Pārsteidzošs pētījums jeb - kuras profesijas ir vislabāk apmaksātās?
Šī profesionāle saitē ved deviņus suņus, gūstot apmēram 170 eiro lielus ienākumus no vienas pastaigas.
Pasaulē
2014. gada 7. septembrī, 06:33

Pārsteidzošs pētījums jeb - kuras profesijas ir vislabāk apmaksātās?

Jauns.lv

Kuras profesijas pasaulē ir visapmaksātākās? Runa, protams, nav par banku un megakorporāciju prezidentiem, bet vienkāršiem, krietniem strādniekiem. Izrādās, galdnieki īstajā vietā pārspēj pat Latvijas Bankas prezidenta ienākumus.

Pārsteidzošs pētījums jeb - kuras profesijas ir vi...

„BBC Capital” izpētījis, ka viens no ienesīgākajiem arodiem pasaulē ir teātra galdnieks Ņujorkā. 2009. gadā pat visšvakāk atalgotais galdnieks Kārnegīholā pelnīja 300 000 dolāru (227 376 eiro) gadā, galvenais rekvizitors – vairāk nekā 300 000 eiro.

Galdnieks saņem vairāk par priekšnieku

Metropolitēna operā, uz kuras skatuves uzstājušās mūsu operdīvas Elīna Garanča un Kristīne Opolais, galvenais galdnieks saņem 378 960 eiro gadā, turklāt vairāk nekā viņa priekšnieks.

Nesen gan slavenajam opernamam mēnesi pirms sezonas atklāšanas draudēja streiks, tomēr izdevās vienoties ar arodbiedrībām par jauniem darba koplīgumiem, kas attiecas uz skatuves strādniekiem, orķestrantiem, koristiem, kasieriem un citiem – kopumā ap 2500 darbinieku, kurus pārstāv 15 arodbiedrības.

Ņujorkas ceļamkrānu vadītāji pelna pat pusmiljonu gadā – arī par to parūpējušās arodbiedrības. Salīdzinājumam – Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pērn saņēmis 115 377 eiro, „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs – 106 318 eiro. Pat „Lattelecom” vadītājs Juris Gulbis atpaliek no Ņujorkas debesskrāpju celtniekiem – „tikai” 387 327 eiro.

Par katru suni 25 dolāri

Un pat bez arodbiedrību aizmugures ir iespējas brangi nopelnīt. Aiz okeāna populāri ir izmantot suņu ganus – ja saimniekam nav laika, viņi izved pastaigā četrkājaino draugu. Par vienu reizi – 25 dolāri (nepilni 19 eiro), bet vienlaikus staidzinātājs apkalpo astoņus suņus un dara to divreiz dienā. Tātad tie ir apmēram 6063 eiro mēnesī. Protams, ir ražošanas izdevumi, braukājot pa mājām, savācot un atvedot suņus, bet reāli šis darbs prasa sešas stundas dienā.

Kāds anonīms amerikāņu baseinu tīrītājs atklāj, ka viņš pusgadā kopā ar dzeramnaudu nopelnījis 45 475 eiro: “Es ņēmu no klientiem pa 40 dolāriem nedēļā par to, ka uzturēju baseinā tīrību un vajadzīgo ķimikāliju koncentrāciju. Katra baseina apkope prasīja 45 minūtes. Katru baseinu apkopu reizi nedēļā, tā ka varēju apbraukāt daudz klientu. Piecos gados es uzraudzīju apmēram pa desmit baseiniem dienā, sešas dienas nedēļā, sešus mēnešus gadā. Nebija slikta peļņa 18 gadus vecam puisim bez augstākās izglītības.”

Indiešu frizieri pārsteidz

Mūsu lielveikalu darbinieki var tikai apskaust amerikāņu kolēģus. Lai gan „Wal-Mart” tīklu neuzskata par labāko darba devēju, bet drīzāk par korporatīvo ļaunumu, vidēja lieluma veikala vadītājs pelnot ap 12 600 eiro mēnesī un papildus vēl bonusus atkarībā no pārdošanas rezultātiem. Aptieku tīkla „Walgreen’s” menedžeri pensijā dodas 40 gados, jo ir sapelnījuši atpūtai uz ilgiem gadiem.

Labi, šis ir Amerikas sapnis, taču neticamā kārtā ļaudis var labi nopelnīt arī daudz trūcīgākās valstīs. Indijā frizieri šajā ziņā var pārspēt datoristus. Pat frizieris iesācējs pelnot ap 1200 eiro mēnesī! Bet veiksmīgā dienā – 375 eiro.

Kasjauns.lv, Foto: All Over Press