Šķēle, iespējams, atbrīvojies no daļām „Ekodoktrīnā”
Bizness un ekonomika
2011. gada 20. jūnijs, 09:09

Šķēle, iespējams, atbrīvojies no daļām „Ekodoktrīnā”

Jauns.lv

Visticamāk, ir pārdotas deputāta Andra Šķēles (TP) ģimenes daļas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā SIA "Ekodoktrīna", informē laikraksts "Diena". Pircēji gan nav skaidri.

Pirms sešiem gadiem bez konkursa noslēgtais līgums par pilnsabiedrības "Ekodoktrīna - Getliņi" izveidi, lai Getliņu poligonā būvētu atkritumu šķirošanas rūpnīcu, ir faktiski lauzts un izsludināts jauns konkurss par atkritumu šķirošanu, pret kura nolikumu izskan asi iebildumi. Līdz ar šīm izmaiņām nomainījusies vadība arī SIA "Ekodoktrīna", ar kuru kopā SIA "Getliņi EKO" bija izveidojuši minēto pilnsabiedrību, un, visticamāk, savas daļas uzņēmumā pārdevuši Šķēles ģimenes locekļi.

Šķēles ģimenei daļēji piederošajam uzņēmumam "Ekodoktrīna" līgumu par pilnsabiedrības izveidi SIA "Getliņi EKO" noslēdza bez konkursa 2005.gada 21.janvārī, paredzot 1,7 ha zemesgabala nodošanu šīs pilnsabiedrības rīcībā bez atlīdzības. Līgums paredzēja atkritumu šķirošanu un izmantošanu Getliņu izgāztuvē nodot jaunās pilnsabiedrības rīcībā, ļaujot tai uzbūvēt rūpnīcu, kurā šķirotu un dedzinātu visus Getliņos nonākušos atkritumus.

Šo darījumu pārbaudīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB), pārbaudi veica arī Valsts kontrole un norādīja, ka par šādas rūpnīcas būvniecību būtu jāizsludina atklāts konkurss. Jaunās rūpnīcas būvniecība netika sākta, termiņi vairākkārt pārcelti, un pēdējais no tiem paredzēja rūpnīcu nodot ekspluatācijā 2012.gada vidū.

"Mums valstī ir vairākas institūcijas, kuras veic pārbaudes un kuru secinājumos ir jāieklausās," laikrakstam norādījis Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC). No viņa teiktā izriet, ka līdz ar konkursa izsludināšanu līgums par pilnsabiedrības "Ekodoktrīna - Getliņi" izveidošanu ir lauzts, pieļaujot iespēju, ka "Ekodoktrīna" var tiesāties.

"Gan pārbaužu, gan krīzes dēļ rūpnīcu neuzbūvēja, bet mēs nevaram ilgāk gaidīt," situāciju komentējis "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Aptuveni divas nedēļas pēc tam, kad izsludināts konkurss, 26.maijā par "Ekodoktrīnas" valdes locekļiem kļuvis Jānis Aizbalts un Janīna Kļaviņa, kas varētu liecināt, ka uzņēmumā mainījušies arī īpašnieki, pieļauj laikraksts. Par šādu scenāriju izteicies pats Šķēle pagājušās nedēļas diskusijā "Diena.lv". "Es saprotu, ka burtiski šajās dienās būs redzams, ka šis uzņēmums ir pārdots. Es neesmu pārliecināts, vai tas jau ir izdarīts," teica Šķēle.

"Lursoft" datubāzē pieejamais "Ekodoktrīnas" gada pārskats liecina, ka 2009.gadā tai bijuši Ls 29 881 zaudējumi, bet 2010.gadā - Ls 15 611 zaudējumi. Nozares eksperti neoficiāli spriež, ka uzņēmumu pārdot ir jēga tikai tad, ja tas ir uzvarējis konkursā par atkritumu sagatavošanu noglabāšanai, tāpēc izskan minējumi, ka darījums ir noslēgts ar atrunu, ka tas stājas spēkā pēc uzvaras konkursā.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA