Ilvesa kundzi vaino Igaunijas valsts drošības graušanā
Igaunijas pirmā lēdija Evelīnu Ilvesu tagad apvaino ne tikai laulības pārkāpšanās, bet pat iespējamā valsts nodevībā – viņa vīriešiem, ar kuriem bijusi intīmās attiecībās, varētu būtu izpļāpājusi valsts noslēpumus.
Pasaulē
2014. gada 3. oktobrī, 19:30

Ilvesa kundzi vaino Igaunijas valsts drošības graušanā

Jauns.lv

Pēc seksskandāla, kad Igaunijas pirmā lēdija Evelīna Ilvesa augustā naktsklubā tika pieķerta skūpstāmies ar kādu gados jaunāku francūzi, tiek izteiktas aizdomas, ka Ilvesa, iespējams, grauj valsts drošību. Tāpat šonedēļ Igaunijas prezidents savu kundzi nav paņēmis līdzi oficiālajā delegācijā uz Zviedriju.

Ilvesa kundzi vaino Igaunijas valsts drošības grau...

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka augustā Igauniju satricināja seksskandāls. Kādā naktsklubā skūpstāmies ar gados daudz jaunāku Tallinā strādājošu francūzi Vinsentu Aranegu tika pieķerta prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa kundze Evelīna. Pēc skandāla viņa uz vairākām dienām pazuda no valsts, aizbraucot uz Ameriku. Tad atgriezās un nu jau pusotru mēnesi Igaunijas pirmais pāris nav redzēts kopā, izņemot vienu reizi, kad viņi pusdienoja kādā Tallinas vecpilsētas kafejnīcā. Šajā laikā prezidents ir bijis ārvalsts vizītēs, bet viens pats, bez kundzes, kaut gan iepriekš viņi oficiālajās vizītēs braukuši kopā. Pirmā lēdija tikmēr sēņojusi un apmeklējusi vairākus saviesīgus pasākumus.

„Mēs nepazīstam vīriešus, ar kuriem Evelīnai Ilvesai ir intīmas attiecības”

Tikmēr Igaunijas politoloģe Ilvi Jē-Kannona nākusi klajā ar paziņojumu, ka Evelīna Ilvesa varētu būt drauds valsts drošība – viņa vīriešiem, ar kuriem uztur intīmas attiecības, varētu nodot valsts noslēpumu saturošas ziņas.

„Igaunijas valsts drošība ir zem jautājuma zīmes, jo mēs taču nepazīstam vīriešus, ar kuriem Evelīnai Ilvesai ir intīmas attiecības,” Jē-Kannona teikusi igauņu laikrakstam „Ohtuleht”. Viņa piebilda, ka jau daudzus gadus igauņu tautai nācies paciest neētisku Ilvesas uzvedību, kura grauj Igaunijas starptautisko prestižu.

Septembrī Igaunijas prezidents viesojās Amerikā un tikās ar ASV prezidentu Baraku Obamu, bet Ilvesam līdzās nebija pirmās lēdijas, kā tas bijis iepriekšējās Ilvesa un Obamas tikšanās reizēs. Par to Jē-Kannona teic: „Tā bija ārkārtīgi nepatīkama aina. Laikā, kad Obama tikās ar Igaunijas prezidentu, Evelīna staigāja pa Tallinu saplēstos džinsos - tā vietā, lai veiktu darba pienākumus, par ko viņa saņem algu. Evelīnas nekompetence un viņas saistība ar koruptīviem darījumiem pēdējos gados ir acīmredzama. Un augustā izvērtušais skandāls nebija nekāds pārsteigums. Tomēr nu aktuāls jautājums par valsts nacionālo drošību.”

Tomass Hendriks Ilvess neņem kundzi līdz uz Zviedriju

Oktobra pirmās nedēļas nogalē Igaunijas prezidents atrodas valsts vizītē Zviedrijā, bet uz turieni devies bez kundzes, kaut gan pirms pāris nedēļām Evelīna Ilvesa bija pavadone visās prezidenta ārvalsts vizītēs.

Igaunijas prezidenta padomnieks Tomass Sildama igauņu plašsaziņas līdzekļiem uz jautājumu, kāpēc pirmā lēdija nav devusies kopā ar prezidentu uz Zviedriju, atbildēja tīri formāli: „Prezidentu pavadošās delegācijas sastāvs ārvalsts vizītēs atkarīgs no katras vizītes rakstura un programmas. No piektdienas līdz svētdienai Ilvesam ir darba vizīte Zviedrijā, kur viņš piedalīsies drošības jautājumiem veltītā konferencē. Uz to prezidenta kundze nebrauks.”

Tikmēr Evelīna Tallinā piedalījusies ārsta Adika Levina grāmatas par veselīgu uzturu atvēršanas svētkos. Viņa veselīga uztura speciālistam uzdāvinājusi sēņu burciņu, kuras pati konservējusi.

Jāatgādina, ka Igaunijas pirmais pāris šogad svin savas kopdzīves desmito gadadienu. Toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess un Tallinas laikraksta „Eesti Paevaleht” reklāmas daļas direktore Evelīna Inta-Lambota apprecējās 2004. gadā. Tā bija viņu abu otrā laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita – Kadri Keja.

Evelīnas Ilvesas liktenīgais skūpsts

Igaunijas pirmā lēdija Evelīna Ilvesa

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA