākties pārtraukt „Lido” darbību Vācijā.

Berlīnes latvieši zākā „Lido”

2019. gada jūnijs: "Lido" Berlīnes tirdzniecības centrā "Alexa"

Pēc tam, kad vairāki Berlīnes latvieši Jauns.lv pastāstīja par nebūšanām Ķirsona divos Berlīnes „Lido”, no kuriem viens jau slēgts, atsaucās ...

gallery icon
10

Pēc šiem Ķirsona izteikumiem sacēlās vētra Berlīnes latviešu vidē, kuri apgalvoja gluži pretējo – viņi uzskatīja, ka Ķirsons pats ir negodīgs un nemaz nevēlas iekarot Berlīnes tirgu, Berlīnes „Lido” ēdiens esot nebaudāms. Pār Berlīnes “Lido” gāzās pārmetumu gūzma: tie stāv pustukši, jo pat nevēlas pielāgoties vietējam tirgum; uzņēmums pret saviem darbiniekiem izturas nicinoši un nemaksā viņiem algas; ēstuvēs nesaprotot ne vāciski, ne latviski – jārunājot krieviski; Berlīnes “Lido” esot nevis biznesa projekts, bet gan naudas atmazgāšanas iestādes. Vairāki „Lido” darbinieki stāstīja, ka viņi ir sociāli neaizsargāti, viņiem nemaksā vis Vācijas, bet gan Latvijas algas, esot pārāk nokalpināti (piemēram, neļaujot kārtīgi paēst pusdienas vai aiziet uz tualeti), liekot uz darbu vairākus kilometrus iet kājām no darbinieku dzīvokļiem-kopmītnēm, jāstrādājot nevis pēc Vācijas, bet gan Latvijas likumdošanas, jo viņi uz darbu Berlīnē aizsūtīti „komandējumā” no Latvijas. Ilgi to nevarot izturēt, tāpēc „Lido” negribot strādāt neviens Vācijā dzīvojošais.

Lieki teikt, ka pats „Lido” visus pārmetumus par nesmukumiem Berlīnes „latviešu saliņā” noliedza – viss esot atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai un darbinieki nežēlojoties, esot možā noskaņojumā.

Nepārskatāmā „Lido” virtuve

Nebūšanas „Lido” biznesa virtuvē gan neredz apmeklētāji, kuri nespēj tām noticēt. Šomēnes „Alexa” centrā esošo „Lido” ēstuvi sava ceļojuma laikā apmeklēja rīdziniece Guna Kārkliņa, kura portālam Jauns.lv pauda: „23. novembrī biju Berlīne „Lido”. Tautas daudz. Cenas normālas – plus/mīnus kā Rīgā. Viss notiek! No klienta pozīcijām –viss ir OK. Restorānā bija daudz ļaužu – runā dažādās valodās, arī daudz vāciešu”.

Savukārt kāds ar „Lido” biznesu saistīts avots Jauns.lv teica: „No janvāra „Lido” Berlīnē pārtrauc darbību! Darbiniekiem it kā 26. novembrī par to tika paziņots, arī tiem, kuri speciāli, lai strādātu „Lido”, pārcēlās no Latvijas uz Berlīni. Domāju, ka nekādu alternatīvu viņi piedāvāt nevar. Ja nu vienīgi atgriezties Latvijā”.

Aizbildinās ar biznesa vides un kultūras atšķirībām

Ķirsona nīkuļojošās “Lido” ēstuves Berlīnē

Mēneša sākumā ēdināšanas impērijas “Lido” šefs Gunārs Ķirsons paziņoja, ka varētu slēgt savus divus restorānus Vācijas galvaspilsētā Berlīnē – Šarlotes ...

gallery icon
36

Pašlaik „Lido” kompānijā spriež, kā sabiedrībai izskaidrot Berlīnes „Lido” slēgšanas iemeslus. Kāds zinošs avots par to Jauns.lv teica: „Šīs vadlīnijas ir mazliet aplamas. Kārtējo reizi centīsies visu novelt uz Vācijas tirgu un kultūras atšķirību. To, ka paši jau sākumā pieļāva kļūdu, restorānus atverot neveiksmīgās vietās, viņi noliedz”.

Akciju sabiedrības „Lido” valdes priekšsēdētājs Rems Razums Jauns.lv teica: „Kā jau iepriekš publiski ir izskanējis, 2020. gadā esam paredzējuši biznesu Vācijā slēgt. Visus spēkus nākamgad plānojam ieguldīt, attīstot pamatbiznesu Latvijā, pilnveidojot ražošanu, paplašinot rūpnīcu, kā arī atjaunojot restorānu Igaunijā. Turklāt tirdzniecības centrs, kurā atrodas šobrīd vienīgais „Lido” restorāns Berlīnē, informējis par vēlmi lauzt nomas līgumu. Darba attiecības ar visiem darbiniekiem Vācijā tiks izbeigtas likumā paredzētajā kārtībā. Darbinieki jau pašlaik ir informēti par pieņemto lēmumu, taču darba attiecības turpinās līdz gada beigām”.

Savukārt Berlīnes „Lido” darbiniekiem vadība stāsta, ka darbošanās Vācijā neesot bijusi izdevīga, to grūti pārraudzīt un, salīdzinot ar Latviju, Vācijas biznesa vides un kultūras atšķirības esot pārāk lielas un nepārvaramas.

Portālam Jauns.lv kļuvis zināms, ka šogad notiek „Lido” audits un, iespējams, ka kādas tur no atklātajām problēmām tajā arī bijušas par iemeslu Berlīnes ēstuves slēgšanai. Vairāki Berlīnes latvieši teica, ka pašlaik viņiem nav nekādas informācijas, ka „Lido” drīz vien tikšot slēgts, bet pārsteigums par to gan neesot, jo par to jau varēts spriest no Ķirsona pirms vairākiem mēnešiem teiktā.