"Alpha Baltic Media" atkal uzvar iepirkumā ar aizdomīgi lētu piedāvājumu
foto: Ieva Leiniša/LETA
Lauris Špillers, “Alpha Baltic Media” īpašnieks, valdes loceklis.
Bizness un ekonomika
2019. gada 23. aprīlī, 13:52

"Alpha Baltic Media" atkal uzvar iepirkumā ar aizdomīgi lētu piedāvājumu

Jauns.lv

Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departaments (RDIKSD) ir izsludinājis iepirkumu „Reklāmas un informatīvās publicitātes materiālu izvietošana medijos”, kas tika atvērts šī gada 17. aprīlī. Saskaņā ar iepirkuma pretendentu iesniegtajiem piedāvājumiem, kārtējo reizi zemāko cenu ir piedāvājusi reklāmas aģentūra SIA “Alpha Baltic Media”, kuras izteiktais piedāvājums raisa šaubas par iespējamu dempingu vai apzināti pazeminātas cenas piedāvājuma iesniegšanu.

SIA “Alpha Baltic Media” piedāvātā cena atbilstoši iepirkuma nolikumam ir 1,72 eiro par vienību, kas ir vismaz divarpus reižu zemāka par nākamo zemāko pretendentu un vairāk nekā septiņas reizes zemāka par dārgāko piedāvājumu. Raugoties kopsakarībā ar visiem iesniegtajiem piedāvājumiem, mediju jomā zinošas personas izsaka šaubas par SIA “Alpha Baltic Media” iesniegtā piedāvājumu atbilstību reālajām tirgus cenām, tādējādi SIA “Alpha Baltic Media” nu jau atkārtoti, iespējams, piedalās valsts un pašvaldības iepirkumu konkursos ar varbūtēji apzināti samazinātu un tirgum neatbilstošu cenu. Iepriekš skaļu rezonansi izpelnījās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsludinātais iepirkums, no kura VID pēc Latvijas reklāmas asociācijas saceltā skandāla atteicās.

VID iepirkuma skandālā Latvijas Reklāmas asociācija medijiem pauda sašutumu, ka attiecīgajā konkursā par uzvarēju atzīts uzņēmums, kura īpašniekam - Laurim Špilleram - piederošiem uzņēmumiem ir parāds valstij, kā arī ir parāds virknei Latvijas mediju un mediju pētniecības uzņēmumu.

Pēc medijos minētā, Špillers ir saistīts ar vairākiem uzņēmumiem - SIA "Serviod" (iepriekš "Creative Media"), SIA "Baltic Media" (iepiekš "Alpha Baltic") un likvidēto SIA "Medialead group", kuri atbilstoši publiski pieejamajai informācijai 2019. gada 7. februārī bija parādā valstij 607 505,61 eiro.

Tolaik SIA “Alpha Baltic Media” īpašnieks Lauris Špillers medijiem pauda viedokli, ka pret viņu tiek izvērsta negatīva publicitātes kampaņa.

Jāatzīst, ka RDIKSD nav pienākums padziļināti vētīt SIA “Alpha Baltic Media” un ar tā īpašnieku saistīto uzņēmumu nodokļu parādus, tādēļ  RDIKSD ir nostādīts zināmā mērā ķīlnieka lomā, jo pastāv iespējams risks, ka, noslēdzot līgumu par reklāmas un informatīvās publicitātes materiālu izvietošanu medijos ar SIA “Alpha Baltic Media”, minētā reklāmas aģentūra rezultatīvi nespēs izpildīt pielīgtās saistības zemā izcenojuma dēļ.

Konkrētajā RDIKSD iepirkumā bez SIA “Alpha Baltic Media”  piedalījās arī reklāmas aģentūras SIA “Initiative Latvia”, SIA “Media House” un SIA “Trendmark”. Saskaņā ar VID publiskoto informāciju, pērn SIA “Alpha Baltic Media” ir bijuši arī zemākie nodokļu maksājumi valsts budžetā, proti, uzņēmums valstij samaksājis 25,01 tūkstoti eiro nodokļos valsts kopbudžetā, 7,2 tūkstošus eiro iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) un 10,37 tūkstošus eiro Valsts sociālās obligātās iemaksas (VSOAI).

SIA “Alpha Baltic Media” pērn nodarbinājis tikai 3 personas. Turpretim SIA “Initiative Latvia” pērn kopbudžetā samaksājis 815,52 tūkstošus eiro, 88,53 tūkstošus eiro IIN un VSOAI 164,85 tūkstošu eiro apmērā, vidēji nodarbinātas 26 personas. SIA “Media House” pērn kopbudžetā samaksājis 544,56 tūkstošus eiro, IIN 72,80 tūkstoši eiro un VSOAI 143,01 tūkstoši eiro, vidēji nodarbinātas 26 personas un SIA “Trendmark” attiecīgi kopā nodokļos valsts kopbudžetā samaksājis 21,83 tūkstošus eiro un par 25 darbiniekiem valstij samaksājis 51,33 tūkstošus eiro IIN un 102,31 tūkstoti eiro VSOAI.

Jāatzīmē, ka SIA “Alpha Baltic Media” veiktie nodokļu maksājumi un nodarbināto personu skaits 2018. gadā rada šaubas par uzņēmuma faktisko darba spēka resursu kapacitāti, izpildot pielīgtos darbus.