Šlesers par “Rīdzenes sarunām”: tie bija tikai nākotnes plāni
Bizness un ekonomika
2011. gada 30. oktobris, 21:54

Šlesers par “Rīdzenes sarunām”: tie bija tikai nākotnes plāni

Jauns.lv

Tā dēvēto "Rīdzenes" sarunu galvenais varonis Ainārs Šlesers (LPP/LC) neapšauba "De facto" demonstrēto sarunu patiesumu, taču mēģina sarunās dzirdamo padarīt par maznozīmīgu, apgalvojot, ka runāts vien par nākotnes plāniem.

Ainārs Šlesers arī kategoriski noliedza, ka sarunas atklātu, ka viņam patiesībā slēpti pieder kapitāldaļas vairākos uzņēmumos, tostarp "Rīgas tirdzniecības ostā".

Šlesers intervijā raidījumam "De facto" atzīst, ka vēlējies iegādāties uzņēmumu kapitāldaļas.

"Vieni cilvēki runā par sievietēm, vieni runā par to, kā gājis medībās. Protams, ir bijušas sarunas, kurās notiek kaut kāda blefošana, notiek kaut kāda informācijas novirzīšana, tāpēc, ka tas ir nepieciešams. [..] šad tad kādas muļķības tiek teiktas," raidījumam teica Šlesers.

Eksministrs arī kategoriski noliedza, ka sarunas atklātu, ka viņam patiesībā slēpti pieder kapitāldaļas vairākos uzņēmumos, tostarp "Rīgas tirdzniecības ostā" (RTO). "Ja man padomā būtu kaut kādas nelikumības, ticiet man, nekādas sarunas "Rīdzenē" nebūtu notikušas, teica Šlesers. Viņš apgalvoja, ka sarunas nav saistītas ar likumpārkāpumiem.

Tomēr Šlesers atteicies atbildēt uz konkrētiem jautājumiem par sarunās dzirdamo. Vaicāts, kā viņš skaidro kādu no sarunām, kurā ar Viesturu Koziolu tiek pārrunāta laikraksta "Diena" darbība un kurā Koziols Šleseram piedāvā: "Es tevi izpirkšu", Šlesers vien atbildēja: "Es nevēlos komentēt nevienu no sarunām, ja jums uzstādīs kameru guļamistabā, tualetē, vēl kaut kur, nu ir dažādi konteksti, kāpēc kāds kaut ko runā, es nevēlos piedalīties ažiotāžā, es neesmu publiska amatpersona, man nav jāatbild uz jautājumiem."

"De facto" norāda, ka aizvadītās nedēļas garumā neviens no ""Rīdzenes" sarunu" varoņiem nenoliedza, ka regulāri mērojis ceļu uz viesnīcas numuriņiem, lai ar eksministru spriestu par uzņēmumu darbību. Taču izpalika skaidrojumi, kāpēc tas darīts.

Viens no biežākajiem viesiem "Rīdzenē" bijis RTO vadītājs Ralfs Kļaviņš. Viņš apgalvo, ka sarunās Šleseru tikai iepazīstinājis ar nozares aktualitātēm.

"Es varu tikai apstiprināt to, ka Šlesers nav RTO akcionārs, nav piedalījies dalībnieku sēdēs," "De facto" sacīja Kļaviņš, taču uz jautājumu, vai Šlesers ir vai nav RTO patiesais labuma guvējs, uzņēmuma vadītājs vien sacīja, ka "man nav informācijas, ka viņš būtu kaut kādā veidā uzskatāms par patiesā labuma guvēju."

Raidījums norāda, ka Šlesers savukārt neslēpj, ka runāts arī par uzņēmumiem, kuru daļas varētu iegādāties. "Man kā privātpersonai, kurš vēlas domāt par nākotni, ir tiesības domāt, ko es darīšu nākotnē, kur es ieguldīšu līdzekļus un tā tālāk," komentē Šlesers.

