1dienas
3stundas
26minūtes
23sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Okupanti raujas uz Selidovi. Kas notiek un vai Ukrainas bruņotie spēki pilsētu spēs noturēt?

Jauns.lv

Okupanti izdara spiedienu uz Selidovi (Doneckas apgabals) no dažādām pusēm un cenšas iefiltrēties pilsētā. Ukrainas aizsardzības spēki izsvēpē ienaidnieka kājniekus, bet tas, vai viņi spēs noturēt pilsētu, ir atkarīgs no loģistikas maršrutu kontroles.

Okupanti raujas uz Selidovi. Kas notiek un vai Ukr...

Kas zināms par saasinājumu Selidovē?

Savā rīta ziņojumā Ukrainas ģenerālštābs tradicionāli atturīgi komentēja situāciju šajā frontes posmā. Militāristi norādīja, ka pēdējo 24 stundu laikā no 148 militārajām sadursmēm lielākā daļa notika Pokrovskas virzienā pie Selidoves.

"Vislielākā ienaidnieka uzbrukumu koncentrācija bija pie Selidoves. Ienaidnieks uzbrukumiem aktīvi izmantoja bumbvedējus un triecienlidmašīnas," ziņoja ģenerālštābs.

Pēc Jakova Handzjuka vārdā nosauktās 59. atsevišķās motorizētās kājnieku brigādes virsnieka Serhija Cehocka teiktā, iebrucēji Selidoves apgabalā gūst panākumus. Viņš norādīja, ka ienaidnieks nepārtraukti cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai.

"Diemžēl kaut kur tam ir zināmi panākumi, mēs nepateiksim, kur tieši," viņš sacīja.

Neskatoties uz to, ka Putina karaspēks uzbrukumā metis lielus spēkus, cīņa par Selidovi turpinās, savā "Telegram" kanālā raksta Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrijs Kovaļenko.

foto: EPA/Scanpix
Krievu okupantu uzbrukumā sagrauta ēka Selidovē.
Krievu okupantu uzbrukumā sagrauta ēka Selidovē.

"Dažviet būs video no viņiem ar viņu karogiem, taču šobrīd cīņa par pilsētu turpinās," brīdināja Kovaļenko.

Lai gan okupantu klātbūtne Selidoves pilsētā nav oficiāli apstiprināta, "DeepState" analītiķu kartē gandrīz puse pilsētas ir atzīmēta ar sarkanu krāsu.

Ukrainas kaujinieki raksta par ienaidnieka klātbūtni Selidovē. Jaunākais seržants, 24. speciālās operāciju brigādes "Aidar" komandieris Staņislavs "Osmans" Buņatovs savā "Telegram" kanālā sacīja, ka iebrucēji pilsētā iekļūst "ar veseliem vadiem".

"Pazīstamās FPV apkalpes saka, ka viņi veic vairāk nekā 100 lidojumu dienā tikai pret ienaidnieka kājniekiem, bet joprojām nevar tikt galā ar šādu plūsmu. Ienaidnieks sekmīgi iefiltrējas un izklīst mājās un pagrabos," viņš rakstīja.

Ko saka ukraiņu militāristi?

Nacgvarde norāda, ka ienaidnieka kājnieku grupas cenšas iekļūt Selidovē no austrumiem, taču Ukrainas aizstāvji tos padzen un neļauj nostiprināties, izveidot novērošanas vai apšaudes pozīcijas.

Nacgvardes spīkers Ruslans Muzičuks sacīja, ka okupanti mēģina iefiltrēties Selidovē, bet aizsardzības spēki notur līniju, padzenot kājnieku grupas no apkārtnes.

"Līdz šai nedēļai okupanti centās vairāk virzīties uz priekšu pa flangiem, izvairoties no kaujām pilsētā, kamēr pēdējo dienu laikā viņi ir pastiprinājuši uzbrukumu mēģinājumus pilsētas ziemeļaustrumu un austrumu nomalē," saka Muzičuks.

Pēc viņa teiktā, ienaidnieks cenšas iegūt kontroli pār pilsētas teritorijām.

