Kādas ir Latvijā visbiežāk zagtās automašīnas?
Range Rover galvassāpes radījis apdrošināšanas kompānijai Balta.
Auto un tehnoloģijas
2013. gada 27. maijā, 14:06

Kādas ir Latvijā visbiežāk zagtās automašīnas?

Jauns.lv

Nekā patīkama nav ieraugot tukšu vietu tur, kur vēl nesen stāvēja tavs automobilis. Protams, glābiņš ir apdrošināšana, taču arī tas nav tas patīkamākais process.

Ko darīt apdrošinātājam, ja pastiprināti zog vienu vai otru automobiļa marku un modeli? Daži izvēlas izziņot par iespējamiem zādzību draudiem klientiem, lai tie pieskata savus dzelzs rumakus labāk.

Pirms pavisam neilga laika apdrošināšanas sabiedrība Balta izziņoja trauksmi Range Rover īpašniekiem. Izrādās, Sanktpēterburgā sākusies teju vai Range Rover zādzību epidēmija. Arī Latvijā saimnieku piespiedu kārtā nomainījuši četri Range Rover no kuriem divus atrada apdrošinātāja drošības dienests.

Tagad arī apdrošināšanas kompānija BTA sit bungas un pūš vara taures – zagļiem iepatikušās Honda un Toyota automašīnas.

Pērnajā gadā un 2013. gada pirmajā ceturksnī ir iezīmējusies jauna tendence - Honda un Toyota ir kļuvušas par Latvijā zagtākajām automašīnu markām. Pēc Rīgas pilsētas Galvenās Policijas pārvaldes datiem, šogad no 51 reģistrētas automašīnu zādzības desmit ir Honda un desmit ir Toyota markas automašīnas. Iecienītākie automašīnu modeļi ir Honda Accord, Toyota Avensis, Toyota Corolla.

Ja agrāk zagļi vairāk bija iecienījuši ekskluzīvas automašīnas, tad nu jau pēdējos divus gadus zagtāko auto topā ir ekonomiskās klases, mazlitrāžas auto. Šos auto zog, jo pēc tiem ir pieprasījums, tos ir vieglāk realizēt tirgū. 2012. gadā vairāk nekā 40% no "BTA Insurance Company" klientiem nozagtajiem auto bija 2005. - 2007. izlaiduma gada. Pēc BTA datiem nemainīgi populārākās zagto auto krāsas ir melna un pelēka - no četros mēnešos BTA reģistrētiem 18 automašīnu zādzību gadījumiem, 14 ir bijušas melnas un pelēkas krāsas automašīnas.

Automašīnu zādzību risks ir iekļauts KASKO apdrošināšanā. Lielākās izmaksātās KASKO atlīdzības ir par nozagtām vai pilnībā bojātām automašīnām. 2012. gadā BTA klientiem vidējā izmaksātā atlīdzība par nozagtu automašīnu bija 6 845 LVL. Kopumā apdrošināšanas atlīdzībās par nozagtām automašīnām BTA pērn izmaksājusi 212 211 LVL, savukārt lielāko atlīdzību - 43 tūkstoši latu - saņēmis Maskavā nozagta Maserati markas automašīnas īpašnieks.

Gan vieni, gan otri apdrošinātāji aicina apdraudēto auto marku īpašniekiem būt īpaši modriem un sargāt Range Rover, Toyota un Honda kā acu raugu. Lai gan KASKO polišu turētājiem vajadzētu justies mierīgi un gulēt saldi. Priekš tā taču apdrošināšana ir domāta. Visiem citiem gan ir pamats satraukties un noskatīties filmu “Sargies auto!”


Honda Latvijā ir maz pārstāvēta un lielākais risks ir pazaudēt Accord modeli.

Latvijā visbiežāk zagtās automašīnas

Gints Gavers, Foto: publicitātes foto