Bizness un ekonomika
2009. gada 9. novembris, 08:09

Kāpēc remantadīns ir tik nejēdzīgi dārgs?

Jauns.lv

Latvijā jau sākusi sirot gripa un aptiekās aizvien biežāk jautā pēc remantadīna. Tomēr ne visiem tas ir pa kabatai – Latvijas aptiekās tas maksā apmēram 8 latus, kamēr Maskavā teju 8 reizes lētāk Ls 1,15 jeb 71 rubli.

Atrunas, ka lētais ir Krievijā ražotais remantadīns, kurš varētu nebūt tik kvalitatīvs kā Olainē tapušais, šoreiz neiztur kritiku. Aptiekas interneta mājas lapā ir piedāvāti divu ražotāju remantadīni – Krievijā ražotais ir uz pusi lētāks, kā „Olainfarm” ražojums un no maskaviešu kabatām izvilina vien 32 rubļus, jeb pārrēķinot mūsu naudiņās — 52 santīmus. Arī stāsts par iepakojuma izmēriem šajā reizē nederēs — abos minētajos iepakojumos ir pa 20 vienāda stipruma tabletēm. Krievijas ražotāji gan piedāvā arī 10 tablešu iepakojumu – attiecīgi par 12 rubļiem jeb 20 santīmiem.

Latvijas likumdošana precīzi nosaka  cik lielu uzcenojumu zālēm var pievienot aptiekas, cik lielu lieltirgotavas. It kā ar likumdošanu ir sakārtots, lai ne aptiekas, ne lieltirgotavas tik vienkārši uz sirdzēju rēķina nevarētu iedzīvoties. Tomēr katru likumu var apiet ar līkumu. To ir vieglāk izdarīt, ja pastāv ļoti liels aptieku tīkls un ar to saistīta liela lieltirgotava. Teorētiski tad aptieku tīkla īpašnieki un lieltirgotavas īpašnieki var sarunāt ar ražotāju, ka viņiem zāles pārdod dārgāk. Izdevīgi ir gan ražotājam, gan arī lieltirgotavai un aptiekām lielākas uzcenojuma naudiņas atlec. Vai šāda noruna patiesībā bijusi, to varam vien minēt, stāvot pie aptiekas letes.

Interesanti, ka 2004. gadā Latvijas aptiekās remantadīns maksājis nedaudz virs lata – Ls 1,25.

Tomēr remantadīna dzimtenē Latvijā šīs zāles nav visdārgākās - mums vēl ir paveicies, jo ASV par vienu šo zāļu iepakojumu jāšķiras pat no 56 dolāriem jeb 30 latiem.

Remantadīna izgudrotājs ir Jānis Polis, viņš saņēmis 36 autorapliecības, 15 ārzemju patentus. Viņš ir bijis starp pašas pēdējās Latvijas PSR Valsts prēmijas laureātiem (1989), saņēmis Grindeļa medaļu (1997) un LZA goda doktora grādu (1999). 

Izgudrotāja mūžs nav bijis rozēm kaisīts. Jāņa Poļa tēvs, atgriezies pēc kara dzimtenē no angļu gūsta, tika notiesāts uz 25 gadiem, un izgudrotājs bija represētā dēls. Organiskās sintēzes institūta direktors Hillers padomju laikā uzņēmās lielu risku, uzticēdams Polim atbildīgus darbus institūtā.

Anda Leiškalne Par remantadīna cenām Krievijā varat pārliecināties paši:

http://www.eapteka.ru/goods/drugs/antiviral/?id=33435

Cik remantadīns maksā Latvijas aptiekās:

http://www.pilsaptieka.lv/lv/categories/drugs/medikamenti?page=28