"Taču mūsu vienības darbojas, lai kontrolētu un iznīcinātu kājniekus, kas mēģina iefiltrēties apkārtnē un iekļūt pilsētā, tostarp no Mihailivkas apdzīvotā punkta apgabala, kā arī neļaut ienaidniekam nostiprināties, izveidot novērošanas un apšaudes pozīcijas," atzīmē Muzičuks.

foto: Ekreānuzņēmums no "DeepState"
Okupanti pie Selidoves nepārtraukti cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai.
Okupanti pie Selidoves nepārtraukti cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai.

Viņš sacīja, ka pēdējās 24 stundās vien krievi Selidovei uzbrukuši 19 reizes, izmantojot ievērojamu skaitu kājnieku.

"Ienaidnieks pret Selidovi aktīvi izmanto arī aviāciju. Pilsētas nomales regulāri tiek pakļautas artilērijas apšaudēm, kur pastāvīgi tiek iznīcinātas privātā sektora dzīvojamās ēkas," saka Muzičuks.

Ukrainas Nacionālās gvardes spīkers piebilst, ka kājnieku grupu koncentrācijas dēļ meža joslās Krievijas karaspēks mēģina veikt spēku izlūkošanu, uzbrūkot jaunām teritorijām.

Divi iespējamie scenāriji

Galvenā problēma ir tā, ka Krievijas Federācijai ir nopietnas priekšrocības dzīvā spēka ziņā un tā pārāk nesatraucas par to, ka tā cieš milzīgus zaudējumus, skaidro militārais eksperts un bijušais Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba preses sekretārs Vladislavs Seļezņevs.

"Tas ir, faktiski krievi apmaina kvadrātkilometru Ukrainas teritorijas pret savu karavīru dzīvībām, turklāt viņi aktīvi izmanto aviāciju un artilēriju, iznīcinot mājas šīs apdzīvotās vietas teritorijā," atzīmēja Selezņevs.

Tagad okupanti cenšas nogriezt visus loģistikas ceļus Ukrainas garnizonam Selidovē. Pēc eksperta domām, kontrole pār pilsētu ir atkarīga no tā, vai ir iespējams saglabāt kontroli pār maršrutiem, pa kuriem tagad tiek veikta apgāde.

"Tā jau šobrīd ir sarežģīta, jo Krievijas armija apšauda visus ceļus. Un, ja situācijai ir tendence pasliktināties, tad, visticamāk, mēs Ukrainas aizsardzības spēku izpildījumā redzēsim manevrējamu aizsardzību," saka Seļezņevs.

Viņš skaidro, ka nav iespējams ilgstoši noturēt aizsardzības līnijas, faktiski atrodoties ielenkumā. Bet šī varbūtība ir atkarīga no tā, vai ienaidniekam ir pietiekami daudz resursu, lai uzbruktu.

"Tātad šeit ir divi varianti. Vai arī mēs noturam šos loģistikas maršrutus, kurus šobrīd izmantojam. Vai arī to zaudēšanas gadījumā, visticamāk, redzēsim Ukrainas spēku iziešanu burtiski ar kauju no ielenkuma Selidoves rajonā. Šāda iespēja pastāv," uzskata sarunu biedrs.

Viņš pamanīja, ka ienaidnieks rīkojas vispusīgi, veicot flangu uzbrukumus, cenšoties ielenkt ukraiņu garnizonu Selidovē un vienlaikus veic burtiski tiešas trieciendarbības.

"Jāatzīst, ka taktika darboties mazās kājnieku grupās ir efektīva. Ienaidnieks burtiski iekļūst mūsu aizsardzības līnijās un pozīcijās, ieņem jaunas ēkas, veido rezerves un turpina virzīties uz priekšu," sacīja Selezņevs.

Pēc viņa teiktā, Krievijas mērķis ir acīmredzams - ienaidnieks soli pa solim mēģina ieņemt visu Doneckas apgabala teritoriju, un Selidoves ieņemšana dos ienaidniekam iespēju izvēlēties citu uzbrukuma virzienu, proti, Pokrovsku.

"Tas ir, faktiski autoceļš M04, kas iet garām Selidovei, var kļūt par tādu galveno virzienu, no kura ienaidnieks var uzbrukt Pokrovskas virzienā. Bet vai ienaidniekam šim mērķim pietiks pašam savu resursu, pagaidām nav zināms," rezumēja eksperts.