Pēc eiro ieviešanas latus izmetīs Getliņos vai sadedzinās kurtuvē. VIDEO
Pēc eiro ieviešanas lati tiks sasmalcināti un pārvērtīsies sīkos konfeti. Tagad tiek spriests, kur sasmalcināto masu likt – Getliņu izgāztuvē vai nodot ugunij apkures katlos.
Bizness un ekonomika
2013. gada 10. aprīlī, 19:34

Pēc eiro ieviešanas latus izmetīs Getliņos vai sadedzinās kurtuvē. VIDEO

Jauns.lv

Ja Latvijā nākamgad tiks ieviests eiro, visticamāk, Getliņu izgāztuvē ar laiku nonāks pilnīgi visas latu banknotes, ja sasmalcinātajai naudai netiks atrasts cits pielietojums, piemēram, to sadedzinot apkures katlos. Savukārt latu un santīmu monētas tiks pārkausētas.

Latvijas Banka joprojām izskata iespējas, kur varētu nonākt sasmalcinātā Latvijas nauda, vēsta LTV raidījums „Labrīt, Latvija!”. Latvijas bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms teic, ka ir arī bijuši piedāvājumi sasmalcināto naudu izmantot arī kā ekoloģisko kurināmo.

Savukārt, ekonomists Jānis Ošlejs uzskata - latu vieta ir nevis izgāztuvē vai kurtuvē, bet gan naudas glabātuvē. Pēc eiro ieviešanas latus vajag nevis pārstrādāt, bet noglabāt rezervei nebaltām dienām, ņemot vērā nestabilo situāciju eirozonā.

„Redzam, ka Kiprā eiro nav gluži tas pats eiro, kas visā pārējā Eiropā. Eiro no Kipras pārskaitīt uz citām valstīm vairs nav iespējams, tā īstenībā ir cita valūta. Mēs varam teikt, ka ir Kipras eiro un Eiropas eiro. Kiprai būtu daudz ērtāk un vienkāršāk, ja viņiem šajā brīdī būtu sava nauda, viņi varētu atlikt atpakaļ savu Kipras mārciņu un daudz vieglākā un normālākā veidā darboties tālāk. Tas, ka viņiem nav šādas iespējas, viņus ļoti apgrūtina,” apgalvo Ošlejs.

Latvija banka pret šādu iespēju iebilst un skaidro, pēc eiro ieviešanas vecā nauda tikusi iznīcinātā arī citās eirozonas valstīs, turklāt bankai neesot pietiekami daudz vietas, kur varētu uzglabāt visus latus.

Arī Igaunijā visas kronas, kas samainītas pret eiro tikšot iznīcinātas, bet monētas tiks pārkausētas. Lai gan interneta vidē izplatījušās runas, ka, atšķirībā no citām eirozonas valstīm, Vācija savas markas nav iznīcinājusi, bet noglabājusi rezervei, Vācijas centrālā bankas pārstāvji raidījumam „Labrīt, Latvija!” šo informāciju neapstiprināja.

Desmit gadus pēc eiro ieviešanas Vācijā joprojām veikalos iespējams norēķināties ar vecajām vācu markām. Centrālā banka aprēķinājusi, ka pie iedzīvotājiem šobrīd varētu glabāties gandrīz septiņi miljardi vācu marku.

Līdzīgi kā Vācijā, arī Latvijā nav plānots noteikt gala termiņu, kad veco valūtu būs iespējams samainīt pret eiro. Latvijas Banka plāno pieņemt latus un tos samainīt pret eiro mūžīgi.

Spriež, kur pēc eiro ieviešanas likt sasmalcinātās latu banknotes (LTV „Labrīt, Latvija!”)

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video