foto: Evija Trifanova/LETA
Kādas brīvas darba vietas ir Rīgā, un cik lielu algu piedāvā?
Vakanču skaits ir pārpārēm. Tomēr piedāvātās darba algas lielākoties ir sīkas, un neviens negrib strādāt par pārdevējiem, pastniekiem, sanitāriem un krāvējiem.
Bizness un ekonomika
2017. gada 21. jūnijs, 06:30

Kādas brīvas darba vietas ir Rīgā, un cik lielu algu piedāvā?

Kasjauns.lv

Rīgā ir lērums brīvu darba vietu, tikai darba devēji piedāvā vien 300–400 eiro lielu algu neto jeb uz rokas, bet darbinieki grib saņemt uz pusi vairāk. Darbinieku nepietiek ne veikalos un aprūpes iestādes, ne celtniecībā un pastā. Sāc strādāt kaut tūlīt!

„Brīvo darba vakanču skaits Rīgā ir ievērojams. Desmitiem darba devēju meklē strādniekus un piedāvā darbu jau tūlīt. No vienas puses tā ir laba ziņa, jo darbs ir. Bet no otras puses – cik daudzi ir gatavi strādāt par 350-500 eiro mēnesī,” raksta Press.lv. Iepazināmies ar darba biržas piedāvājumiem.

Darbs pārtikas rūpniecībā

Daudz brīvu darba vietu ir saldumu pārtikas uzņēmumos „Laima” un „Staburadze”. Tur nepieciešami fasētāji, kā arī katlu un trauku mazgātāji. Un tie nebūt nav viegli darbi. Piemēram, katlu mazgātājam astoņas stundā jāmazgā un jācilā 15 kilogramus smagi katli, un tam ir nepieciešams fizisks rūdījums. Par šādu darbu var saņemt 330 eiro mēnesī uz rokas. Cepumu fasētājs var saņemt 340 eiro, bet čipšu ražotnē – 450 eiro uz rokas.

Savukārt putnu fabrika „Ķekava” putnu gaļas apstrādātājiem piedāvā 550 eiro mēnesī uz rokas.

Pārdevēji vajadzīgi visos veikalos

Kasieri, pārdevēji un krāvēji ir vajadzīgi teju visos lielākajos tirdzniecības tīklu veikalos - „Rimi”, „Elvi”, „Maxima”, „Sky”. Tomēr viņiem netiek piedāvāta diža darba samaksa – 420-480 eiro uz rokas. Pārdevēja alga pirms nodokļu nomaksas ir 620, kasiera – 615-700 eiro, bet preču izvietotāja plauktos – 530 eiro mēnesī.

Strādāt var sākt kaut uzreiz. Piemēram, katrā „Maxima” veikalā ir apmēram trīs brīvas darba vakances.

Arī celtniecībā alga nav liela - ap 400 eiro uz rokas. Vienlaikus celtniecības firmu vadītāji sūkstās, ka nevar atrast labus darbiniekus – kvalificētais darbaspēks devies peļņā uz Rietumvalstīm – Angliju un Zviedriju.

Darbs aprūpē un uzkopšanā

Darbu bez problēmām var atrast arī slimnīcās. Stradiņa klīnikai vajadzīgas gan medmāsas un viņu palīgi, gan sanitāri. Medmāsai alga uz papīra ir 450-500 eiro par slodzi, bet sanitāram – 380 eiro uz papīra.

Sociālais centrs „Rīga” piedāvā darbu pavāram (alga 390- 460 eiro uz rokas), fizioterapeitam (270–350 eiro), sociālam darbiniekam (390- 400 eiro) un sporta pulciņa vadītājam (410 – 520 eiro).

Vides uzkopšanas firma „Clen R” piedāvā darbu apkopējiem, kuri cītīgi strādājot var nopelnīt 500 eiro uz rokas.

Vienmēr vajadzīgi arī pastnieki, kuru alga pirms nodokļu nomaksas ir 400-420 eiro, bet pasta operatoriem – 440-550 eiro, korespondences apstrādātājiem – 400 eiro pirms nodokļiem.

Ar pieredzi – alga lielāka

Cilvēki, kuriem jau ir kāda darba pieredze, ir iespēja nopelnīt vairāk. Zvanu centrs „Bpo services” piedāvā darbu darbiniekiem, kuri atbild uz zvaniem. Cītīgi strādājot var nopelnīt 1000 eiro uz rokas. Tikai šajā gadījumā ir jāzina svešvalodas un jādraudzējas ar modernajām tehnoloģijām, jo informācija jāmeklē un jāpakopo datorā.

Kazino „Olympic” piedāvā desmit vakances – krupjē, oficiantiem un citiem. Uz papīra krupjē var nopelnīt 1000 eiro, bet bārmenis – 500–1500 eiro. Tomēr šai gadījumā ir nosacījums: „jābūt pieredzei”.