foto: LETA
Bijušā robežkontroles punkta vietā Valkā izveidota mazā alus darītava
Bizness un ekonomika
2019. gada 8. oktobris, 15:25

Bijušā robežkontroles punkta vietā Valkā izveidota mazā alus darītava

Jauns.lv / LETA

Apmēram 400 metru attālumā no Igaunijas robežas - Valkā, bijušajā robežkontroles punktā izveidota jauna mazā alus darītava "Võru õlletehas", kura spēs saražot līdz 20 tonnām alus mēnesī, pastāstīja alus darītavas ražošanas vadītājs Aigars Roga.

Alus darītavas ražošanas vadītājs teica, ka oficiāli alus darītava durvis vēra šī gada jūnijā un pirmās alus partijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos nonāca septembra beigās. Vienlaikus viņš paskaidroja, lai gan ražošanas kapacitāte teorētiski ļauj saražot 20 tonnas alus mēnesī, reālie ražošanas apmēri pagaidām ir mazāki.

"Kāpināt ražošanas apmērus liedz ražošanas telpu izmērs, bet, iespējams, nākamvasar radīsim kādu jaunu produktu ," sacīja Roga.

Roga pastāstīja, ka alus darītava atrodas apmēram 400 metru attālumā no Igaunijas robežas, blakus veikalam "Alko 1000". Vietā, kur kādreiz atradās robežšķērsošanas punkts. Robežkontrolei blakus esošās ražošanas telpas veiksmīgi pārveidotas un pielāgotas alus darīšanai.

Pēc viņa sacītā, visas alus darītavas izveidē ieguldītās investīcijas ir igauņu kompānijas "ET Invest" finanšu resursi. 

Pēc alus darītavas ražošanas vadītāja teiktā, šajā Latvijas alus darītavā ražotais alus ir salīdzinoši tradicionāls "lager" tipa alus "Cimze Kraft Lager", kam ražošanas laikā klāt pievienota izejviela - īru sūna. Tā dodot alum mazliet specifiskāku garšu.

Viņš teica, ka Latvijā kopumā alus tirgus ir ļoti piesātināts un kolorīts. Katram tajā pieejamajam alum ir savs raksturs, savas garšas īpatnības. "Võru õlletehas" alus darītavas mērķis ir nevis konkurēt ar lielajiem tirgotājiem, bet piedāvāt savu redzējumu alus patērētājiem.

"Latvijā alus nozare attīstās un arī mēs esam pievienojušies alus darītāju pulciņam, ar ko ļoti lepojamies, jo ir bijis labs kontakts ar mūsu kolēģiem, citiem alus ražotājiem un šī sadarbība ir izveidojusies laba," teica Roga.

Viņš pastāstīja, ka alus jau ir pieejams tirdzniecībā. Sākotnēji tas parādījās Sia "ET Invest" piederošajos "Alko 1000" veikalos, kā arī vairākos veikalos Rīgā un vienā veikalā Ogrē. Tuvākajā laikā alu iecerēts sākt realizēt arī Igaunijā.

"Mūsu mērķis ir strādāt mazliet plašāk. Ne tik lielā mērogā, kā to dara lielie ražotāji, bet censties sekmēt noietu veikalos un, iespējams, veidot sadarbību ar citiem alus darītājiem," sacīja Roga. Viņš pieļāva, ka ar laiku attiecīgais alus varētu būt pieejams arī tirdzniecībā HoReCa segmentā.

Alus darītavas "Võru õlletehas" īpašnieks ir kompānija "ET Invest", kam pieder veikalu tīkls "Alko 1000", kas atrodas Valkā, Ainažos, Apē, Bauskas novada, Grenctālē. Drīzumā tiks atvērts arī "Alko 1000" veikals Latgalē.

"ET Invest" pieder Igaunijas kompānijai "Rovus Holding" (33,19%), kā arī trīs Igaunijas privātpersonām. Kompānija ir reģistrēta 2015.gadā un tās pamatkapitāls ir 162 800 eiro. 2017.gadā uzņēmums strādāja ar 39,296 miljonu eiro apgrozījumu un 165 070 eiro peļņu. 2018.gada finanšu dati vēl nav publiskoti.

Tēmas