Šokējoši kadri no Floridas: tumsa, iznīcinoši plūdi un viesuļvētras "Miltons" radītais haoss (VIDEO)
foto: AP/Scanpix
Viesuļvētra "Miltons" posta Floridu.
Pasaulē

Šokējoši kadri no Floridas: tumsa, iznīcinoši plūdi un viesuļvētras "Miltons" radītais haoss (VIDEO)

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Viesuļvētra "Miltons" pirms dažām stundām sasniedza Floridas krastu kā trešās kategorijas viesuļvētra. Kopš tā laika tā ir pazemināta līdz otrās kategorijas viesuļvētrai, taču, kā liecina aculienieku video, vētra jau paspējusi parādīt savu postošo spēku.

Šokējoši kadri no Floridas: tumsa, iznīcinoši plūd...

"Miltons" iepriekš pastiprinājās virs pārmēru siltajiem Meksikas līča ūdeņiem, divreiz sasniedzot piektās kategorijas vētras statusu un brāzmām sasniedzot ātrumu 270 kilometrus stundā (75 metrus sekundē).

Vētra sasniedza krastu pie Sjestakī pilsētas Sarasotas apgabalā, ziņoja ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC). Tā sacēla augstus viļņus lielā daļā Floridas Meksikas līča piekrastes, tostarp tādās biezi apdzīvotās vietās kā Tampa, Sentpītersberga, Sarasota un Fortmaiersa.

Stipras lietusgāzes var izraisīt plūdus pie upēm un ezeriem, kamēr "Miltons" kā viesuļvētra šķērso Floridas pussalu. Ir gaidāms, ka vētra ceturtdien dosies tālāk Atlantijas okeānā. 

Cilvēki sociālajos tīklos dalījušies ar vētras "Miltons" postošo spēku.

Sociālajos tīklos ievietotajos video ir redzams, ka plūdi Floridā ir īpaši smagi. Tampas apgabalā jau ir nolijuši līdz pat apmēram 35 cm nokrišņu, un tas rada ievērojamu plūdu risku. Dažās vietās ūdens līmenis turpina paaugstināties, apdraudot vietējo infrastruktūru un iedzīvotājus. Vētras radītais plūdu drauds ir lielāks, nekā sākotnēji prognozēts, jo zeme jau ir piesātināta no nesenajām vētrām.

Tāpat piefiksēts, kā Sentpītersbērgā sabrucis celtniecības krāns pilsētas centrā. Incidents notika 400 Central Avenue ēkas celtniecības vietā. Par laimi, negadījumā nav ziņots par ievainojumiem. 

Saskaņā ar jaunākajiem uzraudzības vietnes Poweroutage.us datiem vairāk nekā 2 miljoni māju un uzņēmumu visā Floridā ir palikuši bez elektrības. Elektrības pārrāvumu skaits turpina strauji pieaugt, jo vējš gāž elektrolīnijas un plūdu ūdeņi pārņem kopienas. Daži iedzīvotāji ir ievietojuši video tiešsaistē, kuros redzams, kā viņu apkaimes pilnībā grimst tumsā.

Ziņots, ka viesuļvētra "Miltons" ir pazemināta līdz otrajai kategorijai. Neskatoties uz to, tā joprojām ir ārkārtīgi spēcīga, izraisot smagus plūdus un bīstamus vējus reģionā. Sentlūsijas apgabalā Floridas austrumu piekrastē atpūtas kūrortā ir apstiprināti vairāki nāves gadījumi, lai gan precīzs skaits joprojām nav skaidrs.

FORT MYERS BEACH, FLORIDA - OCTOBER 09: Members of the media work in flooded streets after Hurricane Milton made landfall in the Sarasota area on October 09, 2024, in Fort Myers, Florida. Milton, coming on the heels of the destructive Helene, hit as a category 3 storm with winds of over 100 mph, though veering south of the projected direct hit on Tampa. Instead, the storm, which earlier had reportedly spawned tornadoes, landed about 70 miles south of Tampa near Siesta Key, a strip of white-sand beaches that's home to 5,500 people, according to published reports..   Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Floridu sasniegusi trešās kategorijas vētra "Miltons"

Viesuļvētra "Miltons" trešdienas vakarā sasniedza sauszemi ASV Floridas štatā kā trešās kategorijas vētra, atnesot stipru vēju, lietu, augstus viļņus un ...