1dienas
5stundas
34minūtes
24sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vēlas iekasēt samaksu no tūristiem par ieeju Parīzes Dievmātes katedrālē
foto: Shutterstock
Parīzes Dievmātes katedrāle.
Pasaulē

Vēlas iekasēt samaksu no tūristiem par ieeju Parīzes Dievmātes katedrālē

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijas ministri ierosinājuši iekasēt maksu no tūristiem par ieeju pasaulslavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, kad tā decembrī atkal tiks atvērta apmeklētājiem pēc postošā ugunsgrēka 2019.gadā.

Vēlas iekasēt samaksu no tūristiem par ieeju Parīz...

"Visā Eiropā cilvēkiem ir jāmaksā, lai iekļūtu ievērojamākajās reliģiskajās celtnēs," intervijā konservatīvajam laikrakstam "Le Figaro" sacīja Francijas kultūras ministre Rašida Dati. Viņa atklāja, ka ierosinājusi Parīzes katoļu arhibīskapam noteikt tūristiem simbolisku maksu par ieeju katedrālē, iegūto naudu novirzot reliģiskā mantojuma saglabāšanai.

2019.gada 15.aprīļa vakarā katedrālē izcēlās ugunsgrēks, kas nodarīja plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevās izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcināja jumtu un citas katedrāles būvdetaļas. Sagāzās arī smaile, kas ir būtiska katedrāles aprišu iezīme.

Katedrāles atjaunošana ilga piecus gadus. To plānots atkal atvērt apmeklētājiem 7.decembrī.

Kā izskatās Parīzes katedrāles iekšpusē pēc milzīgā ugunsgrēka

Piecu eiro maksa vienai personai ienestu gadā aptuveni 75 miljonus eiro, lēš Dati. "Tādā veidā Parīzes Dievmātes katedrāle glābtu katru baznīcu Parīzē un Francijā. Tas būtu lielisks simbols," viņa piebilda.

Dati atbalstīja viņas konservatīvais kolēģis iekšlietu ministrs Bruno Retaijo, kurš norādīja, ka viņš maksājis piecus eiro par Barselonas Svētās ģimenes (Sagrada Familia) baznīcas apmeklējumu.

Būtu vērts iekasēt maksu, "ja par pieciem eiro mēs varam glābt reliģisko mantojumu, ko cilvēki var cienīt neatkarīgi no tā, vai viņi tic vai nē," raidorganizācijai "France Inter" sacīja ministrs.

Dati arī ierosināja iekasēt lielāku maksu par Francijas nacionālo pieminekļu un muzeju apmeklējumu no tūristiem ārpus Eiropas Savienības (ES), "lai finansētu mūsu nacionālā mantojuma atjaunošanu". "Francijas sabiedrībai nevajadzētu par visu maksāt pašai," viņa piebilda.

Saskaņā ar ANO Pasaules tūrisma organizācijas datiem 2023.gadā Francija bija pasaulē visvairāk apmeklētā valsts. Ar aptuveni 100 miljoniem tūristu tā apsteidza Spāniju, ASV, Itāliju un Turciju, kas ierindojās pirmajā pieciniekā.