Abdulmuslimova vadītais "AB Holding" esot tikai tukša izkārtne
Viņa uzņēmums sastāvot no 18 firmām. Taču oficiālie dati rāda, ka no šiem uzņēmumiem daļai ar Abdulmuslimovu nav nekādas formālas saistības, - viņš tajos nav ne līdzīpašnieks, ne valdes vai padomes loceklis.
Bizness un ekonomika
2012. gada 14. augusts, 11:06

Abdulmuslimova vadītais "AB Holding" esot tikai tukša izkārtne

Jauns.lv

Uzņēmēja Bislana Abdulmuslimova vadītais SIA ''AB Holding'' ir tikai gandrīz tukša izkārtne ar mikroskopiskiem saimnieciskās darbības datiem, šodien raksta portāls ''Pietiek.com''. Savukārt reālajā Abdulmuslimova ietekmē esošie uzņēmumi – gan nekavējoties pamanāmie 18, gan vēl citi – izkārtoti pēc citiem principiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Abdulmuslimova kā valdes locekļa vadītā SIA ''AB Holding'', kurā padomes priekšsēdētāja posteni ieņem Jurģis Liepnieks (padomes locekļi ir arī bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, uzņēmēji Guntis Piteronoks un Andris Bite), pagājušo gadu beigusi ar rezultātiem, kas uzņēmumam neļautu pat sapņot par tāda kaut smagā finansiālā stāvoklī esoša, bet ievērojama uzņēmuma kā ''Daudznozaru kompānija Daugava'' iegādi, - kā rāda ''Lursoft'' dati, ''AB Holding'' pagājušo gadu beidzis ar 28 500 latu apgrozījumu un 3563 latu peļņu, turklāt tam arī nav bijis nevienas meitas sabiedrības.

To, ka ''AB Holding'' nav koncerns, uzņēmuma vadības ziņojumā atzīst arī Abdulmuslimovs un Liepnieks, turklāt, lai gan ''AB Holding'' deklarētais darbības veids ir holdingkompāniju darbība, tomēr tas ir plāns nākošajiem periodiem'' un ''AB Holding'' nav izšķirošas ietekmes uz dalībniekiem uz koncerna līguma pamata vai līdzdalības pamata''.

Tomēr par Abdulmuslimova nelielās impērijas patiesajiem apmēriem, ko viņš pats raksturo ar vārdiem ''17 uzņēmumi - savas nozares līderi ar lielu izaugsmes potenciālu, kas 2011.gadā nodrošināja 1300 darbavietas un līdz 100 miljoniem eiro (70 miljoni latu) apgrozījumu'', liecina ''AB Holding'' dalībnieku sastāvs: šie 17 (oficiāli gan pašlaik ir jau 18) uzņēmumi, no kuriem lielai daļai oficiāli nav tieša sakara ar Abdulmuslimovu, pārstāv veselu virkni nozaru - gaļas un zivju produkcijas ražošanu, dzīvojamo un komerciālo ēku būvniecību, drošības un apsardzes pakalpojumu sniegšanu, tūrismu, naftas produktu mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību.

Pašam Abdulmuslimovam, kā rāda ''Lursoft'' dati, ''AB Holding'' pieder tikai 0,1% kapitāldaļu, savukārt pa 5,55% kapitāldaļu pieder jau minētajiem 18 uzņēmumiem, no kuriem daži ir labāk zināmi, bet daži – plašākai sabiedrībai pilnīgi nepazīstami. Tie ir – AS ''Ventspils zivju konservu kombināts'', SIA ''Freedomlab'', SIA ''GoAdventure'', SIA "Vērdiņš Pluss'', SIA ''RGK Security'', SIA ''A.R. BCC'', SIA ''AZ-Inter'', SIA "Baltic Metal Company", SIA ''Bars Security Inkasso", SIA ''Baltic Wood Company", SIA ''Daugavieši", SIA ''Daugavpils gaļas kombināts'', SIA "Karavela'', SIA ''Latbord'', SIA ''Pildne'', SIA ''RGK būve'', SIA ''Skonto FC" un SIA ''Rēzeknes gaļas kombināts''.