Tikmēr Kļaviņš "De facto" paudis viedokli, ka ne viss, ko saka Šlesers, esot nopietni ņemams, jo politiķim esot tendence kalt "Minhauzena plānus". Vaicāts, kāpēc kādā no sarunām Kļaviņš ar Šleseru pārrunā gan RTO darbību, gan iespējamo Šveicē reģistrētā "Zein Holding AG" izmantošanu, lai Šlesers varētu iegūt RTO daļas, ko Kļaviņš sarunās raksturojis kā "elegantu shēmu", pats Kļaviņš atbildēja, ka "es negribētu komentēt atsevišķus fragmentus." Bet pārvaicāts, vai viņš šādu sarunu atceras, RTO vadītājs atzina, ka "neizslēdzu iespēju, ka kādā no šīm sarunām tamlīdzīgs vārdu savienojums no manas puses varētu būt izskanējis." Kļaviņš gan atteicās skaidrot, kādā kontekstā lietots vārdu salikums "eleganta shēma", sakot: "Es nedomāju, ka no manas puses būtu pareizi komentēt šo te sarunu sastāvu."

Sašutis par sarunu publiskošanu ir laikraksta "Diena" pašreizējais īpašnieks Viesturs Koziols, kurš "Rīdzenes" sarunās piedalījies visbiežāk. Koziols uz konkrētiem jautājumiem par sarunu saturu atsakās atbildēt.

"Cik cinisks ir pats fakts, tik ciniski es to uztveru tāpēc, ka šīs sarunas ir rediģētas. Es, protams, neatceros visas sarunas, kurās esmu piedalījies, jo tas nav iespējams. Bet šīs sarunas ir rediģētas, un tas nav godīgi, ja jau, džeki, jūs publicējat sarunas, tad pilnā apmērā," raidījumam sacīja Koziols.

Koziols apgalvo, ka minētie uzņēmumi piederot tikai viņam, bez kādiem apgrūtinājumiem, arī Šveicē reģistrēto kompāniju viņš neplānojot pārdot. Un sarunās teiktais esot viegli izskaidrojams - Šlesers vēlamo uzdevis par esošo. "Mans draugs Šlesera kungs arī kādreiz ir grēkojis ar to, ka bieži vēlamo uzdod par esošo un nākotnes formas, kaut kādas vīzijas uzdod par pagātnes vai tagadnes formām," teica Koziols.

Raidījums arī vēstīja, ka pēc ""Rīdzenes" sarunās" teikto apgalvojumu izlasīšanas ne viens vien uzņēmējs, kurš savulaik iesaistījies apvienības "Par Labu Latviju" (PLL) dibināšanā, sajuties izmantots un vīlies.

Finanšu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Konsorts" prezidents Uldis Osis uzsver: kustību dibināja, lai būtu organizācija, kas aizstāv uzņēmēju intereses, taču viss izvērtās citādi. Viņš arī atzina: "Domāju, ka Šlesers un [Andris] Šķēle ir izmantojuši savās interesēs šo uzņēmēju kustību, jo bez šīs kustības viņiem vispār diez vai būtu kas sanācis." Osis atzīmējis, ka no kustības dalībniekiem daļa izjūt diezgan lielu rūgtumu.

Daudzi "De facto" uzrunātie uzņēmēji neslēpuši, ka vilšanās tiešām bijusi, runāt par to kameras priekšā gan vairījās. Arī kustības PLL pirmais politiskais līderis Guntis Ulmanis atzina, ka to vēlreiz cilāt būtu tikpat kā kaisīt sāli uz vātīm, tāpēc lūdzis sarunu atlikt.

Savukārt Kirovs Lipmans, kurš PLL ziedojis 18 000 latu, nav slēpis, ka arī privātās sarunās ar PLL līderiem pārmetis, ka no solītā nekas nav izdarīts

LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA