1dienas
19stundas
29minūtes
14sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
VAAD brīdina par nesertificētiem un ar gredzenpuvi slimiem poļu kartupeļiem
Turklāt Polijas kartupeļiem noņemtajos paraugos konstatēts augu karantīnas organisms - kartupeļu gaišā gredzenpuve.
Bizness un ekonomika

VAAD brīdina par nesertificētiem un ar gredzenpuvi slimiem poļu kartupeļiem

Jauns.lv

Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs tirdzniecībā konstatētas ar bīstamu augu kaiti - gaišās gredzenpuves - inficētas kartupeļu partijas, tāpēc Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) aicina tirgotājus pievērst uzmanību pavaddokumentiem, ja tiek ievesti pārtikas kartupeļi no Polijas, it sevišķi - attiecīgam sertifikātam par kartupeļu testēšanu.

Kā norādīja VAAD Fitosanitārās uzraudzības daļas vadītāja Agita Pence, konstatēto neatbilstību gadījumā par tām jāinformē VAAD pārstāvji.

Kā norādīja Pence, pēdējā laikā vairākas ES dalībvalstis, veicot pārtikas kartupeļu tirdzniecības vietu uzraudzību, pārbaudēs konstatējušas, ka Polijas izcelsmes pārtikas kartupeļiem ne pavaddokumentos, ne pie kartupeļu iesaiņojuma nav norādīts audzētāja vai tirgotāja reģistrācijas numurs fitosanitārajā reģistrā.

Turklāt Polijas kartupeļiem noņemtajos paraugos konstatēts augu karantīnas organisms - kartupeļu gaišā gredzenpuve. Polijā situācija ar kartupeļu gaišās gredzenpuves izplatību, salīdzinot ar citām ES valstīm, ir vissliktākā. Pagājušajā kartupeļu ražā gaišā gredzenpuve Polijā konstatēta 10,5% ņemto kartupeļu bumbuļu paraugu.

Lai nodrošinātu, ka ar realizētajiem pārtikas kartupeļiem uz citām ES dalībvalstīm neizplatās kartupeļu gaišā gredzenpuve, Polijas augu aizsardzības dienests ir izveidojis speciālu kartupeļu pārbaužu un sertifikācijas sistēmu. Katra pārtikas kartupeļu partija, kuru paredzēts nosūtīt ārpus Polijas, tiek laboratoriski testēta un tiek izsniegts dokuments - sertifikāts, ka šajā kartupeļu partijā nav konstatēta kartupeļu gaišā gredzenpuve. Tikai laboratoriski testēto kartupeļu partiju drīkst nosūtīt ārpus Polijas uz ES valstīm. Tāpat Polijas augu aizsardzības dienestam jāinformē atbilstošās ES valsts Nacionālo augu aizsardzības organizāciju par kartupeļu nosūtīšanu.

Pavadzīmē vai uz kartupeļu iepakojuma jābūt arī norādītam kartupeļu audzētāja vai tirgotāja reģistrācijas numuram fitosanitārajā reģistrā.