Latvijas Banka izlaiž unikālā formā veidotu 5 eiro monētu.FOTO
Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 53 eiro.
Bizness un ekonomika
2016. gada 8. augusts, 14:02

Latvijas Banka izlaiž unikālā formā veidotu 5 eiro monētu.FOTO

Jauns.lv

Latvijas Banka rīt, 9.augustā, izlaiž unikālā formā veidotu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu ""Baltars". Porcelāns".


Monētu no otrdienas varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K.Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā.

No šodienas plkst.11 monēta bija pieejama rezervācijai Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā. Taču jaunā monēta bija tik pieprasīta, ka īsā laikā tika rezervētas visas šādi pieejamās monētas. Klientu interese bija nepieredzēti liela, kas brīžiem radīja sistēmas traucējumus, aģentūrai LETA atzina Latvijas Bankas Starptautisko attiecību un komunikācijas pārvaldes vadītāja vietnieks Kristaps Otersons.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 53 eiro.

Monētas maksimālā tirāža - 5000 eksemplāru. Pašlaik ir izkaltas un piegādātas 3000 monētas. Tirāžas nākamā daļa tiek plānota tuvāko mēnešu laikā, par tās pieejamību Latvijas Bankas kasēs un rezervācijas sistēmā centrālā banka ziņos atsevišķi.

Latvijas nacionālās kultūras lepnumam - porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcai "Baltars" - veltītā monēta veidota, reproducējot šķīvja "Deja" attēlu, un tā formā. Kompozīcijas autors ir Romans Suta (1927).

Kolekcijas monētas, kas ir miniatūrs mākslas priekšmets, grafisko dizainu veidojusi māksliniece Frančeska Kirke, autore arī īpaša dizaina viena lata monētai ar pakava attēlu un kolekcijas monētai "Basketbols".

Monēta ""Baltars". Porcelāns" izgatavota Lietuvas monētu kaltuvē. Monētas vienā pusē redzama darbnīcas "Baltars" grafiskā zīme un monētas otrā pusē - šķīvja "Deja" reprodukcija. Monētas kalums veidots atbilstoši lēzena šķīvja formai.

Viena no Latvijas kultūras kanona krāšņākajām vērtībām mākslā ir porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcas "Baltars" vērienīgais sniegums 20.gadsimta 20.gados. "Baltars" izveidi virzīja izcilā latviešu gleznotāja, grafiķa, kompozīcijas virtuoza Romana Sutas (1896-1944) ideja radīt modernisma laikmetam un formu valodai atbilstošu nacionālu kultūrvidi. Iecere galvenokārt saistījās ar interjera dizainu un lietišķo mākslu, kur dekoratīvā keramika darbotos kā savdabīgs tolaik aktuālā funkcionālisma un konstruktīvisma estētikas un ideoloģijas akcents.

"Baltars" ražotnē tapušie dekoratīvās mākslas šedevri atbilst Eiropas un pasaules "Art Deco" dizaina augstāko sasniegumu līmenim un kļuvuši par Latvijas nacionālās kultūras lepnumu. To kultūrvēsturisko nozīmi Latvijas Banka godina ar "Baltars" veltītu kolekcijas monētu.

Kolekcijas monēta ""Baltars". Porcelāns" ir maksāšanas līdzeklis Latvijā, tomēr maz ticams, ka monēta reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tā ir mākslas darbs un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasīta.

Kā ziņots, porcelānam veltītā eiro kolekcijas monēta ir viena no septiņām kolekcijas monētām, ko šogad iecerējusi izdot Latvijas Banka. No tām pirmā - sudraba kolekcijas monēta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" - jau nonākusi pie pircējiem.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas tīmekļa vietnē.