Oficiālie dati rāda, ka no šiem uzņēmumiem daļai ar Abdulmuslimovu nav nekādas formālas saistības, - viņš tajos nav ne līdzīpašnieks, ne valdes vai padomes loceklis. Saskaņā ar ''Lursoft'' datiem Abdulmuslimovam tieši pieder kapitāldaļas deviņos uzņēmumos, no kuriem oficiālajā ''holdingā'' ir tikai četri - līdz ar jau pieminēto 0,1% SIA ''AB Holding'' vēl arī 100% SIA "Baltic Metal Company'', 25% SIA ''AZ-Inter", 50% SIA ''Baltic Wood Company'', 25% SIA ''Rēzeknes gaļas kombināts''. Savukārt pārējie četri uzņēmumi, kuros Abdulmuslimovam pieder kapitāldaļas (25,15% SIA ''BA Konsultācijas", 34% SIA ''RGK Mobile'', 50% SIA "Kontar Baltic'' un 50% SIA ''Saldoksnis'') ''holdingā'' oficiāli nemaz neietilpst.

Taču gluži citu reālās ietekmes ainu rāda Abdulmuslimova ieņemto amatu saraksts – līdz ar viņam oficiāli piederošajiem uzņēmumiem te parādās arī padomes priekšsēdētāja postenis AS ''Ventspils zivju konservu kombināts", valdes priekšsēdētāja postenis SIA "Daugavpils gaļas kombināts" un valdes locekļa amats SIA "Baltijas marka". "Lursoft" dati neuzrāda Abdulmuslimova tiešu dalību kādā no šiem uzņēmumiem, taču realitāte izrādās cita.

Lai gan "Daugavpils gaļas kombināta'' gada pārskatu līdz pagājušā gada jūnija beigām apstiprinājis tā vienīgais oficiālais dalībnieks, 1980.gadā dzimušais Māris Trupavnieks, izrādās, ka Abdulmuslimovs šajā laikā jau kļuvis par vienīgo uzņēmuma reālo īpašnieku.

''Ventspils zivju konservu kombināts'' savus akcionārus publiski neuzrāda, bet ''Baltijas marka'' vienādās daļās pieder Vasilija Meļņika SIA ''Eiroholdings" un jau pieminētajam ''Rēzeknes gaļas kombinātam'', kas ar vairāk nekā 21,6 miljonu latu gada apgrozījumu ir "holdinga" neapšaubāmi lielākais uzņēmums. Līdzīgi arī SIA "Pildne" Abdulmuslimovs netiešs dalībnieks ir caur SIA "Baltic Metal Company".

Interesanti, ka ''Rēzeknes gaļas kombinātā" Abdulmuslimova ietekme neaprobežojas ar oficiālajiem 25%, - vēl otri 25% pieder viņa dzīvesbiedrei Rozai Džamaldajevai, turklāt reāli Abdulmuslimova kontrolē ir visa uzņēmuma manta: to ''Rēzeknes gaļas kombināts'' čečenu uzņēmējam laikā, kad viņš vēl saucās Beslans Krūmiņš, par 770 000 latu ieķīlājis jau 2007 gadā.

Ir skaidrs, ka vairākos ''holdinga'' uzņēmumus Abdulmuslimovs, visticamākais, slēpjas aiz ārzonas kompānijām: tā, piemēram, lai gan savulaik tieši viņš iegādājās 99% SIA ''Skonto FC" (uzņēmums, kuram pieder arī 10% nekustamo īpašumu uzņēmuma ''City Real Estate''), oficiāli 98,74% kompānijas kapitāldaļu jau kopš pagājušā gada pavasara pieder Kiprā reģistrētajai "Tremova Limited'', kam tās oficiāli pārdevis Abdulmuslimovs.

Savukārt vēl virknei uzņēmumu, kuri ir SIA ''AB Holding'' dalībnieki ar 5,55% kapitāldaļu katrs, oficiāli ar Abdulmuslimovu nav nekāda sakara, - piemēram, pazīstamajai zivju pārstrādes nozares kompānijai "Karavela''. Taču par iespējamo saistību liecina šāda plašāk neatšifrēta sadaļa uzņēmuma gada pārskatā – no vārdā nesauktas fiziskās personas "Karavela'' aizņēmusies vairāk nekā 406 000 latu. Raksturīgi, ka par šādiem jautājumiem neviens no šiem formāli ar Abdulmuslimovu nesaistītajiem, taču ''holdingā'' iesaistījušamies uzņēmumiem vismaz pagaidām izteikties nevēlas.

LETA, Foto: Edijs Pālens/LETA