foto: REUTERS/SCANPIX
Kavējas "ABLV Bank" lielo noguldījumu izmaksa, valsts var tikt ierauta tiesu darbos
Bizness un ekonomika
2018. gada 15. decembris, 21:57

Kavējas "ABLV Bank" lielo noguldījumu izmaksa, valsts var tikt ierauta tiesu darbos

Jauns.lv / LNT ziņas

Iespējams, Kontroles dienesta norādīto būtisko trūkumu dēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēl nav apstiprinājusi "ABLV Bank" pašlikvidācijas metodoloģiju naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju atbilstības kontrolei, vēstī LNT ziņas. Līdz ar to kavējas lielo noguldījumu izmaksu sākšana un valstij tas var draudēt ar tiesu darbiem. 

Saskaņā ar iepriekš publiskotu grafiku, nākamgad janvārī jāsākas "ABLV Bank" lielo noguldījumu izmaksām tiem kreditoriem, kuri savas prasības bija pieteikuši līdz septembra vidum - kopumā gandrīz 3300 kreditori par nedaudz vairāk kā diviem miljardiem eiro.

Tomēr viss kavējas, jo vēl nav apstiprināta metodoloģija, kurai būtu jāregulē naudas izcelsmes pārbaude un aizdomīgu līdzekļu iesaldēšana, LNT ziņām apstiprināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs. "Nav apstiprināta pašlikvidācijas metodoloģija, tas ir jautājums, kuru ir jāizlemj tuvākajās nedēļās. Pretējā gadījumā valsts riskē ar ļoti lielu iespējamību, ka bankas kreditori sāks vērsies pret valsti," tā P.Putniņš. 

Pēc metodoloģijas apstiprināšanas paies vēl vairāki mēneši, lai pārbaudītu kreditoru pieteikumu atbilstību un izveidotu kreditoru sarakstus. Metodoloģiju naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju atbilstības kontrolei izstrādā starptautiska zvērinātu revidentu komanda no auditorkompānijas "Ernst&Young", bet pēc tam tā jāapstiprina arī FKTK. Kavēšanās iemeslus komisijas vadītājs solīja atklāt nākamnedēļ, kad viņš cer saņemt arī gala versiju no metodoloģijas izstrādātājiem. 

Izstrādes procesā piedalās arī Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests, kas seko tam, lai tajā ietvertie noteikumi būtu atbilstoši procesa mērķim un uzdevumam. Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa LNT ziņām atklāja, ka līdz šim konstatēti daudzi trūkumi.

"Kontroles dienests ir izsniedzis FKTK ļoti garu sarakstu ar mūsu iebildumiem "Ernst&Young"sagatavotai metodoloģijai. Iebildumi ir ļoti būtiski, tāpēc FKTK šobrīd droši vien ar šiem iebildumiem strādā un kopā ar"Ernst&Young" mēģina, cerams, implementēt metodoloģijā," atzina I.Znotiņa. Ja ieteikumi netiks ņemti vērā, likvidācijas process nebūs tik caurspīdīgs un rezultātā kopā ar milzīgo izmaksu plūsmu varētu "izsprukt cauri" arī šaubīga nauda.

Līdz šim nav iesaldēts ne cents lielo noguldījumu, bet tādi gadījumi varētu būt, par ko liecina tas, ka aizdomīga nauda pamanīta un iesaldēta starp garantēto noguldījumu izmaksām.