Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Makrons uzklūp saviem kritiķiem presē un valdībā; žurnālisti paziņo, ka negrasās pārvērsties tikai par preses relīžu izplatītājiem
foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Pasaulē

Makrons uzklūp saviem kritiķiem presē un valdībā; žurnālisti paziņo, ka negrasās pārvērsties tikai par preses relīžu izplatītājiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons uzbrucis žurnālistiem un paša valdības ministriem, kas atļāvušies kritizēt viņa izteikumus par Izraēlu. Taču tādējādi Elizejas pils saimnieks izsaucis jaunu kritikas vilni un pārmetumus, ka viņš vēlas medijus padarīt par preses relīžu reproducētājiem.

Makrons uzklūp saviem kritiķiem presē un valdībā; ...

Acīmredzami saniknotais Makrons savu preses konferenci pēc Eiropas Savienības (ES) samita Briselē iesāka ar tirādi, kas bija vērsta pret tiem, kas esot sagrozījuši viņa teikto slēgtās kabineta sēdes laikā, tādējādi demonstrējot "profesionalitātes trūkumu" savā darbā.

Divi valdības sēdes dalībnieki, kas sarunā ar ziņu aģentūru AFP vēlējās palikt anonīmi, citējuši Makrona teikto, ka Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu nevajadzētu aizmirst, ka viņa valsts tikusi radīta ar ANO lēmumu un ka tāpēc tam nāktos pakļauties ANO rezolūcijām.

Tas izsauca ne tikai skarbu reakcija no Netanjahu puses, bet arī asu kritiku Francijā.

Netanjahu Makrona izteikumus nosaucis par "vēstures sagrozīšanu" un necieņas izrādīšanu.

Savukārt Francijas Senāta spīkers Žerārs Laršērs, kas pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju, paziņojis, ka prezidenta izteikumi viņu pārsteiguši, un pārmetis Makronam "vēstures nezināšanu".

"Man jums jāsaka, cik lielā mērā esmu pārsteigts lasīt tik daudz komentāru, komentāru par komentāriem, reakciju, tajā skaitā no politisko līderu puses, ārvalstīs un Francijā, uz izteikumiem, necenšoties noskaidrot, ko tieši esmu teicis," žurnālistiem preses konferences sākumā sacīja Makrons. 

Viņš nosodīja žurnālistus, ministrus un komentētājus par pretrunu uzkurināšanu, apgalvojot, ka viņa vārdi atstāstīti neprecīzi un izrauti no konteksta. Viņš aicināja ministrus ievērot noteikumus un savas funkcijas, kā arī neizplatīt nepatiesu informāciju, bet žurnālistus - izturēties ar nepieciešamo piesardzību pret izteikumiem, par kuriem tie ziņo. 

Reaģējot uz Francijā izskanējušajiem jautājumiem, vai Makrons apšauba Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu, prezidents uzsvēra, ka neesot nekādas neskaidrības par Parīzes nostāju.

Tikmēr prezidenta darbību atspoguļojošo žurnālistu apvienība APP paziņojusi, ka Makrons izteicis "nopietnas šaubas par preses ētiku, lai gan tā rūpīgi pēta un atkārtoti pārbauda savus avotus." "Mūsu darbu nevar ierobežot ar oficiālu paziņojumu atkārtošanu. Žurnālistikas definēšana nedrīkst būt prezidenta prerogatīva," uzsvērusi APP.

Arī Nacionālās sapulces deputāts Benžamēns Lukass, kas pārstāv zaļos, sociālās saziņas vietnē "X" sarkastiski piezīmējis: "Patiesi, žurnālisti, kāpēc jūs vienkārši un akli nereproducējat oficiālās preses relīzes? Kāpēc nopūlēties ar izpēti, ar avotu atkārtotu pārbaudi, meklēt patiesību?"