Maize un gaļa drīzumā kļūs vēl dārgāka
Drīzumā gan maize, gan gaļas šķēle, ko likt uz tās, atkal kļūs dārgāka.
Bizness un ekonomika
2012. gada 26. oktobris, 11:45

Maize un gaļa drīzumā kļūs vēl dārgāka

Jauns.lv

Graudu cenu kāpums pasaules tirgū veicinās arī ikdienišķo pārtikas produktu cenu celšanos mūsu veikalu plauktos un tirgus vitrīnās. Cūkgaļas cena varētu pieaugt vismaz par 2,5%, bet maizes – pat par visiem desmit procentiem.

Cūkgaļas cena pieaugs vismaz par 2,5%

Strauji pieaugošo graudu cenu dēļ no pagājušā gada ir samazinājies cūku skaits Latvijā un visā Eiropā, vēsta Latvijas Radio. Tādēļ cūkkopji pieļauj arī cūkgaļas sadārdzinājumu - līdz gada beigām cena varētu pieaugt vēl par 2,5%, prognozē Latvijas Tirgotāju asociācija. Lopbarības kviešu cena Eiropā kopš janvāra pieaugusi par 30%. Šis cūkkopjiem ir kārtējais smagais gads, bet milzu atbalsts iepriekš bija dzīvu cūku eksports uz Krieviju, kas arvien ir liegts.

Cūku fermas „Ulbroka” vadītājs Aivars Kokts cūkkopības nozarē darbojas jau vairāk nekā 20 gadu un stāsta, ka šis ir kārtējais gads, kad lopbarības cena ceļas visā Eiropā. Tādēļ, piemēram, pat attīstītajā Vācijā kopējais cūku skaits sarucis, bet Amerikā notiek masveida lopu izkaušana, neskatoties uz nozares tehnisko nodrošinājumu. Ja pārtikas nozares pamats ir grauds, tad likumsakarīgi - ceļoties tā cenai, sadārdzināsies arī gaļas cena, skaidro cūkkopis.

Pēdējos gados kopējais cūku un cūkkopības saimniecību skaits Latvijā ir sarucis un aktīvā tirgū šobrīd darbojas mazāk nekā 100 saimniecību. Grūtajā posmā audzētājiem iespēju pastāvēt nodrošināja dzīvo cūku eksports uz Krieviju, ko aizliedza 20. martā. Tagad Latvijas audzētāji apguvuši citus noieta tirgus un šobrīd cūkas eksportē uz Lietuvu un Poliju. Neskatoties uz to, ka Krievija tagad ir Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībniece, dzīvo lopu importu tā tomēr neatsāk, un tas ļoti ietekmējis nozari Latvijā, stāsta Latvijas Cūkaudzētāju asociācijas priekšsēdētājs Dzintars Veide.

Zemkopības ministrijas Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane Latvijas Radio norādīja, ka 2011. gadā - laikā kad pieauga lopbarības cena - cūkgaļas cena attiecīgi pieauga par 23 %, bet šogad rādītājs ir zemāks - tikai 15 %.

Latvijas Tirgotāju asociācijas apkopotie dati liecina, ka pirmajā pusgadā cūkgaļas cenas pieauga par 2,5%. Līdz gada beigām tā varētu pieaugt vēl par 2,5%. Savukārt līdz ar jauno gadu cūkkopjus sagaida vēl viens pārbaudījums - jaunās Eiropas Savienības cūku labturības prasības.

Maizes cena var celties pat par 10%

Šī paša iemesla – graudu cenas – celsies arī maizes cenas. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu miltu cena jau ir pieaugusi par desmit procentiem. Pagaidām konkrētus cenu pieauguma skaitļus maiznieki nenosauc, taču laikraksta „Dienas Bizness” aptauja liecina, ka cenas var pieaugt no pāris procentiem līdz pat 10 %.

Kopumā rudzu milti ir dārgāki par teju 10 %, stāsta maizes ceptuves „Lāči” saimnieks Normunds Skauģis. Tādējādi maiznīcai nākšoties paaugstināt maizes cenu, bet konkrēti aprēķinu rezultāti būs zināmi nākamnedēļ. Cenas šūpojas un daudz būšot atkarīgs no tā, vai katram konkrētam maizniekam izdosies noslēgt līgumu ar miltu piegādātāju ilgtermiņā uz gadu vai tikai uz ceturksni, kas situāciju padara neprognozējamāku.

Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs un SIA „Dona” vadītājs Kārlis Zemešs norāda: „Tik liela cenu kāpuma, kā pirms vairākiem gadiem, nebūs. Lēšu, ka tas būs atbilstoši miltu cenas pieaugumam – no dažiem līdz 10 %.”. Jau šobrīd vairāki maizes ražošanas uzņēmumi iesnieguši savus piedāvājumus tirdzniecības tīkliem par gaidāmajām cenu izmaiņām, ko pircēji pamanīšot jau tuvākajā laikā.

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA