Pasaulē

"Evakuācijas laiks ir beidzies, tagad turieties!": pēdējā gadsimta postošākā Floridas viesuļvētra "Miltons" ir klāt! Tikmēr, izmantojot nelaimi, Tramps turpina stāstīt pasaciņas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Tas, no kā baidījušies ASV Floridas štata iedzīvotāji, ir noticis. Potenciāli pēdējā gadsimta briesmīgākā viesuļvētra "Miltons" ir klāt. Floridas štata gubernators Rons Desantiss paziņojis, ka drošas evakuācijas laiks ir beidzies, un palicējus gaida ļoti skarbi brīži.

"Evakuācijas laiks ir beidzies, tagad turieties!":...

Floridas gubernators Desantiss aicināja "Miltona" ceļā palikušos doties uz patvēruma vietām un uzsvēra, ka meklēšanas un glābšanas vienības ir gatavas.

Vienlaikus viņš pauda sašutumu par vietējiem iedzīvotājiem, kas šādos kritiskos apstākļos ir pametuši savus mājas mīluļus likteņa varā. Atbildot uz žurnālistu jautājumu par ceturtdienas video, kur redzams pie žoga piesiets suns, viņš neslēpa sašutumu: "Kāds dzīvnieks vienkārši atstātu suni pieķēdētu viesuļvētras laikā?"  Suni izglāba, taču Desantiss paziņoja, ka tā saimnieks ir jāatrod un jāsoda.

Floridieši gatavojas "Miltonam"

"Miltons tuvojas!": Florida gatavojas "gadsimta viesuļvētrai"; 09.10.2024.

"Miltons" sasniedzis piektās kategorijas viesuļvētras spēku, brāzmām sasniedzot ātrumu 270 kilometrus stundā (75 metrus sekundē) un 9. oktobra vakarā ar ...

Tikmēr "Miltona" postošie vēji jau atstājuši bez elektrības pusmiljonu floridiešu, vēsta PowerOutage.us.

Spēcīgā lietū jau ir applūdušas vairākas Tampas ielas. Tampas rajonā vēja ātrums ir pārsniedzis 140 km/h, citos rajonos ātrums sasniedz 160 km/h.

Meteorologi brīdina, ka ārkārtīgi spēcīgs lietus turpināsies visā Tampas rajonā un pāries uz Floridas centrālajiem rajoniem, palielinot dzīvībai bīstamu plūdu risku. Tampā jau ir nolijuši vairāk nekā 15 cm nokrišņu, un meteorologi brīdina, ka nākamajās sešās stundās var nolīt vēl 12 līdz 20 cm nokrišņu.

Jau ziņo par bojāgājušajiem Sentlūsijas apgabalā, taču precīzs skaits vēl nav zināms.

Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens nosodīja eksprezidenta Donalda Trampa un viņa atbalstītāju "bezrūpīgu, bezatbildīga un nepārtrauktu dezinformācijas un pilnīgu melu izplatīšanu par notiekoši", runājot par palīdzības pasākumiem "Miltona" un iepriekšējā vētrā "Helēna" cietušajiem. "Atklāti runājot, šie meli ir neamerikāniski, un tiem nav vietas ne tagad, ne jebkurā citā laikā." Baidens uzsvēra, ka Tramps ir vadījis šo melu kampaņu, ieskaitot nepatiesus apgalvojumus, ka federālā palīdzība ir ierobežota līdz nieka 750 dolāriem, ka varas iestādes izmanto vētru kā ieganstu, lai atņemtu īpašumus cilvēkiem vētras ceļā, kā arī par to, ka palīdzības fondu nauda izmantota migrantu izmitināšanai. Viņš sevišķi izcēla odiozo Džordžijas kongresmeni Mārdžoriju Teilori Grīnu, kura apgalvoja, ka federālā valdība demokrātu vadībā kontrolē laikapstākļus un gādā, ka viesuļvētras posta republikāņu kontrolētos apgabalus. "Mēs kontrolējam laikapstākļus? Tas pat vairs nav smieklīgi. Tas ir tik stulbi, ka tam ir jāpieliek punkts," sacīja Baidens.

Jau ziņots, ka miljoniem Floridas iedzīvotāju steigšus pameta savas mājas vai veica nepiešamos pasākumus teritorijas aizsardzībai, kamēr pussalas rietumu piekrastei strauji tuvojošais "Miltons" trešdien atkal bija kļuvis par piektās kategorijas viesuļvētru, kuras vēja brāzmu ātrums ssniedz 270 km/h un trešdienas vakarā ar visu spēku trieksies pret blīvi apdzīvoto Tampas līča apkaimi. Papildu apdraudējumu rada ne tikai postošais vējš, bet gaidāmā straujā ūdens līmeņa celšanās, vietumis paaugstinoties pat par 3 - 4,5 metriem.

Papildu risku rada tas, ka Floridas apdzīvotās vietas ir pilnas ar nenovāktiem gruvešiem pēc iepriekšējās vētras "Helēna", kas nodarīja milzu postījumus.

Tikai pirms nepilnām divām nedēļām ASV dienvidaustrumus, tostarp Ziemeļkarolīnu un Floridu postīja viesuļvētra "Helēna", kas bija nāvējošākā kopš 2005. gada "Katrīnas", paņemot vismaz 225 cilvēku dzīvību. Vairāki simti cilvēku joprojām ir pazuduši bez vēsts. Floridā bojā gāja vismaz 14 cilvēki.

Jāpiebilst, ka 2005. gada augusta viesuļvētra "Katrīna" paņēma 1392 cilvēku dzīvību, bet 135 pazuda bez vēsts. Tā nodarīja postījumus 125 miljardu dolāru apmērā tā laika izteiksmē.