Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ebolas vīrusa upuru skaits sasniedzis jau gandrīz 4900 cilvēku
Saskaņā ar statistiku uz 19.oktobri septiņās valstīs reģistrēti 9936 inficēšanās gadījumi un 4877 no inficētajiem ir miruši.
Pasaulē

Ebolas vīrusa upuru skaits sasniedzis jau gandrīz 4900 cilvēku

Jauns.lv

Gada sākumā Rietumāfrikā uzliesmojušās Ebolas vīrusa epidēmijas upuru skaits sasniedzis gandrīz 4900 cilvēku, kamēr inficējušies ir aptuveni 10 000, liecina jaunākie Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, kas publiskoti trešdien.

Ebolas vīrusa upuru skaits sasniedzis jau gandrīz ...

PVO pavēstīja, ka saskaņā ar statistiku uz 19.oktobri septiņās valstīs reģistrēti 9936 inficēšanās gadījumi un 4877 no inficētajiem ir miruši.

Salīdzinājumam - uz 14.oktobri septiņās valstīs bija reģistrēti 9216 inficēšanās gadījumi un 4555 no inficētajiem miruši.

Kā norāda PVO, reģistrēto inficēto un nāves gadījumu skaita palielināšanās nenozīmē, ka ir sācies jauns uzliesmojums. Tie drīzāk atspoguļo aizkavēto datu iegūšanu, jo apstākļi vissmagāk skartajās Rietumāfrikas valstīs apgrūtina uzskaiti.

Septiņas infekcijas skartās valstis PVO sadalījusi divās grupās. Pirmajā grupā ir Gvineja, Libērija un Sjerraleone, kas ir infekcijas vissmagāk skartās valstis.

Vissmagākā situācija ir Libērijā, kur līdz 19.oktobrim reģistrēti 4665 inficēšanās gadījumi un 2705 nāves gadījumi. Savukārt Sjerraleonē līdz 19.oktobrim reģistrēti 3706 inficēšanās gadījumi un 1259 nāves gadījumi.

Gvinejā, kur pagājušā gada decembrī epidēmija sākās, inficējušies 1540 cilvēki, no kuriem 904 miruši.

Otrajā grupā iekļautas valstis, kur inficēšanās gadījumi reģistrēti daudz retāk, tostarp Senegāla un Nigērija, kuras PVO attiecīgi piektdien un pirmdien pasludināja par brīvām no Ebolas vīrusa, jo pagājušas 42 dienas bez neviena reģistrēta inficēšanās gadījuma.

PVO ir uzslavējusi Senegālu un Nigēriju par veiksmīgo cīņu ar vīrusu.

Nigērijā reģistrēti 20 inficēšanās gadījumi, un astoņi no tiem bijuši letāli.

Otrajā grupā tagad iekļauta arī Spānija, kur ar nāvējošo vīrusu inficējusies medmāsa, kas apkopa kādu misionāru, kurš Ebolas vīrusu bija ieguvis Libērijā.

Spānija tiks pasludināta par brīvu no Ebolas, ja tuvākajās dienās netiks reģistrēts kāds jauns inficēšanās gadījums. Pēc medmāsas ārstēšanas testi veikti divas reizes, un abos rezultāts bija negatīvs.

Šajā grupā nonākušas arī ASV, kur divas medmāsas inficējušās, aprūpējot kādu saslimušu Libērijas pilsoni, kas 8.oktobrī mira.

Visās septiņās valstīs kopumā inficējušies 443 mediķi, no kuriem 244 miruši.

Libērijā inficēti 222, no kuriem 103 miruši. Sjerraleonē 129 inficētie, no kuriem miruši 95. Gvinejā inficējušies 78 un 41 miris. Nigērijā inficēti 11 mediķi, bet bojā gājuši pieci. Savukārt ASV ir divi inficēšanās gadījumi, bet Spānijā viens.

Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur plosās cits Ebolas vīrusa paveids, līdz 20.oktobrim bija reģistrēti 66 inficēšanās gadījumi. No inficētajiem miruši 49 cilvēki. To skaitā arī 8 mediķi, no kuriem visi miruši.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka vīrusa uzliesmojuma dēļ bojā iet katrs otrais inficētais, tomēr PVO norāda, ka, balstoties uz jaunākajiem datiem, nāves iespējamība ir 70%.

Pastāv pieci zināmi Ebolas vīrusa paveidi, un "Zaire ebolavirus" paveids, kas izraisījis epidēmiju Rietumāfrikā, ir visbīstamākais. Šis vīrusa paveids 1976.gadā Zairā (tagad Kongo Demokrātiskā Republika) izraisīja arī pirmo zināmo Ebolas epidēmiju. Tā līdz šim tika uzskatīta par nāvējošāko Ebolas uzliesmojumu, kas prasīja 280 cilvēku dzīvības.

Sjerraleonē plosās ebola

Sjerraleonē Ebolas vīrusa izplatības dēļ noteikta karantīna vēl trim rajoniem un 12 cilšu apdzīvotām vietām, karantīnā iekļaujot vairāk nekā miljonu ...

Rietumāfrikā dzīvības pļauj ārkārtīgi bīstamais Ebola vīruss

Kopš marta Rietumāfrikā dzīvību zaudējuši vairāk kā 1021 cilvēks, tostarp 4 mēnešus vecs zēns, kura māte baroja dēlu ar krūti ...

LETA/Foto: AFP/LETA