Polijā nopratināts režisors Romans Polaņskis, ko apsūdz pedofilijā
Polaņskis 2011.gadā apmeklēja Poliju privātā braucienā. Šīs nedēļas vizīti, kad viņa piedalīšanos Polijas ebreju vēstures muzeja atklāšanā parādīja televīzija, nebija iespējams paturēt noslēpumā.
Pasaulē
2014. gada 30. oktobris, 21:06

Polijā nopratināts režisors Romans Polaņskis, ko apsūdz pedofilijā

Jauns.lv

Polijas prokuratūra ir nopratinājusi kinorežisoru Romānu Polaņski, kuru ASV apsūdz par 13 gadu vecas meitenes izvarošanu 1977.gadā.

Krakovas prokuratūras preses pārstāve Boguslava Marcinkovska ceturtdien informēja, ka režisors atrodas brīvībā, tomēr viņam ir jābūt pieejamam tālākām procesuālām darbībām. Viņa sacīja, ka prokuratūrai ir jāanalizē ASV izdotais aizturēšanas un izdošanas orderis, pirms tiek pieņemts kāds lēmums. Polaņskis solījis sadarboties ar Polijas varas iestādēm.

Polijas ārlietu ministra vietnieks Rafals Tžaskovskis norādīja, ka Polijā Polaņskim izvirzītajās apsūdzībās ir iestājies noilgums, tādēļ nav pamatojuma izdošanai.

Jau vēstīts, ka ASV ir mēģinājušas panākt, lai šonedēļ Polijas apmeklējuma laikā tiktu aizturēts slavenais 81 gadu vecais kinorežisors. ASV lūgums tika noraidīts, jo tas nebija pārtulkots poļu valodā, ziņoja laikraksts "Gazeta Wyborcza", atsaucoties uz Tieslietu ministrijas augstu amatpersonu.

Polaņskis, kurš ir Polijas un Francijas dubultpilsonis, 1978.gadā atstāja ASV pirms sprieduma pasludināšanas lietā, kurā viņam bija izvirzītas apsūdzības par seksuālām attiecībām ar 13 gadus vecu meiteni. Tas bija noticis 1977.gadā aktiera Džeka Nikolsona mājās Holivudā, kad Nikolsona prombūtnes laikā Polaņskis meiteni fotografējis kā modeli Francijas žurnālam "Vogue".

Polaņskis tiesā savu vainu atzina, tomēr apgalvoja, ka meitene bija seksuāli pieredzējusi un seksuālās attiecībās stājusies brīvprātīgi. Lieta tika sākta pēc meitenes vecāku sūdzības policijai. Pēc režisora aizbraukšanas no ASV Savienotās Valstis izdeva starptautisku Polaņska aizturēšanas orderi, un Polaņskis  izvairījās apmeklēt valstis, kuras varētu viņu izdot ASV.

Polaņska  advokāti uzstāj, ka režisors savu sodu jau izcietis 1978.gadā, 42 dienas pavadot ieslodzījuma vietā Kalifornijā, kad viņam tika veikta psihiatriska pārbaude.

Polijas ģenerālprokurors jau 2010.gadā paziņoja, ka Polaņskis nevar tikt izdots, jo saskaņā ar Polijas likumiem ir iestājies noilgums likumpārkāpumiem, kuros viņš tiek apsūdzēts. ASV šāds noilgums nav iestājies.

Polaņskis 2009.gada septembrī pēc ASV pieprasījuma tika aizturēts Cīrihes lidostā, kad viņš bija ieradies Šveicē, lai saņemtu Cīrihes kinofestivāla balvu par mūža sasniegumiem kinomākslā. 2010.gada jūlijā Šveice noraidīja ASV pieprasījumu izdot Polaņski, un viņš atgriezās Francijā.

BNS, Foto: AFP/LETA