Pāvests Francisks vēlas Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas apvienošanos
"Piedošana ir durvis, kas ved uz izlīgumu", pat ja tā šķistu "neiespējama, nepraktiska un reizēm pat riebīga", sacīja Francisks.
Pasaulē

Pāvests Francisks vēlas Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas apvienošanos

Jauns.lv

Romas pāvests Francisks pirmdien noslēdza savu piecu dienu vizīti Dienvidkorejā, aicinot abas Korejas pussalas valstis atmest aizdomas un konfrontāciju un apvienoties kā "vienai ģimenei, vienai tautai".

Pāvests Francisks vēlas Dienvidkorejas un Ziemeļko...

Pāvests izteica šo aicinājumu īpašā Korejas izlīgumam veltītā misē Seulā. Tas notika laikā, kad Dienvidkoreja sāka kopīgus manevrus ar ASV, kurus Ziemeļkoreja ir nosodījusi un nodēvējusi par kara prelūdiju.

Pāvests, Seulas Mjeongdongas katedrālē uzrunājot ticīgos, starp kuriem bija Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje un daži pārbēdzēji no Ziemeļkorejas, sacīja, ka ceļu uz izlīgumu vienmēr apgrūtina nepieņemamas prasības.

"Tas ir izaicinājums jums kā kristiešiem un korejiešiem stingri noraidīt uzskatus, kurus izveidojušas aizdomas, konfrontācija un sāncensība," teica Romas katoļu baznīcas vadītājs.

Baznīcas amatpersonas Dienvidkorejā bija vairākkārt aicinājušas Ziemeļkoreju nosūtīt katoļu grupu uz šo misi, bet Phenjana atteicās to darīt, kā iemeslu minot savu sašutumu par Dienvidkorejas un ASV kopīgajiem manevriem.

"Piedošana ir durvis, kas ved uz izlīgumu", pat ja tā šķistu "neiespējama, nepraktiska un reizēm pat riebīga", sacīja Francisks.

"Lūgsim Dievu par jaunu iespēju rašanos dialogam, sarunām un domstarpību atrisināšanai ... un lielākai sapratnei, ka visi korejieši ir brāļi un māsas, vienas ģimenes, vienas tautas locekļi," viņš piebilda.

Franciska piecu dienu vizīte bija viņa pirmais Āzijas apmeklējums kopš ievēlēšanas par pāvestu 2013.gada martā.

Romas   pāvesta  iepriekšējā vizīte Āzijā notika 1999.gadā, kad toreizējais pāvests  Jānis Pāvils II apmeklēja Indiju. Savukārt Dienvidkoreju Romas katoļu baznīcas galva iepriekš apmeklēja pirms 25 gadiem.   Pāvests Francisks ir paziņojis par nodomu nākamgad apmeklēt Filipīnas un Šrilanku.

Pāvests  Francisks ar vizīti Dienvidkorejā atzina, ka šajā valstī ir viena no straujāk augošajām un ietekmīgākajām Romas katoļu kopienām Āzijā. Dienvidkorejā ir 5,4 miljoni katoļticīgo - apmēram 10,4% no valsts iedzīvotāju skaita.

BNS, Foto: Reuters