Latvijas "bēgļu" ģimenei Baltkrievijā atsaka patvērumu
Kārlis Ozoliņš cerēja Baltkrievijas sādžā sākt jaunu dzīvi, tālāk no Eiropas, kas “iet uz sabrukumu” (foto no ģimenes arhīva)
Sabiedrība
2023. gada 3. septembris, 08:17

Latvijas "bēgļu" ģimenei Baltkrievijā atsaka patvērumu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Latvijas ģimene, kas cerēja uz jaunu dzīvi Baltkrievijā, piedzīvojusi vilšanos – tiesa nolēmusi, ka viņiem Latvijā nekas nedraud un atteikusi patvērumu.

38 gadus vecais Kārlis Ozoliņš no Raganas kopā ar sievu un bērniem pārcēlās uz Baltkrieviju pirms vairāk nekā gada un Verņedvinskas rajonā Rosicas sādžā nopirka māju.

Latvijā viņam bija sava būvfirma, bet Ozoliņš izlēma, ka labāka dzīve būs Lukašenko paspārnē. “Savu izvēli – neparastu baltkrieviem, kuri cenšas pārcelties uz pilsētām – latvietis skaidro ar to, ka mūsu valstī ir pavisam cita situācija: “Eiropa tāpat kā principā Latvija iet uz sabrukumu, kā es to redzu,”” emigrantu citē Kremļa propagandas kanāls “Sputnik”.

“Protams, neviens viņu personiski nevajāja, “bet notiek spiediens uz visu tautu”,” turpina “Sputnik”. Pēc Ozoliņa vārdiem, Latvijā izvērsta “propaganda pret krieviem” un viņš negribējis gaidīt, kad viņa sieva tāpēc sadursies ar problēmām.

“Cik daudz gadījumu bijis, kad sita sievietes un bērnus tikai tāpēc, ka viņi runā krieviski,” Ozoliņš melot nekautrējas. Viņš arī iestājies pret kovida vakcīnām, tāpēc Latvijā esot radušās problēmas ar darbu un biznesu.

Tomēr Minskas Centrālā rajona tiesa atzinusi, ka ģimenei Latvijā nekādas vajāšanas nedraud, vēsta “Telegram” kanāls “Vitebsk, ja guļaju!”. “Saskaņā ar esošo informāciju, 2021. gadā L. [Latvija] bija valsts ar stabilu demokrātiju, ar labi attīstītu un uzticamu vēlēšanu sistēmu, aktīvu pilsonisko sabiedrību, neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem un labi funkcionējošām vietējo pašvaldību struktūrām,” teikts tiesas lēmumā – tik slavinošus vārdus no Baltkrievijas oficiālajām iestādēm parasti negadās dzirdēt.

Atzīts arī, ka Latvijā nav nekādu etnisku konfliktu, un ģimenei nav pamats, atgriežoties Latvijā, baidīties no “nāvessoda, spīdzināšanas un citas necilvēcīgas vai cieņu pazemojošas attieksmes un sodiem, kā arī draudiem dzīvībai”.