foto: LETA
FKTK pieteikumu par "PNB bankas" maksātnespēju plāno iesniegt nākamnedēļ
Pēc Eiropas Centrālā bankas atzinuma, slēgta "PNB banka".
Bizness un ekonomika
2019. gada 16. augusts, 16:21

FKTK pieteikumu par "PNB bankas" maksātnespēju plāno iesniegt nākamnedēļ

Jauns.lv / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieteikumu atzīt "PNB banku" par maksātnespējīgu plāno iesniegt nākamnedēļ, pavēstīja komisijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"FKTK tiesā pieteikumu par maksātnespēju plāno iesniegt nākamās nedēļas laikā, līdz tam arī plānots izraudzīties administratora kandidātu," sacīja FKTK vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Jansone.

Komisijas priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale piektdien žurnālistiem skaidroja, ka FKTK vērsīsies tiesā ar prasību atzīt "PNB banku" par maksātnespējīgu, jo bankas saistības pārsniedz aktīvu apmēru.

"Bankas saistības patlaban ir lielākas nekā tās aktīvi, tāpēc bankai faktiski ir iestājusies maksātnespēja. Līdz ar to tiesā tiks sniegts pieteikums par maksātnespēju," teica Černaja-Mežmale.

FOTO: slēgtā "PNB banka" Brīvības bulvārī

gallery icon
12

Jau vēstīts, ka no ceturtdienas, 15.augusta, plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs, 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

"Mēs apzināmies, ka šī ir negaidīta ziņa bankas klientiem, taču varam apliecināt, ka FKTK darīs visu iespējamo, lai izveidotu ērtāko un efektīvāko risinājumu, un pēc iespējas ātrāk klientiem sāktu garantētās atlīdzības izmaksu – līdz 100 000 eiro katram. Jau tuvākajās dienās, kā rāda pirmie aprēķini – 99,2% noguldītāju varēs sākt saņemt visu savu uzkrāto naudu bankā, ko pilnībā segs no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem," sacīja Černaja-Mežmale.

Komisijā atzīmēja, ka FKTK padome ir lēmusi par noguldījumu nepieejamību, lai pēc iespējas ātrāk klienti varētu saņemt garantēto atlīdzību. Par garantēto atlīdzību izmaksu veidu un kārtību FKTK lems jau tuvākajās dienās.

Garantēto atlīdzību izmaksa jāuzsāk ne vēlāk kā 8.darba dienā pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanas. Noguldījumu garantiju sistēma paredz katram "PNB bankas" klientam noguldījumu izmaksu garantētās atlīdzības veidā līdz 100 000 eiro.

Garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā tiks izmaksāta gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu līdzekļiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai, uz atlikumiem norēķinu kontos vai algas kontos un uz līdzekļiem krājkontos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās