foto: AFP/Scanpix
Japānas uzņēmēji interesējas par sadarbības iespējām ar Latviju
Japānas uzņēmēji Tokijā, tiekoties ar Latvijas transporta nozares delegāciju, pauduši ieinteresētību sadarboties ar Latviju.
Bizness un ekonomika
2019. gada 27. februāris, 12:26

Japānas uzņēmēji interesējas par sadarbības iespējām ar Latviju

Jauns.lv / LETA

Japānas uzņēmēji Tokijā, tiekoties ar Latvijas transporta nozares delegāciju, pauduši ieinteresētību sadarboties ar Latviju, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

SM valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš ar Latvijas transporta nozares lielāko uzņēmumu pārstāvjiem no 25.februāra līdz 1.martam uzturas darba vizītē Japānā, kuras laikā tiekas ar Japānas valsts amatpersonām un transporta un tranzīta nozares pārstāvjiem.

Darba vizītes laikā notika Japānas Zemes, infrastruktūras, transporta un tūrisma ministrijas organizētā diskusija, kuras laikā ar pieredzi sadarbībā ar Latviju prezentēja japāņu uzņēmums "Mitsui", kuram jau ir investīcijas Rīgas brīvostā. Japānas puse pauda ieinteresētību Latvijas piedāvājumā, ņemot vērā, ka pēdējā laikā arvien pieaug Japānas pārtikas preču eksports un Eiropas pārtikas preču imports uz Japānu. Japānas uzņēmēji, kas tradicionāli preču transportam izmanto jūras ceļus, pašlaik aktīvi meklē ātrākas un izmaksu ziņā samērojamas piegādes ķēdes.

Tāpat Tokijā Ozoliņš tikās ar Japānas zemes, infrastruktūras, transporta un tūrisma viceministru Jasuhiro Šinohara, kurš uzsvēra, ka pašlaik ir piemērots brīdis aktīvāk veicināt abu valstu sadarbību, ņemot vērā, ka februārī spēkā ir stājies Eiropas Savienības (ES) un Japānas brīvās tirdzniecības līgums.

"Esam gandarīti, ka Rīgas ostā, kas ir lielākā Latvijas osta, jau ir Japānas investīcijas. Tāpat arī sadarbībā ar vienu no Japānas uzņēmumiem, Rīgas ostā pērn tika atklāts Baltijā modernākais augstplauktu noliktavu tipa loģistikas centrs, kas ir lielākais, tehnoloģiski attīstītākais un progresīvākais Baltijā, kā arī otrs lielākais Austrumeiropā. Turklāt Latvija kā ES dalībvalsts var nodrošināt efektīvāko preču uzglabāšanu un distribūciju Baltijas un Skandināvijas valstīs," tikšanās laikā uzsvēra Ozoliņš.

Notikušas arī vairākas SM valsts sekretāra un viņa vadītās delegācijas tikšanās ar Japānas uzņēmumiem, tostarp "All Nippon Airways Holding", kā arī "Japan Post" un tā meitasuzņēmuma "Toll" vadību, lai pārrunātu iespējamo sadarbību, tostarp kravu aviācijā.

Vizītes turpinājumā trešdien delegācija devās uz Jokohamas ostu, kas ir atzīta par pasaules produktīvāko konteineru termināli, lai tiktos ar "Nissin Corporation" vadības pārstāvjiem. Pēc SM minētā, "Nissin Corporation" augstu novērtēja Latvijas piedāvājumu un pauda cerību uz sadarbības attīstību, īpaši ņemot vērā, ka kompānijas vidējā termiņa paplašināšanās plānos ietilpst jaunu pārstāvniecību atvēršana, tostarp apsverot pārstāvniecību Baltijā.

Latvijas transporta nozares delegācija tālāk dosies uz Nagoju un Osaku, lai tur turpinātu sarunas ar potenciālajiem biznesa partneriem.

Jau ziņots, ka SM valsts sekretāra vizītē Japānā tiek organizēta ar Latvijas Ārkārtējās un pilnvarotās vēstnieces Japānā Daces Treijas-Masī un vēstniecības un Latvijas Investīciju attīstības aģentūras pārstāvju Japānā atbalstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās