Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Krievijā mani sapņi varētu piepildīties!" Atklājas jaunas ziņas par 10 bērnu ģimeni, kas "diskriminācijas dēļ" pameta Latviju
foto: ekrānuzņēmums no video
Kāda ģimene no Rīgas nolēmusi pamest Eiropas Savienību un savus 10 bērnus aizvest uz Baltkrieviju, bēgot no “krievvalodīgo diskriminācijas”.
Pasaulē

"Krievijā mani sapņi varētu piepildīties!" Atklājas jaunas ziņas par 10 bērnu ģimeni, kas "diskriminācijas dēļ" pameta Latviju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Jauns.lv jau ziņoja, ka kāda 12 cilvēku ģimene no Rīgas, kurā ir 10 bērni, nolēmusi pamest Eiropas Savienību un doties uz Baltkrieviju, bēgot no “krievvalodīgo diskriminācijas". Šodien, 18. oktobrī, Baltkrievijas mediji ziņo, ka ģimene veiksmīgi sasniegusi valsts galvaspilsētu Minsku.

"Krievijā mani sapņi varētu piepildīties!" Atklāja...

Baltkrievijas mediji ziņo, ka ģimene bija saskārusies ar sociāliem un ekonomiskiem izaicinājumiem Latvijā, kā arī pastāvīgu psiholoģisku spiedienu. Galvenais ģimenes lēmuma iemesls doties prom no Latvijas bija bažas par viņu bērnu nākotni, jo viņi bieži saņēma draudus no sociālajiem dienestiem. Ģimenes locekļiem tika liegti lielo ģimeņu pabalsti, kā arī tika draudēts, ka viņiem varētu atņemt vecāku tiesības, ja bērni nepārzinās latviešu valodu pietiekamā līmenī.

Saskaņā ar ģimenes teikto, viņu dzīve Latvijā kļuva nepanesama, jo bija grūtības izglītības jomā, kur skolas spieda bērnus mācīties tikai latviešu valodā. Arī privātās sarunās krievu valodā izcēlās konflikti, kas viņiem radīja grūtības justies droši savā valstī, ziņo news.by.

Nakts, kad viņi šķērsoja robežu, bija pilna neskaidrības, un nevienam nebija pārliecības, vai izdosies droši izkļūt no Latvijas. Taču pēc vairākām pavadītām stundām ceļā Morozovu ģimenei izdevās iekļūt Baltkrievijas teritorijā, kur viņiem tika nodrošināta īslaicīga uzturēšanās Minskā. Baltkrievija šai ģimenei bija tikai tranzīta valsts, jo viņu galamērķis ir Krievija, kur viņi plāno dzīvot kādā ciematā un uzsākt jaunu dzīvi.

Ģimenē ir seši skolas vecuma bērni, un kopumā ģimene ceļoja ar diviem mikroautobusiem, ņemot līdzi aptuveni 400 kg personisko mantu. Līdz ar ikdienā nepieciešamajām mantām un apģērbu, viņi pārvadāja arī sadzīves tehniku. Baltkrievijas robežsardzes komiteja nodrošināja ģimenei transportu, izmitināšanu Minskā un brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Ģimenes galva strādāja par celtnieku, kamēr viņa sieva bija mājsaimniece. Latvijā viņi dzīvoja īrētā mājoklī, par kuru paši maksāja. Lai gan valsts it kā rūpējas par lielām ģimenēm, realitātē Morozovu ģimene bija spiesta maksāt par visu pati. "Pēdējo gadu laikā situācija kļuva ekonomiski un psiholoģiski nepanesama," baltkrievu medijam atklāja tēvs. 

Ģimenes vecākā meita Anastasija, kura ir 24 gadus veca, Baltkrievijas medijiem atzina, ka viņai, kā krievvalodīgam cilvēkam, Latvijā bija gandrīz neiespējami iekļūt augstskolās. Viņa sapņo kļūt par veterinārārsti un uzskata, ka Krievijā viņas sapņi varētu piepildīties. 

Morozovu ģimene plāno apmesties uz dzīvi Krievijas ciematā, kur viņi vēlas audzināt savus bērnus drošā un stabilā vidē, prom no Eiropas Savienības radītā spiediena. Jaunākie ģimenes locekļi ar lielām acīm skatās uz jauno pasauli, un viņus aizrauj tas, cik cilvēki var būt atvērti, uzmanīgi un nesavtīgi. Ģimene ir ļoti pateicīga par palīdzību, ko viņi saņēma gan no Baltkrievijas varas iestādēm, gan no robežsardzes, kas viņiem nodrošināja transportu un izmitināšanu.

Viena no svarīgākajām detaļām ir tā, ka ģimenē palika viens dēls, kurš dzīvo Rīgā. Viņam ir 20 gadi, un viņu Rīgā noturējusi mīlestība. Taču pārējie ģimenes locekļi sevi uzskata par patriotiem, jo viņi palika uzticīgi savām saknēm, kultūrai un vēsturei, rūpējoties par saviem bērniem. Ģimene vēl joprojām plāno kādreiz atgriezties Baltkrievijā.