foto: Shutterstock
Vasaras riepas - “skujiņa” vai simetrisks protektora raksts? 
Auto un tehnoloģijas
2019. gada 1. aprīlis, 15:15

Vasaras riepas - “skujiņa” vai simetrisks protektora raksts? 

Jauns.lv

Nu jau pagājis mēnesis, kopš automašīnām atļauts izmantot vasaras riepas. Tā kā laikapstākļi Latvijā mēdz būt visai nepastāvīgi, daudzi autobraucēji vēl nesteidzas savu auto aprīkot ar vasaras riepu komplektu. Kad tas beidzot tiks darīts, nāksies izvēlēties piemērotākās riepas ar atbilstošu protektora rakstu. Šajā rakstā piedāvājam apskatīt divus protektoru tipus – simetrisku un ar norādītu kustības virzienu, kā arī kādas ir to lielākās priekšrocības un mīnusi.

Protektora raksts ar norādītu kustības virzienu

Šāds vasaras riepu protektora veids tiek dēvēts arī par „skujiņu”, jo zīmējums atgādina bultas, kuras sakārtotas viena aiz otras, norādot braukšanas virzienu. Jāmin, ka šāds protektora raksts novērojams arī ziemas un vissezonas riepām, jo to galvenā iezīme ir spēja ļoti labi novadīt ūdeni un sniegu. Protektora bloki ir izvietoti tā, lai arī lielā ātrumā ūdens tiktu maksimāli izspiests pa V-veida rievām zīmējumā, ievērojami samazinot akvaplanēšanas risku. Šādas riepas ir ļoti piemērotas sporta automašīnām, jo tās palīdz saglabāt saķeri traucoties arī lielā ātrumā pie dažādiem seguma apstākļiem. Šīs ir dažas no galvenajām priekšrocībām:

  • laba auto vadāmība;
  • paaugstināta saķere ar virsmu;
  • ļoti laba ūdens novadīšana.

Tā kā šādām riepām ir norādīts braukšanas virziens, riepas nav iespējams brīvi mainīt vietām. Šāds ierobežojums nozīmē to, ka riepām var parādīties savlaicīgas nodiluma pazīmes. Lai nodilums būtu pēc iespējas vienmērīgāks, riteņus būtu ieteicams ik pa laikam mainīt vietām.

Ja ūdens novadīšanas īpašības nav primārais rādītājs, pastāv arī cita visai populāra alternatīva. 

Riepas ar simetrisku protektora zīmējumu

Šī kopumā varētu tikt uzskatīta par lētāku alternatīvu. Riepas ar simetrisku protektoru ir plašāk izplatītas, jo tās ir ideāli piemērotas ikdienas izbraucieniem – ceļam no mājām uz darbu, izbraucieniem uz veikalu vai jebkādiem citiem, ne pārāk garu attālumu ceļojumiem. Atšķirībā no iepriekš aprakstītā protektora, šim nav norādīts konkrēts braukšanas virziens. Tā elementi ir izkārtoti simetriskā veidā, atļaujot riepas mainīt vietām jebkādā secībā. Ieguvumi izvēloties šādas riepas būs sekojoši:

  • degvielas ekonomija;
  • zema rites pretestība;
  • mazs riepu radītais troksnis.

Simetriska raksta riepas, ļoti iespējams, kalpos ilgāk, pateicoties zemai rites pretestībai un iespējai tās ik pa laikam mainīt vietām. Arī pats brauciens būs komfortablāks, jo nebūs jāsaskaras ar pārlieku lielu, riepu radītu ārējo troksni. Mīnuss šādam protektora zīmējumam ir ne tik labā spēja novadīt ūdeni. Pie maza ātruma tas nerada tik lielas problēmas, taču ātrumam palielinoties, ievērojami aug arī akvaplanēšanas risks.

foto: Shutterstock

Abi pieminētie protektoru veidi ir iecienīta izvēle šoferu vidū. Katrs no tiem pilda savu funkciju un katram no tiem ir savi plusi un mīnusi. Izvēloties atbilstošas riepas, iesākumā jāizvērtē personīgais braukšanas stils un vides apstākļi, kādiem riepas tiks pakļautas. Ja svarīgākais ir riepas ilgs mūžs, komforts un degvielas ekonomija, tad simetriskās riepas būs laba izvēle. Pretējā gadījumā – skujiņas raksts garantēs, ka arī lietainā laikā varēsi justies pietiekami droši arī pie liela, taču likumā atļautā ātruma.  

Ja vēl neesi atradis sev piemērotas vasaras riepas, ieskaties lielākajā interneta veikalā Latvijā 1a.lv!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar 1a.lv.