Lukašenko: cīņā par Venecuēlas naftas tranzītu Lietuva zaudē Latvijai
Bizness un ekonomika
2010. gada 21. oktobris, 08:22

Lukašenko: cīņā par Venecuēlas naftas tranzītu Lietuva zaudē Latvijai

Jauns.lv

Baltkrievija Venecuēlas naftas tranzītam izvēlēsies sev visizdevīgāko variantu, un pašlaik Lietuva zaudē Latvijai, apgalvo Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

 Intervijā Lietuvas laikrakstam "Ļitovskij kurjer", kas tiks publicēta ceturtdien, Lukašenko paudis pārliecību, ka Lietuva, visticamāk, nevēlas naftas pārkraušanu savā ostā. "Lietuva var, bet vai grib? Droši vien, ka ne. Kritērijs ir viens: vai tas ir izdevīgi Lietuvai, Lietuvas tautai.. Mēs meklējam tās ostas, kur mums piedāvās normālus nosacījumus, mums un, protams, partnerim visizdevīgākos," teica Baltkrievijas prezidents.

Viņš apgalvo, ka Baltijas valstu ostās tiek izmantoti tikai 25-30% no to jaudas un tas Baltkrievijai ir izdevīgi, jo notiek konkurences cīņa par kravām.

"Mums ir izdevīgi, ka šajā situācijā mēs izdarām izvēli: kurš piedāvās labākos noteikumus. Mēs sarunas sākām pa tiešo - bez konkursiem, bez sadarbības piedāvājuma Lietuvai. Lietuvai tas nāks par labu. Tas ir milzīgs budžeta papildinājums, ostu attīstība, ienākumi jūsu uzņēmumiem un tā tālāk.. Bet mums par pārsteigumu jūs sākāt mūs pietuvināt un tad atkal atgrūst, piedāvāt ne visai izdevīgus nosacījumus, apsolīt, bet tad atteikties un tā tālāk. Ja ir tirgošanās, tad tas ir skaidrs, bet šajā gadījumā tirgošanās ir nevietā, jo ir jau arī citas valstis, kas mums piedāvā savus nosacījumus..." pastāstījis prezidents.

Viņš sacīja, ka Baltkrievijas premjers Sergejs Sidorskis paziņojis, ka šādā gadījumā par līderi izvirzās Latvija, kas nesaka baltkrieviem: "Ziniet ko, ir problēmas piešķirt zemi, lai ieliktu cauruli." "Latvieši mums saka tā: "Kas attiecas uz zemi un visu pārējo, tās ir mūsu problēmas, mēs tās atrisināsim jūsu noteiktajos termiņos." Un nebūs jautājumu, vai tā ir noma vai īpašums. "Kā jūs gribēsiet, tā būs. Gribēsiet, lai tas ir kopīpašums ar Latvijas uzņēmumu, būs kopīpašums, gribēsiet, lai tas pilnībā ir jūsu - būs jūsu", utt. Ir sarunas par lietas būtību, tirgošanās te ir nevietā," klāstīja Lukašenko.

Prezidents arī stāstījis, ka Venecuēlas naftas importēšana dos Baltkrievijai iespēju to pārdot arī citām valstīm, piemēram, Lietuvai.

Oktobra sākumā tika ziņots, ka Lietuva un Baltkrievija ir vienojušās par Venecuēlas naftas tranzītu uz Baltkrieviju caur Klaipēdas ostu. Triju gadu laikā plānots pārkraut aptuveni 2,5 miljonus tonnu naftas.

Naftas produktu termināļa "Klaipedos nafta" ģenerāldirektors Roks Masjulis toreiz aģentūrai BNS paziņoja, ka konkrēts līgums tikšot parakstīts oktobrī.

Apmēram pirms diviem mēnešiem "Klaipedos nafta" pārkrāva naftas tankkuģi, kas Baltkrievijai no Venecuēlas piegādāja 80 tūkstošus tonnas naftas. Ar pirmās kravas pārkraušanu visas puses ir apmierinātas.

Līgumu par izmēģinājuma partiju augusta vidū parakstīja Klaipēdas uzņēmums un uzņēmums "Transchema", kura akcionāri ir Baltkrievijas valsts uzņēmumi "Belorusskij ņeftjanoj torgovij dom" un "Belorusņeftj".

Arī Latvijas Satiksmes ministrija (SM) paudusi cerību, ka Baltkrievija un Latvija spēs rast abpusēji izdevīgus nosacījumus un vienosies par ilgtermiņa sadarbību Venecuēlas naftas tranzītā uz Baltkrieviju.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess pavasarī pēc tikšanās ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko paziņoja, ka Venecuēla no maija sāks pārdot 80 tūkstošus barelu naftas dienā Baltkrievijai, kas ar kaimiņvalsti Krieviju nespēj vienoties par naftas importu un tā tarifiem.

BNS/Foto:AFP